Dezvăluirile lui Corneliu Coposu despre episodul ”23 august 1944”, traduse în germană şi lansate la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea ”Jurnal din vremuri de război”, apărută în două ediţii la editura ”Caiete Silvane” sub îngrijirea istoricului Marin Pop, a fost tradusă în limba germană şi va fi lansată zilele acestea la Berlin, la Institutul Cultural Român din capitala germană.

Cartea conţine însemnările lui Corneliu Coposu despre culisele evenimentelor din jurul datei de 23 august 1944, trăite pe viu de Senior, însemnări descoperite de istoricul Marin Pop în arhivele fostei Securităţi. Potrivit istoricului, iniţiativa traducerii în germană a cărţii apărută în limba română  în două ediţii (2013 şi 2014) la editura ”Caiete Silvane” aparţine  Fundaţiei Hans Seidel din România, în parteneriat cu Asociaţia Creştin Democrată România de Mâine şi Fundaţia Corneliu Coposu. Cartea a fost publicată în cursul acestui an la editura Mica Valahie, sub titlul „Journal aus den Zeiten des Krieges", în traducerea profesorului (sălăjean de origine germană) Michael Werner.


Vineri, 18 septembrie, cartea va fi lansată în Germania, la Institutul Cultural din Berlin, la eveniment urmând să participe şi Marin Pop, care va susţine acolo o prelegere stiintifică despre viaţa şi activitatea lui Corneliu Coposu şi, desigur, despre carte.


Evenimentul de la Berlin este organizat şi în contextul în care în luna noiembrie se împlinesc 20 de ani de la moartea Seniorului.


Culisele loviturii de palat de la 23 august 1944


Cartea - jurnal vorbeşte despre cum s-au întâlnit, pe ascuns, ilegaliştii comunişti cu Iuliu Maniu, fostul lider al opoziţiei democratice din România, în încercarea de a răsturna regimul mareşalului Antonescu sau, la polul opus, cum îl tatonau nemţii pe liderul ţărănist, pentru a consolida dictatura antonesciană. Jurnalul începe cu tragicul sfârşit al unuia dintre cei mai mari economişti ai României, Virgil Madgearu, secretarul general al PNŢ, asasinat în mod barbar de către „un comando” legionar, la fel ca marele istoric Nicolae Iorga. Oficierea slujbei de înmormântare a celor doi a avut loc în aceeaşi capelă, la o oră distanţă. Îndurerat de asasinarea ţărănistului, Coposu se întreabă, în jurnalul său, dacă ea nu a fost comandată de la Berlin, deoarece Madgearu scrisese mai multe studii economice în care combătea politica lui Hitler.


Seniorul alocă o mare parte din jurnal perioadei 16 - 25 august 1944, pe care autorul o numeşte „decada fierbinte”. Participant la „conspiraţie”, Coposu descrie în amănunt, pe zile şi ore, filmul evenimentelor şi aminteşte toate persoanele implicate şi rolul jucat de fiecare. Potrivit Seniorului, lovitura de „Palat”, din 23 august 1944, prin care, la ordinul Regelui Mihai şi cu sprijinul partidelor istorice, mareşalul Antonescu a fost arestat şi înlăturat de la putere, a fost programată iniţial pentru 26 august. Data a fost schimbată pentru a-l împiedica pe acesta să ia legătura cu nemţii (Antonescu voia să îi ceară permisiunea lui Hitler pentru ca România să iasă din război). „Probabil că Antonescu nu îşi dă seama că a trata cu nemţii ideea armistiţiului însemnează o adevărată sinucidere. Buzeşti (Grigore Niculescu Buzeşti, ministru de Externe - n.a.) este de acord că pentru a se asigura reuşita acţiunii trebuie să se acţioneze prompt şi fără amânări”, relatează Corneliu Coposu.


Vă mai recomandăm:

FOTO Jurnalul lui Coposu şi secretele politice ale lui Iuliu Maniu. Dezvăluirile Seniorului care dizolvă istoria scrisă de comunişti


 

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite