Cum a apărut mâncarea congelată. Inventatorul care a revoluţionat industria alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele noastre, considerăm ceva normal să mâncăm mazăre în miezul iernii sau să consumăm creveţi care înotau acum o vreme într-un ocean de cealaltă parte a planetei. Preambalarea şi congelarea au făcut ca mâncărurile noastre favorite să fie disponibile oricând, în orice sezon.

Totul a început în 1912, cu descoperirea făcută de Clarence Birdseye (1888-1956), în Arctica, acolo unde iarna durează cea mai mare parte a anului. Născut în Brooklyn, SUA, a manifestat interes pentru botanică şi zoologie încă din copilărie. Mai târziu, s-a înscris la universitate cu scopul de a deveni biolog, însă pentru că nu şi-a permis să plătească taxele de şcolarizare, s-a văzut nevoit să renunţe şi să îşi caute un loc de muncă. S-a angajat ca găsit o slujbă ca naturalist pentru guvernul american şi a plecat în nordul îngheţat al Canadei.

În 1912, Clarence Birdseye a pornit într-o expediţie de cinci ani în peninsula canadiană Labrador, acolo unde a văzut cum peştii proaspăt prinşi de eschimoşi îngheţau aproape instantaneu în momentul în care erau scoşi din apă şi luau contact cu vântul şi aerul foarte rece. A fost surprins să descopere că, după câteva luni, peştele astfel congelat şi gătit ulterior avea prospeţimea celui preparat în ziua în care a fost pescuit.

Până atunci, alimentele erau congelate lent, lucru care cauza formarea unor cristale lungi şi ascuţite, care sfărâmau membranele celulare. La decongelare, cristalele se topeau, iar apa care se scurgea elimina aroma mâncării şi modifica textura alimentului, transformând-o într-o masă vâscoasă. Îngheţarea rapidă permitea, în schimb, doar apariţia unor cristale mici, care nu deteriorau produsul, ba chiar păstrau savoarea, textura şi culoarea alimentului.

Când s-a întors în Statele Unite, naturalistul american a inventat un utilaj de congelare rapidă, pe baza principiilor învăţate de la eschimoşi, revoluţionând, astfel, industria alimentară. Aparatul era eficient, nu doar cu carnea, ci şi cu fructele şi legumele. În 1924, Birdseye a înfiinţat o companie de alimente îngheţate - General Seafood Corporation, şi a dezvoltat două metode de îngheţare rapidă a alimentelor, în ambele hrana fiind ambalată în prealabil în cutii din carton cerat.

De-a lungul vieţii sale, Birdseye a brevetat peste 300 de invenţii, printre care şi vitrinele frigorifice date în chirie proprietarilor de magazine alimentare. Până la moartea sa, în octombrie 1956, afacerea lui inovativă în domeniul mâncării congelate determinase crearea unei industrii de miliarde de dolari.

Vă mai recomandăm:

Motivul inventării fulgilor de cereale. Afaceriştii care au pretins inhibarea pornirilor sexuale ale consumatorilor

Curiozităţi din lumea modei. Accesoriul vestimentar pentru care inventatorul a fost arestat

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite