Cât costă un bebeluş folosit la cerşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii spun că băieţelul este sănătos şi pare bine îngrijit FOTO IPJ Sălaj
Procurorii spun că băieţelul este sănătos şi pare bine îngrijit FOTO IPJ Sălaj

Nicuşor Stănescu, zis „Napoleon“, un controversat om de afaceri ieşean, a încercat să cumpere un copil de doar zece luni din Zalău, cu 5.000 de lei. Bărbatul este cercetat în stare de libertate.

Omul de afaceri ieşean Nicuşor Stănescu, condamnat recent la cinci ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Vaslui într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală şi cercetat într-un alt dosar similar de către DIICOT Iaşi, a fost reţinut, la începutul acestei săptămâni, de oamenii legii din Zalău, sub acuzaţia de trafic de minori. Mai exact, el este acuzat că a încercat să cumpere, contra sumei de 5.000 de lei, un copil de zece luni al unei tinere de etnie romă din Zalău.

Potrivit procurorului-şef al DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, Dan Buduşan, care a coordonat cercetările în acest caz, se pare că ieşeanul a remarcat copilul, văzându-l prin oraş, în braţele mamei sale, care cerşea în interesecţii. Bărbatul se afla, de câteva luni, la Zalău, pentru că avea aici o afacere cu fier vechi.

Primul contact cu copilul şi cu mama sa, o tânără în vârstă de 21 de ani, l-a avut la începutul lunii octombrie, în timp ce aceasta cerşea în intersecţia Astralis din Zalău. Mama a fost abordată de soţia afaceristului. Potrivit procurorului DIICOT, femeia i-a propus mamei să-i vândă copilul, spunându-i că ea şi soţul ei sunt proprietarii unor imobile din Iaşi şi că îi pot oferi copilului un viitor mai bun. Pentru a fi şi mai convingătoare, femeia i-a spus tinerei că a încercat să rămână gravidă cu soţul ei, dar nu poate avea copii.

A devenit tată în câteva minute

 Tânăra mamă a refuzat din start tranzacţia, moment în care a intervenit concubinul acesteia, Zălin Zabar Şerban, care o supraveghea din apropiere şi care era, potrivit procurorilor, şi cel care o obliga pe tânără să cerşească. Acesta a încercat să o forţeze pe tânără să îşi vândă copilul. Nu a reuşit, însă a reuşit să o ducă, împreună cu cel mic şi cu afaceristul ieşean, la Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Sălaj. Acolo, profitând de faptul că în certificatul de naştere al copilului în dreptul numelui tatălui apărea „necunoscut“, ieşeanul a declarat că el este tatăl biologic al micuţului, iar funcţionarele, audiate şi ele în acest dosar, au luat de bună declaraţia şi l-au trecut pe omul de afaceri în certificatul de naştere. Procurorul DIICOT spune că, dincolo de posibila permisivitate a funcţionarelor, nu există norme legale care să împiedice astfel de nelegiuiri, care permit darea unei note de legalitate vânzării de copii.

Nicuşor Stănescu a devenit, aşadar, tată, pe data de 23 octombrie. Două zile mai târziu, ieşeanul, împreună cu una dintre fiicele sale, i-au cumpărat copilului haine, l-au schimbat şi l-au luat de la mamă, după ce îi achitaseră, între timp, concubinului 1.000 de lei din preţul negociat până la urmă la 5.000 de lei. S-au dus cu toţii la o pensiune din Zalău, unde au fost şi găsiţi, ulterior, de oamenii legii, alertaţi de mama copilului.


A acceptat testarea ADN

 În momentul în care oamenii legii au întrerupt „tranzacţia“, ieşeanul a continuat să susţină că este tatăl biologic al copilului, întrucât ar fi avut, în două rânduri, contacte sexuale cu mama băieţelului, pe un câmp din apropiere de Zalău. Procurorul Dan Buduşan spune că bărbatul chiar a acceptat prelevarea probelor pentru testarea ADN a paternităţii, ceea ce s-a şi întâmplat. Rezultatele au sosit luni, 25 noiembrie, şi au demonstrat că ieşeanul nu este tatăl copilului, moment în care DIICOT Sălaj l-a reţinut atât pe falsul tată, cât şi pe concubinul mamei, care a continuat să o bată pe tânără în toată această perioadă, încercând, astfel, să o convingă să-şi schimbe declaraţia dată poliţiştilor şi să susţină varianta potrivit căruia omul de afaceri este tatăl celui mic. Potrivit oamenilor legii, tatăl biologic al copilului este un bărbat închis în acest moment în penitenciarul din Târgu-Mureş.

Marţi, 26 noiembrie, concubinul mamei şi afaceristul ieşean au fost aduşi în faţa magistraţilor Tribunalului Sălaj, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătorii au respins cererea şi i-au eliberat, dispunând măsura obligării de a nu părăsi ţara şi interdicţia de a se apropia de mamă şi de copil. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, judecătoarea Claudia Tomşa, nu a putut să spună, deocamdată, care sunt motivele respingerii cererii procurorilor DIICOT, precizând că motivarea va fi disponibilă abia în cursul zilei de joi. DIICOT Sălaj a depus, miercuri, recurs la Curtea de Apel Cluj. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru trafic de minori, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoarea între 10 şi 20 de ani.
 
Condamnat pentru spălare de bani

Potrivit DIICOT, omul de afaceri din Iaşi a fost condamnat de către Tribunalul Vaslui, prin Sentinţa penală nr. 145 din data de 25.06.2013, la pedeapsa de cinci ani închisoare, cu executare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, evaziune fiscală, spălare de bani, hotărârea nefiind definitivă.

napoleon

De asemenea, Nicuşor Stănescu (foto) este cercetat  în dosarul nr. 117/D/P/2009 al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală, în care a fost arestat preventiv. Şi concubinul tinerei din Zalău, Zălin Zabar Şerban, a avut de-a face cu legea. El are cinci condamnări anterioare la diferite pedepse cu închisoare, începând cu anul 2002. Cea mai recentă pedeapsă este de trei ani şi trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, fiind arestat pe data de 2 septembrie 2011 şi eliberat pe 19 iunie 2013.

Citeşte şi FOTO - VIDEO Afacerile cu droguri din Spania au băgat încă doi tineri în arest

Cum poţi câştiga la aparatele de jocuri de noroc fără să bagi un ban. Grupare infracţională destructurată de DIICOT

Colaborare interinstituţională

La cazul de la Zalău au contribuit, potrivit DIICOT, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Criminalistic - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, ofiţeri de poliţie din cadrul Institutului de Criminalistică -  Inspectoratul General al Poliţiei Române, lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Menumorut Voievod” Sălaj, precum şi Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială - Centrul Social Multifuncţional Zalău, care a asigurat consilierea şi cazarea mamei şi a copilului, precum şi Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Sălaj.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite