Lista plantelor cu nume pornografice. Ce i-a inspirat pe românii din popor să boteze atât de vulgar lumea vegetală
0Băşina porcului, pizda ţigăncii, curu boului, pula calului, ţâţa caprei ori ţâţa vacii sunt doar câteva dintre plantele pe care le întâlnim pe păşunile ori prin pădurile României şi care, din cauza denumirilor lor populare ar putea înroşi obrajii mai fini.
În cultura populară, plantele au căpătat denumiri care mai de care mai ciudate, haioase sau chiar indecente, imaginarul popular dovedindu-se extrem de productiv şi din acest punct de vedere.
Etnograful Olimpia Mureşan, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, consideră că denumirile populare-regionale ale plantelor au fost create de oamenii de la sate, aflaţi într-un permanent contact cu lumea vegetală. "Multe dintre denumirile plantelor reflectă legătura directă şi afectivă a omului cu natura. Ţăranul a descris forme complexe pornind de la asemănarea lor cu trupul uman, cu animale, fiinţe mitologice sau obiecte, toate acestea servind ca arhetipuri pentru forme", explică specialistul.
Potrivit spuselor sale, termenul metaforic al plantei este parte a corpului uman, inclusiv organele genitale. Ca exemplu, pizda ţigăncii, o plantă recunoscută pentru mirosul neplăcut al florilor ei, sau pula calului, o ciupercă urât mirositoare, dar comestibilă dacă este consumată când este tânără.
"Astăzi nu se mai cunoaşte cu exactitate motivul pentru care aceste plante au căpătat denumiri obscene în limbajul popular. Întrebaţi, bătrânii satului fie ridică din umeri, fie răspuns simplu <<pentru că aşe le zâce>>, numele fiind dus mai departe din generaţie în generaţie", menţionează Olimpia Mureşan.
Referindu-se la lipsa de pudoare din vocabularul etnobotanic popular, Mona Petre, autoarea blogului Ierburi Uitate, punctează: "Lumea veche, cu toate interdicţiile corporale şi regulile de conduită sexuală venite din religie, a avut un mod foarte firesc şi direct de-a privi corpul gol. Părţi din anatomia umană sau animală se asemănau cu plante sau obiecte din jurul lor. Le-au zis astfel şi numele a ţinut. Ochi, mână, gură, ureche, talpă, picior toate se regăsesc în lumea botanică. Şi, iată, zonele <<ruşinoase>> nu au rămas pe dinafară".
Şi directorul Grădinii Botanice din Jibou, Cosmin Sicora, este de părere că denumirile peiorative sunt inspirate de diverse caracteristici ale respectivelor plante, de la culoare şi aspect, la miros: "Numărul exemplarelor botezate indecent în limbajul popular nu este foarte mare. Vorbim şi de planate asociate cu buruienile, dar şi de ciuperci".
Cele mai cunoscute plante cu nume porcos:
1. Pizda ţigăncii (Lamium purpureum) - creşte de la câmpie până la deal pe terenurile necultivate, în vii, livezi dar şi în păduri. Rudă cu urzica, se întâlneşte frecvent în păduri de foioase.
2. Coaiele popii (Aristolochia clematitis), cunoscută în unele zone ale ţării drept mărul lupului, este o buruiană frecvent întâlnită în vii şi livezi, în câmpurile cultivate şi pe marginea drumurilor. Este o plantă puternic activă, toxică, ce nu se foloseşte intern.
3. Pula calului (Phallus impudicus), o ciupercă întâlnită în păduri de foioase şi conifere, la câmpie şi deal, are o pălărie în formă de clopot.
4. Ţâţa vacii (Primula veris) sau cioboţica-cucului este o plantă cunoscută de toţi, fiind răspândită prin pãşuni şi fâneţe, în zonele de deal şi de munte.
5. Curu-găinii (Taraxacum officinale) sau păpădia se găseşte pretutindeni, unde se află vegetaţie, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate şi pe marginile drumurilor.
Vă mai recomandăm:
Coada calului, leacul care ne scapă de transpiraţia abundentă a picioarelor