CAMPANIE pentru salvarea Casei Memoriale ”Iuliu Maniu”. Imobilul a ajuns pericol public (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată acum locul s-au reunit oamenii care au realizat Marea Unire
Aşa arată acum locul s-au reunit oamenii care au realizat Marea Unire

Deşi a fost declarată monument istoric, casa din Bădăcin (Sălaj) ce i-a aparţinut marelui om politic Iuliu Maniu, a ajuns într-un stadiu de degradare care a determinat închiderea ei, fiind declarată pericol public. O campanie de strângere de fonduri îşi propune, acum, să adune banii necesari restaurării imobilului, ca un gest cu care îi suntem datori, cu toţii, Sfinxului de la Bădăcin.

Potrivit preotului Cristian Borz, ce coordonează Parohia Greco-Catolică Bădăcin şi administrează casa memorială, imobilul - monument istoric a fost construit în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. Clădirea s-a degradat continuu şi prezintă pericol de prăbuşire parţială în zona puternic afectată de infiltraţii majore de apă în pereţi, acoperişul fiind în totalitate degradat. Preotul spune că, fiind construită din materiale tradiţionale - lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă, procesul de deteriorare este extrem de rapid.

”Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este administrator al clădirii şi este direct interesată de conservarea monumentului, nu are putere financiară pentru susţinerea execuţiei lucrărilor de consolidare. Cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, s-a finanţat proiectul tehnic de consolidare şi reabilitare a casei memoriale”, spune el.


Cine a fost Iuliu Maniu

 Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din România, prim ministru al României în perioada interbelică în trei guverne, preşedintele Partidului Naţional Român între anii 1919-1926, preşedinte al Partidului Ţărănesc în perioada 1926-1933 şi 1937-1947, membru de onoare al Academiei Române din anul 1919. Cariera sa politică s-a întins pe parcursul a 56 de ani. Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României care a luptat pentru apărarea democraţiei şi s-a implicat activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc şi împotriva sovietizării ţării. După cel de-al doilea război mondial a devenit simbolul rezistenţei anticomuniste.

La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru naţiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oameni politici care au realizat Marea Unire de la 1Decembrie 1918.În perioada interbelică, în afara oamenilor politici, la Bădăcin veneau studenţi şi elevi în tabere organizate în casa Maniu. Aceştia erau ghidaţi de Corneliu Coposu, urmaşul politic al lui Iuliu Maniu.

”Salvarea de la distrugere a acestui important monument istoric înseamnă respectarea testamenului marelui om politic, care dorea ca în casa de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri, dar în primul rând înseamnă respectarea memoriei înaintaşilor, respectarea valorilor pe care Sălajul le-a dat pe parcursul istoriei. Consolidarea şi reabilitarea conacului ar permite, aşa cum ne-am propus, refuncţionalizarea clădirii prin redeschiderea muzeului “Iuliu Maniu” şi a unui centru cultural destinat tinerilor”, spune preotul.

Pornind de la aceste considerente, se lansează campania Refuncţionalizarea casei memoriale “Iuliu Maniu” între istorie, memorie şi prezent, prin care se încearcă strângerea de fonduri pentru reabilitarea şi promovarea casei memoriale.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:


Lei: RO22RZBR0000060002085400;

Euro: RO18RZBR0000060002899205 deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj, str. 1 Decembrie, nr. 5 , Parohia Greco-Catolică Bădăcin.

Vă mai recomandăm:

Iuliu Maniu, spaima Securităţii şi după moarte. Coposu, pus de comunişti să dea cu subsemnatul doar pentru că a vrut să-şi aducă aminte de marele lider ţărănist

FOTO Cum ne batem joc de testamentul lui Iuliu Maniu. Apel pentru salvarea casei memoriale a Sfinxului de la Bădăcin

S-au împlinit 62 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu. Mesajul emoţionant al preşedintelui Klaus Iohannis, în memoria Sfinxului de la Bădăcin

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite