Cinci lucruri surprinzătoare despre libelulă. De ce este un prădător de temut şi un zburător excepţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Libelula îşi devorează prada în timp ce planează FOTO Arhivă
Libelula îşi devorează prada în timp ce planează FOTO Arhivă

Sunt frumoase şi interesante, dar, în acelaşi timp, nişte prădători aerieni feroce, cu mandibule puternice dotate cu dinţi, cu o vedere la 360 de grade datorată ochilor foarte mari şi capabile de un zbor extrem de rapid.

Apărute cu circa 300 de milioane de ani în urmă, libelulele se numără printre primele insecte de pe Pământ. De-a lungul evoluţie lor, s-au perfecţionat în arta zborului şi a vânătorii, devenind nişte vietăţi de-a dreptul uimitoare.
Iată câteva lucruri interesante care vă pot schimba percepţia asupra acestor insecte unice şi extrem de variate.

Poate intercepta pradă în timpul zborului

Libelulele sunt un adevărat pericol pentru ţânţari sau pentru alte insecte de dimensiuni mici. Oamenii de ştiinţă au descoperit că libelulele nu îşi urmăresc prada, ci o interceptează în zbor, calculează viteza şi traiectoria, îşi ajustează zborul, apoi se năpusteşte asupra ei. Sunt atât de pricepute, încât atacurile lor au o rată de succes de 95%. Spre comparaţie, rechinii, unii dintre cei mai periculoşi prădători din lume, reusesc să prindă doar jumătate din ceea ce vânează.

Îşi striveşte prada

Strategia de vânătoare a libelulelor este impresionantă, ele obişnuind să îşi strivească prada cu mandibulele lor mari şi zimţate. Mai întâi o prind cu picioarele ca într-o capcană, pentru a-i tăia orice posibilitate de scăpare, apoi, cu fălcile lor ascuţite îi distrug aripile, ca să nu poată zbura, şi o devorează în aer.

Zburător excepţional

Puţine specii din regnul animal pot concura cu libelula la capitolul zbor. Are două seturi de aripi, care se mişcă independent una de cealaltă, lucru care îi asigură o mobilitate fantastică în timpul zborului. Libelula poate zbura în orice direcţie, chiar lateral sau înapoi, şi chiar să planeze pentru mai mult de un minut, cât să îşi consume prada. Această abilitate uimitoare o transformă într-un prădător expert în ambuscade. De asemenea, sunt extrem de rapide, unele specii putând atinge viteze de până la 50 km/oră

Ochii ca nimeni alta

Ochii săi enormi sunt compuşi din 30.000 de unităţi optice - mai multe decât orice altă insectă - fiecare dintre acestea preia imagini în mediul înconjurător. Libelula are o vedere la aproape 360 de grade, cu un singur punct orb în spatele lor, astfel că poate urmări îndeaproape prada, fără să o piardă din vedere, evitând, în acelaşi timp, coliziuna cu celelalte insecte din roi.

Pot trăi până la doi ani sub apă

Libelulele îşi depun ouăle în apă, iar când se transformă în nimfe, acestea trăiesc în mediul acvatic până la doi ani. În funcţie de temperatura apei şi de cantitatea de hrană, unele specii pot sta în stadiu de nimfă chiar şi cinci ani; vor năpârli de 10 sau mai multe ori şi pe măsură ce cresc se pregătesc să se îndrepte spre suprafaţa apei şi să se transforme în libelule firave şi graţioase.

Mai puteţi citi:

Lecţie de fidelitate: şase necuvântătoare care formează perechi pe viaţă

Animale la superlativ: care sunt deţinătoarele de recorduri mondiale

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite