Încă trei cazuri de pestă porcină africană în judeţul Sălaj. Recomandările autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focarul din localitate rămâne deschis
Focarul din localitate rămâne deschis

Focarul de pestă porcină africană din localitatea sălăjeană Doh rămâne deschis, după ce în 10 aprilie, în urma examenelor de laborator, au fost diagnosticaţi cu această boală alţi trei porci.

Trei noi cazuri de pestă porcină africană au fost identificate miercuri, 10 aprilie, într-o gospodărie din localitatea Doh, comuna Măerişte. În aceste condiţii, focarul de pestă porcină confimat în localitate în luna februarie, nu poate fi închis, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Sălaj.

Conform sursei citate, acţiunile de examinare clinică şi de laborator a tuturor porcilor prezenţi în exploataţiile din zona de protecţie şi cea de supraveghere, se derulează încă din 2 aprilie. În urma examenelor de laborator, miercuri au fost diagnosticaţi pozitiv cu pestă porcină africană trei porci, tot într-o exploataţie din localitatea Doh. Ca urmare, autorităţile au plasat exploataţia sub supraveghere, au dezinfectat-o, au inventariat animalele existente în exploataţie, le-au examinat clinic şi le-au recoltat probe de sânge. De asemenea, a fost întocmită ancheta epidemiologică, cu stabilirea posibilei surse de infecţie, au fost sacrificate animalele din respectiva exploataţie şi au ecarisat teritoriul prin îngroparea cadavrelor de porci.

Pentru a preveni răspândirea virusului, specialiştii recomandă gospodarilor să îşi ţină porcii în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu animalele din alte exploataţii ori cu mistreţi şi să nu le hrănească cu resturi alimentare ce conţin resturi de la carnea de porc gătită în familie. În zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial, este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă ori fân provenite din zonele aflate sub restricţii. La controalele în trafic, porcii care se transportă fără fără documente sanitar-veterinare sau sunt neidentificaţi se ucid pe loc.

"Deţinătorii de porcine domestice din exploataţiile nonprofesionale au obligaţia să comunice medicului veterinar de liberă practică împuternicit potrivit legii modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploataţiile limitrofe, numărul animalelor moarte", au transmis oficialii Prefecturii Sălaj.

Citiţi şi:

Sălaj: Autorităţile au închis un prim focar de pestă porcină africană

Despăgubiri pentru sălăjenii afectaţi de pestă porcină. Câţi bani primesc fermierii lăsaţi fără animale

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite