Vicepreşedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, condamnat pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi, a fost condamnat luni, 4 aprilie, de Tribunalul Iaşi pentru abuz în serviciu în dosarul privind licitaţia pentru împărţirea traseelor de transport din judeţ.

Vasile Mihalachi, unul din liderii locali ai filialei judeţene Vaslui a PSD, aflat la conducerea judeţului, în diverse funcţii publice încă de la începutul anilor 90, a fost condamnat de magistraţii ieşeni la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Mihalachi are de respectat un termen de supraveghere timp de patru ani, perioadă în care va trebui să respecte obligaţiile stabilite de judecători.

Alături de Vasile Mihalachi a fost condamnat şi fostul director al Autorităţii Rutiere Române, Filiala Vaslui, Liviu Butnaru. Acesta a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, având un termen de supraveghere de şase ani.

Alţi doi membrii ai comisiei care organiza licitaţiile privind atribuirea traseelor de transport Vasile Vieriu, din cadrul CJ Vaslui, şi Dănuţ Ropotă, referent în cadrul ARR, au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare, având termen de supraveghere de câte trei ani fiecare.

Judecătorii ieşeni au respins acţiunile civile ale firmelor de transport din judeţul Vaslui, defavorizate la licitaţiile organizate de CJ Vaslui, care s-au constituit părţi civile în cauză, solicitând despăgbiri de 140.000 lei. Instanţa i-a obligat pe cei patru inculpaţi doar la plata cheltuielilor de judecată: câte 1.500 lei fiecare.

Decizia Tribunalului Iaşi nu este definitivă. Atât inculpaţii, cât şi părţile civile, respectiv procurorii o pot ataca cu apel în termen de zece zile. 

Dosarul licitaţiilor, strămutat la Iaşi

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2008, inculpaţii  Butnaru Liviu, Mihalachi Vasile, Vieriu Vasile şi Ropotă Dănuţ, care, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public judeţean de persoane, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a legislaţiei în vigoare care reglementează transportul public judeţean, au determinat înlăturarea unor societăţi comerciale - operatori de transport public rutier - de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câştigat licitaţiile în mod legal, fie au fost împiedicate să participe la alte licitaţii. În această modalitate, au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest să dobândească dreptul de a desfăşura serviciul de transport public pe raza judeţului Vaslui. Pe de altă parte, a fost creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizaţi în sumă totală de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obţinute din operarea traseelor atribuite nelegal.  

Declinat spre soluţionare Tribunalului Vaslui, dosarul a fost repartizat unuia dintre cele mai exigente complete de judecată. În camera preliminară, celor patru inculpaţi le-au fost respinse toate excepţiile invocate de avocaţi, în plus judecătorul nu a permis tergiversarea dosarului, acordând termene foarte scurte, arătând că dosarul este o urgenţă, pentru că faptele sunt foarte vechi şi riscă să se prescrie. Asta i-a nemulţumit pe avocaţi, care au cerut şi recuzarea judecătorului, cerere respinsă, de altfel, motiv pentru care Mihalachi şi restul inculpaţilor au solicitat strămutarea dosarului. Cererea a fost aprobată de Curtea de Apel Iaşi, dosarul fiind scos de pe rolul Tribunalului Vaslui şi înaintat celui de la Iaşi. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite