FOTO Tricolorul, pe ultimul tronson al Ştafetei Invictus. „Arătaţi întregii naţiuni cât de important este să îi respectăm pe veteranii de ieri ai României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştafeta a fost predată astăzi ultimei echipe de militari care va duce drapelul "Invictus" la Carei, ultima localitate eliberată în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Patru militari din cadrul Batalionul 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu" Zalău au preluat marţi, 24 octombrie, de la colegii lor clujeni, ştafeta "Invictus", reprezentată de drapelul tricolor purtat pe un traseu de aproape 3.000 de kilometri, de la Bucureşti, la Carei. Momentul a fost marcat de organizarea unei ceremonii în faţa Primăriei Zalău, la care au luat parte reprezentanţi ai municipalităţii, ai Armatei Române, veterani de război, elevi şi simpli cetăţeni, care s-au alăturat, astfel, acţiunii de omagiere a militarilor răniţi sau decedaţi în teatrele de operaţiuni.

"Veteranii sălăjeni sunt onoraţi să primească încă o dată, în frumoasa urbe de la poalele Meseşului, ştafeta militarilor veterani Invictus - drapelul tricolor, într-o acţiune de rescriere a drumului glorios de luptă al Armatei române din cel de-Al Doilea Război Mondial, drum scris cu sânge de înaintaşi, mărturie fiind mormintele şi cimitirele eroilor din localităţile noastre. În acest demers arătaţi întregii naţiuni cât de important este să îi respectăm, să îi preţuim şi să îi cinstim pe veteranii de ieri ai României, cei care şi-au lăsat părinţii, soţiile, copiii şi prietenii, plecând să îşi apere ţara, pământul şi dreptatea. Sacrificiul lor stând la temelie României de astăzi. Vă mulţumim!", a precizat, în cadrul manifestării, veteranul de rărzboi col. (r) Marin Cranţa.

După primirea ştafetei, echipa Invictus Zalău, formată din plt. maj. Florin Dârjan, plt. maj. Daniel Magdaş, fruntaş Andreea Inceu, toţi din Batalionul 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu", şi fruntaş Andrei Crainic, din Batalionul 7 Aducătoare Proiectile Reactive "General Vasile Danacu", s-a îndreptat spre Cimitirul Eroilor din Zalău, unde au fost depuse eşarfe tricolore la mormintele eroilor căzuţi. De aici, militarii sălăjeni au plecat alergând spre Carei, la Monumentul Ostaşului Român, unde vor ajunge în 25 octombrie, de Ziua Armatei Române. Pe o distanţă de aproape 30 de kilometri, până în apropiere de Şărmăşag, voluntarii Invictus Zalău au alergat alături de mai mai mulţi sportivi din Sălaj, printre care atleta Paula Todoran, cea care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016.

"Ştafeta Veteranilor" este organizată de Asociaţia Voluntarilor Invictus România, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu mai multe asociaţii ale veteranilor de război şi ale cadrelor militare în rezervă şi retragere şi reprezintă un gest de recunoştinţă în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Acţiunea presupune o alergare în ştafetă pe 2.396 de kilometri, împărţiţi în 35 de tronsoane de 35-130 kilometri, ce reface traseul parcurs prin lupte de Armata Română pentru eliberarea ultimei palme de pământ românesc din localitatea Carei, la sfârşitul celui de-Al II-lea Război Mondial.

Vă mai recomandăm:

Sacrificiul impune respect. Militarii care străbat România alergând, pentru a onora sacrificiul eroilor

Povestea Paulei Todoran, atleta care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio 2016: a alergat cât să facă de două ori ocolul Pământului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite