„Stimaţi pacienţi”, cea mai mare bătaie de joc a şefilor Sănătăţii: toţi cei 7.000 de bolnavi de cancer din judeţul Vaslui, lăsaţi fără medic şi fără citostatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui face apel către toate centrele universitare din ţară pentru a-i sprijini cu un medic specialist în oncologie, după ce singurul medic de la spitalul din Vaslui şi-a dat demisia pentru a pleca în sistemul privat.

De luni, 18 ianuarie, când pe uşa compartimentului de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui s-a pus lacătul, niciun bolnav de cancer nu mai poate fi tratat la acest spital, iar celor care sunt pe schema terapeutică cu citostatice li s-a întrerupt tratamentul. La sfârşitul săptămânii trecute, ultimii patru pacienţi internaţi în secţie au fost externaţi forţat, pentru că reprezentanţii spitalului nu şi-au asumat riscul de a ţine bolnavii, fără medic. 

”Stimaţi pacienţi! Din păcate, începând cu data de 18 ianuarie 2016, din motive independente de voinţa noastră, compartimentul de oncologie medicală din cadrul spitalului nostru, şi-a suspendat activitatea pe o perioadă nedeterminată. Vă asigurăm că întreaga conducere a unităţii sanitare depune eforturi susţinute pentru a găsi un medic oncolog dispus să se alăture echipei noastre medicale şi pentru a veni în sprijinul dumneavoastră. Am solicitat sprijin de la toate forurile competente în rezolvarea acestei situaţii extrem de delicate”, a fost mesajul cu care au fost întâmpinaţi pacienţii la începutul săptămânii.

Vestea a căzut ca un trăsnet peste sutele de bolnavi de cancer din Vaslui şi satele arondate, pentru care tratamentul cu citostatice este speranţa pentru vindecare.

”Nu aveam cum să mai ţinem secţia deschisă şi bolnavii internaţi, fără medic. Situaţia este dramatică pentru bolnavii cu citostatice, pentru că în cazul lor tratamentul se face numai aici în spital. Pentru ceilalţi pacienţi care primesc tratament în ambulatoriu, prescrierea tratamentului şi a reţetelor este asigurată de medicul din Policlinică, angajat cu jumătate de normă, care, din pacate nu poate asigura activitatea medicală şi în cadrul spitalului pentru că are o preblemă de sănătate gravă”, a precizat pentru ”Adevărul”, Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

image

În judeţul Vaslui sunt peste 7000 de bolnavi de cancer, iar lunar peste 250 de astfel de pacienţi ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru tratament cu citostatice. Singurul oncolog al spitalului, medicul Cristina Părău, şi-a dat demisia plecând în sistemul privat.

”Nu puteam obliga medicul să rămână”

Atât conducerea spitalului, cât şi cea a Direcţiei de Sănătate Publică, spun că au încercat să convingă medicul să renunţe la demisie, însă fără succes. Medicul Cristina Părău făcea naveta de la Iaşi, iar pacienţii au la adresa ei numai cuvinte de laudă. Surse neoficială, spun că medicul ar fi plecat pe condul unor nemulţumiri cu conducerea spitalului, alţi colegi, în schimb, spun că medicul, singurul pe toată cazuistica oncologică din Vaslui, era extrem de obosit.

”Eu am discutat cu medicul oncolog, care făcea naveta de la Iaşi la Vaslui, am încercat să găsim nişte soluţii pentru a nu renunţa la post, însă alegerea dumneaei a fost să aleagă mediul privat. Doamna doctor a solicitat, înaintea demisiei, concediu, pentru că era foarte obosită. Mi-a spus că nu a mai beneficiat de mult timp de concediu de odihnă. Noi nu avem nicio pârgie legală pentru a constrânge un medic să rămână în spital, este alegerea sa. Situaţia este dificilă întrucât resursa umană pe oncologie este deficitară în momentul de faţă”, a precizat Mihaela Vlada, directorul Direcţiei de Sănătate Publică  (DSP) Vaslui.

”Nu sunt medici dispuşi să vină la Vaslui”

Conducerea SJU Vaslui a cerut ajutorul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi, în speranţa că se va găsi un medic care să accepte să vină la Vaslui. Reprezentanţii institutului au comunicat că nu există specialişti care să fie trimişi în Vaslui şi, în plus, nu pot prelua bolnavii din Vaslui, care au nevoie de citostatice. 

”Am cerut sprjinul tuturor centrelor universitare, am mers la IRO Iaşi încă de pe 8 ianuarie, însă ni s-a comunicat că au fost doar doi rezidenţi, unul a plecat în mediul privat, iar altul este în concediu de maternitate. În plus, ni s-a transmis că institutul nu poate prelua bolnavii de la Vaslui, pentru că nu are capacitatea necesară. Am anunţat şi Direcţia de Sănătate Publică, am sunat medicul oncolog de la spitalul din Bârlad, însă când a auzit cine sunt mi-a spus că nici nu vrea să audă. Am încercat să oferim facilităţi medicilor care aleg să vină la Vaslui, s-au acordat locuinţe de serviciu, celor care fac naveta la Iaşi li se asigură transportul. Din păcate, nu sunt medici dispuşi să vină la noi”, Ana Rinder, manager Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui

Soluţia de criză: transportul pacienţilor cu microbuzul la Iaşi

Reprezentanţii spitalului din Vaslui au propus reprezentanţilor Institutului Oncologic de la Iaşi să accepte posibilitatea încheierii unui contract de prestări serviciu, în sensul asigurării administrării citostaticelor bolnavilor aflaţi sub tratament. Dacă această propunere va fi acceptată IRO Iaşi, conducerea spitalului din Vaslui a anunţat că va pune un microbuz la dispoziţia bolnavilor pentru a-i transporta la IOR Iaşi, pentru tratamentul cu citostatice. Deja, primul transport este pregătit pentru 26 ianuarie.

Bolnav de cancer: ”Avem nevoie de medic ca de aer”

Bolnavii care văd în tratamentul cu citostatice şansa spre vindecare, sunt revoltaţi şi susţin că fără medic li se semnează condamnarea la moarte. Unii dintre ei au început deja să plece către spitalele din alte judeţe.

„Noi avem nevoie de oncolog, ca de aer. Trebuia să primesc citostaticul pe data de 11 ianurie. Am fost anunţat telefonic de faptul că, din nu ştiu ce motive s-a întârziat aprovizionarea cu citostatice. Am înţeles că trebuie să ajungă medicamentul în ţară, urmând să mi se administreze pe data de 22 ianuarie, dar fiindcă medicul din spital şi-a dat demisia, medicamentul nu va putea fi scos din farmacie şi administrat bolnavilor.Cum să nu fiu revoltat? Pentru noi, bolnavii de cancer, zilele, orele sunt foarte importante, orice clipă contează în evoluţia bolii. Pentru cei din sistem noi suntem nişte coduri numerice personale, nu nişte oameni. Eu sunt un CNP, nu sunt o formă de viaţă, nu sunt o persoană care să existe în proiectele celor din sănătate”, a declarat un bolnav de cancer din Vaslui.

”Adevărul” a solicitat un punct de vedere Ministerului Sănătăţii despre situaţia disperată a bolnavilor de cancer de la Vaslui, însă până la închiderea ediţiei nu a fost comunicată nicio reacţie.
 

Foto: Clădirea principală a spitalului din Vaslui a fost completat reabilitată şi modernizată, investiţia depăşind 20 de milioane de euro

image
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite