Unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România, condamnat pentru evaziune fiscală. Averea omului de afaceri Serghei Bunescu, sub sechestru
0Omul de afaceri Serghei Bunescu din Huşi, unul dintre cei mai importanţi ”jucători” pe piaţa viticolă din România, a fost condamnat joi, 28 decembrie, de Tribunalul Vaslui într-un dosar de evaziune fiscală. Pentru recuperarea prejudiciului, judecătorii au instituit sechestru pe aproape 300 de hectare de cultură de viţă de vie, 75 de hectare teren arabil şi două apartamente din Huşi.
Judecătorii Tribunalului Vaslui au decis, după aproape doi ani de proces, condamnarea omului de afaceri Serghei Bunescu la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Magistraţii i-au stabilit afaceristului un termen de încercare de cinci ani, perioadă în care va trebui să respecte mai multe obligaţii. Astfel, timp de cinci ani, Serghei Bunescu trebuie să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Vaslui; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
În plus, potrivit deciziei judecătorilor Tribunalului Vaslui, ”inculpatul nu va mai putea fi fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale, iar dacă a fost ales, se va dispune decăderea acestuia din drepturi, ca urmare a condamnării pentru infracţiunea prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea 241/2005. Potrivit art. 13 din Legea 241/2005, după rămânerea definitivă, se va comunica o copie a dispozitivului sentinţei la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în vederea efectuării menţiunilor corespunzătoare”.
Riscurile neachitării prejudiciului
”Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 ind. 4 Cod penal anterior privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul săvârşirii unei infracţiuni sau în cazul neexecutării obligaţiilor civile, cu consecinţa executării pedepsei în regim de deteţie”, se arată în hotărârea pronunţată pe 28 decembrie de Tribunalul Vaslui.
Odată cu condamnarea, Serghei Bunescu a fost obligat să achite statului român, prin ANAF, suma de 1.612.727 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând dobânzi şi penalităţi. Restul pretenţiilor civile au fost achitate de omul de afaceri în timpul procesului.
Sentinţa Tribunalului Vaslui nu este definitivă, atât procurorii, cât şi omul de afaceri inculpat având posibilitatea să o atace cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Serghei Bunescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui pe 26 februarie 2016. Pe parchursul procesului, influentul om de afaceri a încercat în mai multe rânduri să obţină ridicarea sechestrului instituit asupra averii sale. La scurt timp după trimiterea în judecată a reuşit să obţină ridicarea sechestrului care fusese instituit de procurori pe vila impresionantă pe care Serghei Bunescu o deţine la ieşirea din municipiul Huşi.
Prejudiciul iniţial: peste 4 milioane lei. Ipoteza: operaţiuni fictive
Potrivit expertizei fiscale întocmită în cursul urmăririi penale prejudiciul produs bugetului de stat de firma, în prezent aflată în stare de insolvenţă, a omului de afaceri Serghei Bunescu, în ipoteza în care operaţiunile au fost fictive, este de 4.224.493 lei şi este compus din: T.V.A. în sumă de 2.293.296 lei; Impozit pe profit în sumă de 1.931.197 lei.
În timpul procesului, ANAF a înştiinţat instanţa că obligaţiile fiscale aferente au fost achitate integral până la data în care firma Speed deţinută de Bunescu a intrat în procedura insolvenţei (14.12.2010). La solicitarea instanţei au fost calculate accesorii în cuantum de 1.612.727 lei, pentru perioada 14.12.2010 şi până la data achitării efective.
”Potrivit art. 249 alin. 1 Cod procedură penală, măsuri asigurătorii pot fi dispuse pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune. În ceea ce priveşte susţinerea apărătorului inculpatului în sensul că faţă de inculpat în nume personal, nu există o creanţă certă exigibilă la acest moment, instanţa reţine că inculpatul este trimis în judecată, iar nu societatea care a intrat în insolvenţă, faptele reţinute în sarcina lui, cu privire la care instanţa urmează a stabili dacă este sau nu vinovat, sunt fapte cauzatoare de prejudicii, răspunderea neputând fi limitată din perspectiva situaţiei juridice a societăţii”, au motivat judecătorii Curţii de Apel Iaşi hotărârea prin care au respins definitiv solicitarea de ridicare a sechestrului asupra averii.
În prezent, Serghei Bunescu are instituit sechestru pe aproape 300 de hectare cultură viţă de vie în municipiul Huşi, 75 hectare teren arabil în comunele Dreânceni şi Duda Epureni şi două apartamente în municipiul Huşi.
Cine este Serghei Bunescu
Serghei Bunescu a venit din Republica Moldova în România în urmă cu mai bine de 20 de ani şi s-a stabilit la Huşi, unde a preluat Casa de Vinuri Huşi pe care a transformat-o într-una dintre cele mai mari crame viticole din România.
Cramele lui Bunescu deţin o colecţie impresionantă de peste 250.000 de sticle de vinuri vechi atât româneşti, cât şi soiuri din Italia, Franţa sau Spania.
Casa de Vinuri Huşi are 20 de mărci de vinuri înregistrate şi exportă în 14 ţări, din Europa, dar şi în China. Pe piaţa chineză, Serghei Bunescu a reuşit să se impună promovând unul dintre vinurile preferate ale lui Nicolae Ceauşescu. Cramele lui Bunescu au în portofoliu branduri precum Cramele Huşi, care are în portofoliu branduri ca Busuioaca de Bohotin, Dealurile Huşilor, Castelul Dintre Vii, Mihai Viteazul, Inima de Haiduc sau Zghihara de Huşi.
La începutul anului 2017, în mediul de afaceri au fost vehiculate informaţii potrivit cărora Serghei Bunescu şi-ar fi vândut afaacerile unei companii amaericane. Informaţia nu a fost confirmată oficială.