Şezătoare la Grădina Botanică. Participanţii vor învăţa tehnici de cusut flori pe portul popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şezătoare la Grădina Botanică FOTO Facebook.com/Coltul Romanesc
Şezătoare la Grădina Botanică FOTO Facebook.com/Coltul Romanesc

Proiectul itinerant “Şezători în Ţara Silvaniei” ajunge sâmbătă, 6 mai, la Grădina Botanică din Jibou, acolo unde organizatorii pregătesc o habă de lucru.

Cea de-a treia ediţie a "Şezătorilor în Ţara Silvaniei" se anunţă una specială, dedicată celor care cos. Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei pentru Educaţie şi Dezvoltare locală Agapis, cei care stau în spatele proiectului, la şezătoarea de la Grădina Botanică Jibou, participanţii vor descoperi, cu ajutorul specialiştilor şi cercetătorilor de la Grădina Botanică, florile rare din flora sălăjeană, florile de măr şi pajiştile din Transilvania, pentru care suntem recunoscuţi în toată lumea. "Vom învăţa tehnici diverse de coasere a acestora de la doamnele din atelierul de la Sălaj al brandului Mândra Chic – creator de zestre contemporană românească. Vom afla de la specialişti în etnografie şi folclor, când şi cum au intrat florile în portul sălajean care acum abundă de culoare şi le vom reinterpreta pe piese de zestre contemporană, pentru a le retrimite la dum prin lume", au precizat cei de la Agapis.

Toţi cei interesaţi să participe la eveniment sunt invitaţi să scoată zestrea din lăzi sau dulapuri vechi, să poarte cu mândrie la habă cel puţin un element vestimentar autentic, despre care să poată povesti şi celorlalţi. "Nu veniţi cu mâna goală, aduceţi cu voi ceva de-ale gurii, făcut în casă, după o reţetă locală, în veselă care să nu fie din plastic. Vom încropi, împreună şi un mic bufet românesc, autentic", recomandă organizatorii. Pentru ca şezătoarea să fie completă, fiecare dintre participanţi trebuie să îşi aducă "lucru", neapărat cu flori: o ie de brodat, un goblen, o cipcă sau orice altceva.

Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare locală AGAPIS a gândit acest proiect din dorinţa de a aduna la un loc iubitorii de cultură populară sălăjeană, specialişti, meşteri, gastronomi, povestitori şi instituţii cu atribuţii în promovarea cultural-turistică şi de patrimoniu a Sălajului şi de a crea şi recrea noi produse locale pentru kitul cu Suveniruri autentice din Sălaj.

Habele anterioare au avut loc la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi la Bădăcin, în satul lui Iuliu Maniu.

Vă mai recomandăm:

Invitaţie la şezătoare urbană. Proiectul itinerant de redescoperire şi promovare a zestrei tradiţionale româneşti prin cusut

Cadouri cu suflet românesc. Kitul de suveniruri care promovează meşteşugurile tradiţionale şi alină dorul de casă

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite