Călătorie 3D prin istorie. Muzeul care îşi invită vizitatorii la o plimbare virtuală pe străzile oraşului roman Porolissum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia va fi deschisă în 27 ianuarie FOTO captură video Facebook.com/MJIA Zalău
Expoziţia va fi deschisă în 27 ianuarie FOTO captură video Facebook.com/MJIA Zalău

Pentru a promova patrimoniul local, dar şi pentru a atrage publicul tânăr, în incinta Muzeului a fost amenajată o sală în care vizitatorii pot face o călătorie virtuală în epoca romană.

O sală cu tehnologie de ultimă generaţie menită să valorizeze patrimoniul judeţului într-o manieră unică pentru lumea muzeală din România va fi deschisă pentru public la finele acestei săptămâni, în incinta Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. "Clio High Tech" oferă publicului soluţii moderne de cunoaştere a istoriei şi vine ca o continuare a demersului din 2015 al instituţiei, când Muzeul a fost "dotat" cu un asistent virtual, reprezentat de împăratul roman Caracalla. Este vorba despre o expoziţie inedită, prin care patrimoniul local este promovat cu ajutorul tabletei şi al ochelarilor de realitate virtuală.

“Ne-am dorit să promovăm patrimoniul într-un alt fel decât în expoziţiile clasice de muzeu. Pentru asta, am ales câteva piese de patrimoniu local, cu reprezentativitate naţională, redate pe soluţii de realitatea augmentată”, a explicat managerul instituţiei, Corina Bejinariu. Astfel, prin intermediul tabletei, publicul va putea vedea reconstituirile tridimensionale ale unui vas de ceramică terra sigillata (o ceramică de lux, destul de rară), statuia de bronz a zeiţei Venus - una dintre cele mai frumoase exemplare din colecţia Muzeului, statuia împăratului Caracalla - remodelată în baza fragmentelor păstrate din statuia realizată în cinstea vizitei pe care Caracalla a făcut-o la Porolissum, monumentul funerar al unui cetăţean cu funcţie în aparatul administrativ al oraşului Porolissum şi templul zeului Bel, de la Porolissum.

Investiţie de 270.000 de lei

O altă surpriză pregătită publicului o reprezintă turul virtual pe o stradă romană de la Porolissum, cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală. "Sunt cinci edificii în care au fost surprinse încăperile, maniera în care erau ele amenajate, dar şi povestea ce surprinde întreaga funcţionalitate a acestor clădiri, de la casele de locuit, la termele romane. Sala accesibilizează foarte bine ceea ce vedem la Porolissum, acolo unde vizatorii descoperă ruinele şi le este greu să îşi imagineze cum au arătat construcţiile din oraşul roman Porolissum. Şi atunci am propus un tur virtual pentru a completa informaţia şi a lărgi oarecum sfera de înţelegere a publicului vizitator", a mai precizat oficialul MJIA Zalău.

Potrivit spuselor sale, tehnologia folosită deschide nenumărate posibilităţi, de la desfăşurarea unor lecţii cu profil diferit - geografie, biologie, istorie, până la experimentarea virtuală a senzaţiilor unui parc de distracţii.
Demarat la începutul anului 2016, proiectul a presupus o investiţie de peste 270.000 de lei, circa 88% din sumă fiind asigurată din veniturile proprii ale instituţiei muzeale, în principal din veniturile din descărcările de sarcină arheologică. “Este darul nostru pentru comunitate: un proiect la care lucrăm de aproape doi ani, pentru a face din instituţia noastră un muzeu de secol XXI”, a punctat Corina Bejinariu, adăugând că proiectul va continua la anul cu o nouă ofertă: o plimbare virtuală prin centrul Zalăului de sfârşit de secol XIX-început de secol XX.

Vă mai recomandăm:

Călătorie în timp, în cutia de carton. Inedita expoziţie prin care un muzeu din România vrea să atragă vizitatori

Expoziţie cu miros de sarmale. Cum arătau oalele în care se gătea odinioară tradiţionalul preparat culinar VIDEO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite