Aplicaţia Parenthing, care îi ajută pe părinţi să gestioneze comportamentul copiilor. Cum se pot dezvolta echilibrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihoterapeut şi psiholog sportiv, zălăuanca Andrada Vincze a construit o aplicaţie care să vină în sprijinul părinţilor cu copii de 3-9 ani, pentru a-şi ajuta odraslele să se dezvolte echilibrat şi, în acelaşi timp, să petreacă timp de calitate cu cei mici.

"Parenthing" este un proiect de anvergură materializat într-o aplicaţie cu acelaşi nume, ce vizează dezvoltarea sănătoasă a copiilor. 

Iniţiativa aparţine psihoterapeutului Andrada Vincze (27 de ani), care mărturiseşte că a pornit de la experienţa din activitatea zilnică pe care o derulează cu copiii, dar şi în contextul în care, pe fondul pandemiei, părinţii au început să petreacă mai multe timp cu odraslele lor şi, în acelaşi timp, să se confrunte cu unele dificultăţi. 

"Ca psiholog, lucrez foarte mult cu copii, iar terapia cu copiii te forţează să lucrezi şi cu părinţii. Sunt foarte puţine cazurile în care lucrezi în exclusivitate cu copilul. Negreşit, la finalul şedinţelor sau în interacţiunile cu părinţii am auzit întrebarea “Noi ce mai putem să facem pentru a-i ajuta pe copiii noştri?”. Acesta a fost primul moment în care m-am gândit că părinţii au nevoie de o aplicaţie destinată lor".

Plecând de la nevoia părinţilor de a contribui la dezvoltarea echilibrată a copiiilor lor şi pentru că şi-a dorit ca părinţii să petreacă timp de calitate cu cei mici, împreună cu doi specialişit IT, Andrada Vincze (foto jos) a construit "Parenthing": "Aşa cum numele aplicaţiei ne spune, vrem ca educaţia parentală să fie o prioritate şi să devină “the parent thing”. Chiar şi în cele mai bune condiţii, a-i ajuta pe copii să îşi atingă potenţialul reprezintă o provocare continuă pentru părinţi, motiv pentru care obiectivul general al aplicaţiei este acela de a-i sprijini pe părinţi. Vrem să-i ajutăm să îşi dezvolte competenţele parentale şi să contribuie la o dezvoltare sănătoasă şi echilibrată a copiilor lor".

Dezvoltare accelerată între 3 şi 9 ani

Aplicaţia se centrează pe categoria de vârstă 3-9 ani, caracterizată de apariţia unor etape critice în dezvoltarea copiilor. Psihologul susţine că dacă în aceste etape se identifică probleme de dezvoltare, cu cât mai timpurie este intervenţia psihologică, cu atât poate fi mai eficientă. 

"Aceşti ani sunt caracterizaţi de o dezvoltare accelerată. Copiii îşi dezvoltă la aceste vârste abilităţile verbale, motrice, sociale, abilităţile de reglare emoţională, toate acestea contribuind la dezvoltarea identităţii lor", explică Andrada Vincze (foto stânga)

Aceasta recomandă părinţilor să nu se îngrijoreze excesiv dacă au constatat un comportament problematic şi să nu presupună automat că este vorba de un diagnostic clinic: "Supradiagnosticarea este un fenomen foarte des întâlnit la părinţi şi poate fi evitat cu ajutorul aplicaţiei".

Un alt fenomen des întâlnit îl reprezintă suprasolicitarea copiilor, aceştia fie participând la prea multe activităţi extracurriculare, fie concentrându-se extensiv pe una singură. Se ajunge, astfel, în unele cazuri, ca un copil de doar 7-8 ani să aibă un program de la 8 dimineaţa, la 8 seara, asemeni unui adult. "Niciuna dintre abordări nu promovează o dezvoltare sănătoasă pe termen lung. Copiii au nevoie de timp liber, de joacă nestructurată, de timp cu părinţii lor pentru o dezvoltare sănătoasă şi echilibrată", subliniază psihologul.

Am întrebat-o pe Andrada Vincze dacă meseria de părinte se învaţă. „“Meseria” de părinte are atât componente înnăscute cum ar fi iubirea pentru copii şi dorinţa de a-i proteja, dar şi componente învăţate cum ar fi experienţele personale sau cunoştinţele despre diferite etape şi particularităţi de dezvoltare ale copiilor. Aici credem că putem să intervenim noi, că îi putem ajuta pe părinţi să fie, oricât de clişeic ar suna, părinţi mai buni. Atunci când simt că sunt îngrijoraţi sau atunci când cred că metodele lor de parenting nu sunt eficiente, pot învăţa cu ajutorul aplicaţiei cum să gestioneze aceste situaţii", spune ea.

Cum funcţionează aplicaţia

"Parenthing" constă într-un test de screening iniţial prin care părintele consemnează o serie de îngrijorări cu privire la copilul său, precum modul în care se joacă, rivalitatea dintre fraţi, programul de somn sau accesele de furie manifestate. În baza răspunsurilor pe care le oferă, părintele primeşte o serie de recomandări cu articole tematice despre diferite etape de dezvoltare sau probleme specifice vârstei copilului său şi care îl pot ajuta să facă diferenţa între un comportament tipic şi unul atipic. 

Imagine indisponibilă

Următoarea componentă este cea de evaluare, formată din teste pentru acele probleme pentru care părinţii se îngrijorează şi din o serie de recomandări particularizate pentru odrasla lor. Aplicaţia are şi o componentă de intervenţie, prin activităţi şi exerciţii pentru acele domenii de dezvoltare la care copiii obţin scoruri problematice. Fişele de lucru pot fi descărcate şi refolosite la nevoie.

"Parenthing poate fi un ghid practic în etapele dezvoltării copilului, dar în acelaşi timp în situaţiile problematice poate reprezenta un instrument premergător intervenţiei unui specialist", explică Andrada Vincze. 

Ea consideră că o astfel de aplicaţie poate fi utilizată cu succes şi de educatori ori învăţători, conţinutul articolelor şi testele incluse ajutându-i să depisteze anumite situaţii potenţial problematice. De asemenea, activităţile sunt gândite astfel încât să poată fi cu uşurinţă integrate în programul obişnuit al copiilor. 

În plus, spune specialistul, dacă asupra unei probleme se intervine atât acasă cu ajutorul părinţilor, dar şi la grădiniţă ori şcoală, cu ajutorul educatorului, respectiv al învăţătorului, problema poate fi mai uşor gestionată.

Aplicaţia este disponibilă gratuit pentru toţi utilizatorii iOS şi va fi în curând disponibilă şi pentru utilizatorii Android.

Vă mai recomandăm:

Cum să creştem un copil responsabil şi echilibrat. Cinci convingeri pe care părintele trebuie să le transmită

Cum să corectăm copilul fără să se simtă umilit. „Ruşinea este sentimentul profund că nu merită să fie iubit“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite