FOTO Investiţia în mediu care umple râurile de mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modernizarea staţiei de epurare de la Şimleu Silvaniei, derulată de Compania de Apă Cluj cu fonduri europene, se face cu preţul poluării apei râului Crasna, în care se deversează apele menajere colectate în reţeaua de canalizare a oraşului fără a fi, în prealabil, epurate. Cel puţin nu aşa cum ar trebui.

În ţările civilizate, deversarea apelor epurate se face, întotdeauna, amonte de priza de apă potabilă, pentru a exista certitudinea că cei care epurează apa o fac foarte bine, dar fiind că ei ştiu ca apa respectivă să întoarce, după un circuit scurt, la robinetele lor ca şi apă potabilă. La Şimleu Silvaniei, dacă priza pentru alimentarea cu apă potabilă s-ar face în aval de deversarea apei epurate, staţia de potabilizare a apei ar avea extrem de mult de furcă. Şi asta pentru că apa menajeră care iese din staţia de epurare a oraşului funcţionează - şi va mai fi la fel, timp de încă doi ani -  la cote de avarie. Motivul, acolo au loc lucrări de modernizare, prin fonduri europene, a staţiei, ceea ce face ca utilajele folosite în diversele trepte de epurare să fie oprite pentru a putea fi montate cele noi, nefiind în funcţiune nici cele noi, nici cele vechi, cel puţin pentru anumite perioade de timp. În acest condiţii, staţia funcţionează cu o singură treaptă de epurare, care nu are cum să dea randamentul necesar, cu atât mai puţin în perioadele de debite mari.

Existenţa problemei este recunoscută de directorul Sucursalei Sălaj a Companiei de Apă Someş, Eugen Pop. Acesta spune, însă, că totul se petrece în cadrul legal. "Am primit o derogare de la Ape pentru a putea deversa apă şi la indicatori de calitate mai scăzuţi. Nu avem de ales, altfel nu putem face lucrările", se justifică Pop.

Cristian Crişan, Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj, admite că instituţia pe care o reprezintă a dat un aviz Companiei de Apă prin care, pe durata efectuării lucrărilor, operatorul trebuie să îndeplinească anumite condiţii, inclusiv să respecte nişte indicatori mai permisivi de calitate a apei, dar spune că nu a verificat, încă, dacă sunt respectaţi chiar şi aceşti indicatori permisivi. În plus, Crişan spune că tocmai Compania de Apă ar fi cea care ar trebui să facă măsurătorile. „La execuţia noii staţii de epurare din localitatea Şimleu Silvaniei se va asigura menţinerea în funcţiune, pe o perioadă cât mai îndelungată, a treptei mecanice de epurare a apelor uzate, corelându-se toate operaţiunile, astfel încât evacuarea efluenţilor în cursul de apă receptor (râul Crasna) să se realizeze continuu şi constant, pentru protejarea ecosistemelor acvatice din aval şi evitarea producerii unor posibile poluări accidentale”, precizează directorul.

Comisariatul Sălaj al Gărzii Naţionale de Mediu, sesizat în mai multe rânduri de un localnic din Şimleu, a fost, de pare, la faţa locului. Cel puţin asta rezultă din răspunsul la sesizări primit de şimleuan. Nu am putut afla, din răspuns, dacă se confirmă problema ori dacă apa deversată într-un canal şi, de acolo, în râul Crasna, este epurată adecvat. Se precizează doar frevenţa cu care Compania de Apă trebuie să facă măsurători. Contactat telefonic, comisarul şef Răzvan Fazacaş ne-a indicat ca potenţială sursă de răspunsuri conducerea de la Bucureşti.

Nu doar staţia de epurare de la Şimleu Silvaniei se află în reabilitare. Prin acelaşi proces trec, tot acum, şi cele de la Cehu Silvaniei şi Jibou, în timp ce la Zalău lucrările sunt sistate pentru o vreme. Cu certitudine, lucrările se fac peste tot în aceleaşi condiţii de grijă faţă de mediu.

Citeşte şi Poluare accidentală pe Valea Zalăului

Ţi-ai recuperat taxa de poluare în instanţă? Ghinion! Statul ţi-a pregătit o surpriză


 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite