Top 10 cele mai populare cărţi pentru copii în România. O capodoperă a literaturii române din secolul al XIX-lea rămâne cea mai apreciată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititul are un rol esenţial în dezvoltarea şi pregătirea copiilor pentru viaţă. Chiar dacă trăim în era digitalizată, copiii trebuie încurajaţi să descopere plăcerea cititului de la vârste cât mai mici.

Citind, copiii nu doar că îşi dezvoltă vocabularul, cultura şi capacitatea de a comunica, ci îşi dezvoltă şi imaginaţia şi capacitatea de a empatiza. Descoperind plăcerea de a citi de la vârste mici, cititul nu va deveni o corvoadă când va creşte mare.

”Adevărul” vă propune astăzi un top al celor mai citite cărţi pentru copii de vârstă şcolară, realizat în baza sugestiilor librarilor şi a bibliotecarilor. 

1. Amintiri din copilărie, de Ion Creangă

Opera clasică a literaturii române, ”Amintiri din copilărie” a rămas o adevărată carte de căpătâi pentru toţi copii. Aventurile lui Nică la scăldat sau la cireşe atrag şi stârnesc şi astăzi hohote de râs. 

2.Micul prinţ, de Antoine de Saint-Exupery
 

Este o capodoperă a literaturii universale, fiind una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în peste 100 de limbi. ”Micul Prinţ” este o pledoarie despre iubire, pace, prietenie, comunicare între lumea copiilor şi cea a adulţilor, relaţionare, încredere, o carte despre frumuseţe, despre valorile omenirii.

3. Heidi, de Johanna Spyri 


Cartea este plină de învăţăminte despre valoarea prieteniei şi a familiei, despre speranţă şi bucurie. 
Lăsată de mătuşa Dete în grija bunicului ursuz, Heidi descoperă treptat o lume nouă de care se va îndrăgosti. Acolo, în munţii Elveţiei, fetiţa îşi va face noi prieteni şi va începe, treptat, să-l schimbe până şi pe bunic!

4. Peter Pan, de J.M. Barrie 

Plină de întâmplări spectaculoase, Peter Pan este o lectură ce bine-dispune fiece copil.  Povestea începe în Anglia în seara în care domnul Darling îşi găseşte fiica pe Wendy citindu-le poveşti fraţilor mai mici despre capitanul Hook şi luptele cu pirati. Darling consideră că fiica sa trebuie să se pregătească pentru a deveni o domnişoară. Peter Pan este fascinat de povestirile lui Wendy aşa că atunci cand aude hotărârea tatalui, Peter Pan si zana lui Cloptel i se arata fetiţei şi frăţiorilor săi şi-i invita într-o aventură minunată în Lumea de Nicaieri.  

5. Colţ Alb, de Jack London

Este povestea unui animal trei sferturi lup, un sfert câine, al cărui drum prin viaţă parcurge mai multe etape: câine de sanie al unui indian, după desparţirea dureroasă de mama sa, câine de luptă al unui om dement si în final ajunge în mâinele unui om iubitor, care îi arată că exista dragoste să bunatate.
Ceea ce fascinează la aceasta poveste este percepţia vieţii prin mintea unui animal. 

6.  Prinţ şi cerşetor, de Mark Twain
 

Este una dintre cele mai iubite cărţi pentru copii. În acest roman veţi găsi două lumi complet diferite şi în acelaşi timp caracteristice timpului nostru. Este vorba despre lumea celor bogaţi – curtea regală, şi lumea celor săraci – Curtea Gunoaielor.

7. Harry Potter, de J. K. Rowling
 

Cele şapte volume Harry Potter sunt considerate cele mai populare cărţi fantastice pentru copii din întreaga lume. Toate cele şapte volume s-au vândut în peste 450 milioane de exemplare. Cărţile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley şi Hermione Granger. Povestea se desfăşoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Şcoala de Magie, Farmece şi Vrăjitorii, o şcoală pentru tinerii vrăjitori şi magicieni. Punctul central al poveştii îl reprezintă conflictul dintre Harry şi întunecatul vrăjitor Cap-de-Mort, care i-a ucis pe părinţii lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei. 

8. Matilda, de Roald Dahl

Cartea spune povestea fetiţei cu acelaşi nume, despre care părinţii (tatăl – un infractor, mama – o femeie cicălitoare şi nu tocmai inteligentă) cred că e o adevărată pacoste, care pierde prea mult timp cu cititul, în loc să se uite la televizor, ca oamenii normali. Nici îngrozitoarea domnişoară Trunchbull, directoarea şcolii, nu are o părere mai bună despre micuţa pasionată de lectură. Sau despre copii, în general. Dar norocul îi surâde Matildei când în viaţa ei apare domnişoara Honey, învăţătoarea care intuieşte că fetiţa e un geniu şi că dincolo de aspectul firav se ascunde o luptătoare cu puteri magice.

9. Cuore inimă de copil, de Edmondo de Amicis

Este o carte dedicată copiilor din clasele primare. După cum explică autorul în prefaţă, aceasta carte s-ar putea intitula: Istoria unui an de scoala, scrisa de un elev din clasa a III-a, care a însemnat zi de zi într-un caiet tot ce a văzut, a simtit şi a cugetat.Este o carte care ne învaţă să ne iubim patria, semenii, familia, şcoala, profesorii şi colegii.

10. Alice în ţara minunilor, de Lewis Carroll

Este una dintre cărţile de aur ale copilăriei. Alice, fetiţa cu imaginaţie nestăvilită, pătrunde în două lumi fantastice şi minunate, în care descoperă că nimic nu e ceea ce pare. De-a lungul celor două călătorii, Alice trece prin tot felul de întâmplări neobişnuite. După ce fetiţa se rostogoleşte la vale printr-o vizuină de iepure, lucrurile se complică. Ba creşte până când sperie toate personajele din jur, ba se micşorează încât nu mai ajunge nici până la înălţimea unei măsuţe, primeşte sfaturi de la o pisică ce rânjeşte, ia ceaiul cu nişte personaje fără bune maniere, joacă crochet după nişte reguli alandala şi participă la un proces cu personaje făcute din cărţi de joc.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite