Reţeta delicioasă de turtă cu julfă. Cum se prepară desertul de Crăciun după formula tradiţională, cu multă cânepă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscute sub denumirea de ”Pelincile Domnului”, ”Pelincile lui Hristos” sau ”Scutecele lui Iisus”, turtele cu julfă sunt vestite în zona Moldovei, fiind pregătite de gospodine în Ajunul Crăciunului, vestind, astfel, Naşterea Domnului.

Tradiţia spune că moldovencele au creat această reţetă cu gândul la Maica Domnului, care nu îşi găsea adăpost nicăieri pentru ea şi pruncul ce urma să se nască şi pentru care nu avea pelinci. Tot tradiţia spune că această prăjitură de post ar trebui să fie singurul fel de mâncare consumat în Ajunul Crăciunului.

Reţeta clasică a turtelor cu julfă a fost adaptată în ultimii ani, după ce ingredientul principal - seminţele de cânepă - aproape că a dispărut de pe piaţă. 

Astfel, tradiţionala umplutură cu seminţe de cânepă - julfa a fost înlocuită cu nucă. Gospodinele din Moldova au renunţat la umplutura cu cânepă, din cauza asocierii seminţelor de cânepă cu drogurile. În mediul rural, cânepa, planta industrială cu vechi tradiţii româneşti, nu se mai cultivă aproape deloc. Confundând cânepa românească, din care se extrăgeau firele textile, cu cânepa indiană, cunoscută pentru efectele halucinogene şi incriminată de legislaţia penală, ţăranii nu mai cultivă nici soiul autohton, de teamă.

Indiferent de umplutură, turtele tradiţionale ale moldovenilor rămân desertul minunat de Crăciun, pe cât de gustos, pe atât de simplu de realizat.

”Adevărul” vă propune reţeta tradiţională de turte cu julfă, culeasă de la gospodinele din Moldova, atât varianta cu umplutură din seminţe de cânepă, cât şi cu miez de nucă.

Ingrediente:

Pentru turte:
500 g faina albă
apă
sare
o lingură cu ulei

Pentru însiroparea turtelor:

zahar alb sau miere
apă
coaja rasă de portocală şi lamaie

Umplutura cu nucă:

400 g nuci măcinate
200 g zahăr

Umplutura cu cânepa:

500 g seminţe de cânepă
200 g cu zahăr
4 căni cu apă

Prepararea turtelor

Reţeta de preparare a prăjiturii presupune două faze, care trebuie neaparat respectate pentru ca rezultatul să fie delicios. Turtele se pregătesc cu cinci-şase zile înainte de a face prăjitura Din apă, sare şi făină se face un aluat care se întinde cu făcăleţul să fie cât mai subţire. Turtele se coc la cuptor, pe aragaz, sau direct pe plita sobei.Foile, care trebuie să aibă aceeaşi formă şi dimensiune, se păstrează acoprite până în dimineaţa ajunului.

A doua etapă de preparare constă în umplerea tartelor cu julfă, compoziţia care dă savoare desertului.

Siropul

Se pregateste un sirop apă cu zahar, coaja de lamaie/ portocala (opţional şi vanilie).

Umplutura cu seminţe de cânepă

Sămânţa uscată de cânepă (julfa) se pisează într-o piuă, asemenea grâului folosit la colivă, sau se mărunţeşte cu robotul de bucătărie, după care se fierbe în apă, adăugând zahărul. Spuma care se ridică la suprafaţă se colectează şi se pune între foile înmuiate la rândul lor cu siropul pregătit anterior. Pe un platou se presară zahăr, coajă de lămâie rasă şi esenţă, se pune prima turtă, apoi se adaugă julfa. Prăjitura se face cu 20-25 de foi între care se asează umplutura.  Se lasă câteva ore la însiropat, înainte de a fi consumată.

Umplutura cu nucă

Atunci când nu găsim seminţe din cânepă pentru umplutura, turtele însiropate se aşează umplu, una câte una, cu miezul de nucă amestecat cu zahăr. Secretul reţetei, spun gospodinele este însiroparea turtelor. Pentru că este preparată din ingrediente de post, prăjitura se mănâncă în ultima zi de dinaintea Crăciunului. Oamenii obişnuiesc să dea turta de pomană de sufletul morţilor sau să-l întâmpine pe preotul care vine cu Ajunul. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite