Bani de la Guvern pentru înlăturarea pagubelor produse de furtună. Niciun leu pentru bisericile de lemn puse la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a alocat 1,6 milioane de lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de furtuni, printr-o hotărâre adoptată zilele trecute.

Peste 1,6 milioane de lei vor ajunge în judeţul Sălaj pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparaţii şi refaceri la unităţi spitaliceşti, dispensare, instituţii de învăţământ, sedii de primării, posturi de poliţie, cămine culturale, unităţi de pompieri, monumente istorice ori baze sportive.
În total, sunt vizate 30 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ: Consiliul Judeţean Sălaj, Zalău, Jibou, Mirşid, Fildu de Jos, Horoatu Crasnei, Ip, Cizer, Hida, Letca, Dragu, Zalha, Agrij, Gîlgău, Bălan, Poiana Blenchii, Nuşfalău, Românaşi, Şimişna, Ileanda, Sînmihaiu Almaşului, Someş Odorhei, Vîrşolţ, Crişeni, Lozna, Cristolţ, Surduc, Rus şi Almaşu.

Cei mai mulţi bani merg în conturile comunei Ileanda (313.000 de lei), în vederea refacerii Primăriei, a Căminului Cultural, a Liceului Tehnologic şi a sediului Gărzii ISU. Celelelate comune s-au ales cu sume cuprinse între 1.000 (Crişeni) şi 171.000 de lei (Creaca).

Pentru Zalău, Guvernul a alocat 236.000 de lei, pentru reparaţii la Liceul Pedagogic "Gheorghe Şincai", Liceul de Artă "Ioan Sima", Şcoala Gimnazială "Iuliu Maniu", Colegiul Naţional "Silvania", Liceul Tehnologic "Mihai Viteazul", Liceul Sportiv "Avram Iancu", Grădiniţa cu program normal nr. 8, Grădiniţa cu program normal "Pinochio", Grădiniţa cu program normal "Ion Creangă", Clădirea Transilvania şi Casa Municipală de Cultură.
Consiliul Judeţean Sălaj a primit 77.000 de lei, pentru refacerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău şi a Centrului de Asistenţă Socio-Medicală Ileanda.

În vederea reparării sediilor de poliţie din judeţ afectate de furtună, s-au alocat 47.000 de lei, pe lista beneficiiarilor regăsindu-se Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj şi posturile din Gîlgău, Surduc, Ip, Fildu de Jos, Românaşi, Sînmihaiu Almaşului, Ileanda, Letca, Şimişna, Bobota, Zimbor, Hida, Dragu şi Lozna.
În schimb, niciuna din cele două biserici de lemn distruse de furtună, ambele monument istoric, nu a primit vreun ban, în ciuda solicitărilor pe care Instituţia Prefectului Sălaj le-a transmis către Secretariatul General al Guvernului. Autorităţile cereau aproape 600.000 de lei plus TVA pentru intervenţii de urgenţă, punerea în siguranţă, restaurarea, proiectarea şi executarea de lucrări la Biserica de lemn "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Poarta Sălajului şi la Biserica de lemn de la Lozna.

Vă mai recomandăm:

FOTO UPDATE Furtună violentă în Sălaj. Aproape 100 de localităţi rămase în beznă, zeci de acoperişuri luate de vânt, balcoane distruse şi copaci smulşi din pământ

FOTO Imaginile dezastrului. Cum arată bisericile de lemn din Sălaj după furtuna devastatoare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite