Cinci greşeli pe care le facem când ne spălăm pe dinţi. Cum alegem periuţa potrivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spălatul pe dinţi este principalul mod prin care ne putem asigura o igienă orală corespunzătoare, cu dinţi frumoşi şi puternici şi gingii sănătoase. Dacă periajul nu este unul corect, efectele pot fi total neplăcute.

Există o serie de greşeli comune pe care mulţi dintre noi le facem de fiecare dată când ne spălăm pe dinţi, greşeli care pot dăuna danturii şi ne pot priva de un zâmbet sănătos.

Nu periezi suficient

Majoritatea nu acordă suficient timp spălatului pe dinţi, atrag atenţia specialiştii. Stomatologii recomandă ca periajul să dureze circa două-trei minute, pentru ca fluorul din pastă să aibă timp suficient pentru a se ataşa de dinţi, însă puţini sunt cei care ţin cont de sfat, statisticile arătând că o persoană alocă acestei activităţi doar 45 de secunde. "Fluorul are rol terapeutic şi de remineralizare. El ajută la consolidarea smalţului dentar şi la prevenirea cariilor", explică dr. Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Sălaj.

Pentru a fi sigur că ai periat suficient, apelează la un cronometru sau foloseşte o periuţă de dinţi cu timer.

Nu eşti atent la ce faci

Fă-ţi un obiecei din a te uita în oglindă în timp ce te speli pe dinţi şi urmăreşte traseul periuţei. Aşa nu vei trece cu vederea zona din apropierea gingiilor, locul în care se formează tartrul şi unde se adună bacteriile, cauzând apariţia gingivitei. În plus, vei putea observa din timp eventualele probleme ale danturii, pe care să le semnalezi, ai apoi, medicului tău.

Faci un periaj agresiv

Pe lângă timpul alocat, un rol esenţial pentru o dantură sănătoasă îl joacă tehnica prin care ne curăţăm dinţii. Din dorinţa de a face bine şi a avea dinţi strălucitori, multe persoane realizează un periaj agresiv, însă o astfe de abordare îţi poate afecta în timp atât dinţii, cât şi gingiile. Unul dintre efectele nedorite îl constituie abraziunea dentară, ce presupune tocirea dinţilor, şi retracţia gingivală.

Foloseşti o periuţă nepotrivită

Dr. Penciuc susţine că o periuţă de dinţi potrivită şi un periaj corect sunt cele care reduc, cu adevărat, apariţia cariilor şi afecţiunile gingivale. Potrivit spuselor sale, periuţa ideală trebuie să aibă coadă ergonomică, pentru a fi uşor de manipulat şi a permite efectuarea tuturor mişcărilor, capul să fie suficient de mic pentru a pătrunde în locurile greu accesibile ale cavităţii bucale, perii moi, cu capetele rotunjite, ca să nu lezeze gingia şi că să îndepărteze eficient placa bacteriană. "Cea mai eficientă este cea electronică, indiferent de perioada de periaj. Aceasta nu necesită o mare dexteritate, acoperă toate suprafeţele dentare şi curăţă mult mai bine", explică stomatologul.

Nu uita să schimbi periuţa sau capătul de periaj (în cazul celor electrice) la fiecare trei luni.

Uiţi de aţa dentară

Cariile se formează cel mai adesea între dinţi, acolo unde rămân blocare resturile de mâncare. Şi pentru că periuţa nu poate pătrunde în aceste zone, este obligatoriu să foloseşti aţa dentară. Dentistul menţionează că acest produs trebuie să fie inclus în rutina zilnică de îngrijire orală, fiind extrem de util în prevenirea cariilor şi a complicaţiilor ei, a gingivitei şi parodontozei.

Mai puteţi citi:

Cinci părţi ale corpului uman care sunt foarte murdare. Sfaturi pentru o igienă riguroasă

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite