Secretele copiilor de nota 10: „Ambiţia şi perseverenţa sunt cheia succesului. Profesorii ne modelează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa Elena Zota
Denisa Elena Zota

Denisa Elena Zota, şefa de promoţie a Şcolii „Alexandra Nechita“ din Vaslui a intrat prima pe listă la clasa de Ştiinţe Sociale a Liceului „Mihail Kogălniceanu“ din Vaslui, cu media 9,92. Astăzi, adolescenta vorbeşte despre drumul spre performanţă, despre ambiţie şi sacrificiu.

Denisa Zota  demonstrează că, atunci când există ambiţie şi peseverenţă, performanţa şcolară nu ţine cont de rangul şcolii. A absolvit Şcoala ”Alexandra Nechita” din Vaslui, o unitate şcolară de cartier, însă cu ambiţii mari, iar la Evaluarea Naţională a obţinut rezultate remarcabile: 10 la Matematică şi 9.80 la Limba Română.

Denisa mărturiseşte că nu şi-a propus să fie ”un copil de nota 10”, dar asta nu înseamnă că nu este mândră de rezultatele sale. 

”Pot spune că mereu am încercat să îmbin utilul cu plăcutul şi totodată am încercat să mă pun pe primul loc de fiecare dată. Nu mi-am propus să fiu ”un copil de nota 10. Performanţa ţine cont în primul rând de perseverenţa si ambiţia copilului. Profesorii sunt cei ce modelează caracterul acestuia, deci constituie un rol major în ascensiunea elevului.”, mărturiseşte adolescenta.

Drumul spre performanţă a pornit de la clasele mici, cu participări la concursurile şi olimpiadele şcolare. Au antrenat-o însă recunoaşte că au şi obosit-o mult, însă de la toate competiţiile a avut câte ceva de învăţat.  

”Pentru mine a fost extenuant şi obositor, dar rezultatele merită efortul depus. Este foarte important să ştii care îţi sunt priorităţile şi să faci alegerile cele mai bune. Din dorinţa de nu dezamăgi anumiţi profesori am participat şi la acele competiţii la care eu, personal, nu mi-aş fi dorit să particip. Este un efort psihic destul de mare şi uneori ai dori să renunţi. Nu regret însă că am participat la concursuri şi olimpiade, întrucât am rămas cu un bagaj valoros de cunoştinte”, spune Denisa.

Studiul constant şi antrenamentul la concursuri au făcut-o să treacă mai uşor de emoţiile la Evaluarea Naţională. ”Recunosc că am facut destule sacrificii, dar am ştiut să armonizez timpul de studiu cu timpul destinat recreării. Aşa încât am putut lectura o carte, m-am putut bucura de o ieşire cu prietenii. După părerea mea, timpul de studiu într-o zi este de două ore maxim”, explică eleva. 

Dincolo de eforturile personale, Denisa rămâne recunoscătoare profesorilor care au ajutat-o să ajungă la performanţă: ”Dascălul care mi-a fost ca un mentor spiritual şi de care mă leagă unele dintre cele mai frumoase amintiri este profesoara de chimie, Coman Camelia, cea care făcea ora de chimie mult mai interesantă şi mai amuzantă. De asemenea, doamna dirigintă, Galan Camelia şi profesoara de romană, Cernoschi Adina sunt cele care m-au îndrumat  şi m-au sfătuit să îmi urmez visurile. Îmi va fi dor de întreg corpul didactic, sentimentele mele de apreciere şi de stimă fiind eterne”. 

A ales să urmeze cursurile Liceului „Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, însă i-a fost destul de greu să aleagă între ştiinţe naturale şi ştiinţe sociale. ”Şi-a ascultat inima” şi a ales stiinţele sociale. deşi consider că ar fi făcut faţă cu brio şi la ştiinţe ale naturii sau matematică-informatică. A ales ştiinţele sociale, pentru că este pasionată de limba romană, istorie şi de limbile străine. 

În viitor, Denisa visează să ajungă un psihiatru sau profesor universitar. Indiferent de meserie, mărturiseşte că îşi doreşte să fie fericită şi mulţumită de ceea ce va face. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite