Reorganizare fără disponibilizări în spitalele din judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciunul din cei patru manageri ale spitalelor din judeţul Vaslui nu vor face disponibilizări. În planurile de reorganizare impuse de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, directorii unităţilor spitaliceşti au apelat la alte soluţii de economisire a fondurilor, în favoarea cadrelor medicale.

Managerii de spitale din judeţ au respectat cerinţele impuse de Ministerul Sănătăţii de a tăia din cheltuieli şi de a se încadra în fondurile acordate pentru acest an fără să le depăşească. Cel puţin, aşa arată planurile de reorganizare ordonate de ministrul Eugen Nicolăescu.  Vestea cea bună este aceea că nu se vor face disponibilizări, aşa cum se procedează la multe alte spitale din ţară. 

Spre exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui şi-a propus, în planul său, mai multe măsuri care vor reduce cheltuielile cu aproximativ 350.000 de lei lunar. Printre acestea, se regăsesc măsuri precum renegocierea contractelor de prestări servicii cu un procent mai mic de până la 10%, scăderea cheltuielilor cu medicamentele prin folosirea celor mai ieftine medicamente, creşterea internărilor de zi şi scăderea internărilor continuee, dar şi creşterea ofertei de servicii contra-cost la cerere pentru pacienţi în ambulatoriu. O altă idee înaintată în planul de reorganizare de cel mai mare spital din judeă este operaţionalizarea ambulanţei de tip B primită donaţie de la americanii de la Chevron, pentru a scuti cheltuielile cu transportul pacienţilor. De asemenea, SJU vaslui speră ca, până la jumătatea lunii septembrie, să pună în funcţiune şi computerul tomograf din dotare, în acest fel nemaifiind nevoie de contractul încheiat cu clinica particulară care efectua controale de imagistică.

„La noi nu se pune problema de disponibilizări de personal. Noi şi aşa avem deficit de personal în mai multe secţii. Din calculele făcute, reiese că vom face o economie lunară de circa 3,5 miliarde de lei vechi, dar chiar şi aşa, tot nu ne vom descurca. Tot mai avem nevoie de o suplimentare a bugetului“, ne-a declarat Ana Smaranda Rinder, managerul SJU Vaslui.

La Huşi se merge pe redistribuire de paturi 

La Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian“ din Huşi, situaţia este, oarecum, asemănătoare cu cea a spitalului din municipiul reşedinţă de judeţ. Singura diferenţă este cea legată de numărul de internări care, în mare, este cu mult mai mic faţă de celelalte unităţi spitaliceşt şi care este diferenţiată destul de mult de la o secţie la alta. Tocmai din această cauză, conducerea spitalului huşean şi-a propus o redistribuire între secţii, ceea ce înseamnă că vor fi mutate paturi de la secţiile unde internările sunt mai puţine la secţiile care devin neîncăpătoare, încadrându-se, astfel, în indicatorii ceruţi de minister. Ca şi în cazul precedent, şi aici se va axa mai mult pe spitalizările de zi.

„Şi la noi, ca de altfel, şi la ceilalţi colegi, încadrarea de personal este undeva la 60%.Asta înseamnă, clar, că nu putem vorbi de disponibilizări. La secţia ATI, spre exemplu, nu pot să acopăr turele. Eu sper să primim înţelegere, mai ales că am vrea să ni se deconteze şi banii de la Unitatea de Primiri Urgenţe, înfiinţată la începutul acestui an. Gândiţi-vă că nouă ni se decontează 1,5 milioane de lei pe lună, din care două treimi se duc pe salarizare, iar noi cheltuim 1,6 milioane lunar“, a precizat Lucia Rotaru, managerul spitalului huşean.

Se strânge cureaua şi la Bârlad

Nici la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman“ din Bârlad nu poate vi vorba de disponibilizări. Mamagerul Viorel Petcu susţine că la unitatea pe care o conduce cheltuielile s-au redus drastic de acum câţiva ani. 

„Nu facem noi planul de măsuri, ci am prezentat detaliat cum stau lucrurile. I-am spus prefectului care este punctul nostru de vedere, urmând ca el să tragă o concluzie pentru toate spitalele, pe care să o prezinte la Ministerul Sănătăţii. Deocamdată, nu s-a stabilit o strategie de reorganizare. Cert e că trebuie să ne limităm la bugetul aprobat în Consiliul Local“, a afirmat Petcu.

Poate cea mai gravă situaţie se întâlneşte la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, acolo unde pacienţii riscă să încheţe de frig în iarna ce vine dacă autorităţile nu găsesc o soluţie de finanţare cât mai curând. 

„În primul rând, spitalul nostru are o particularitate, este de monospecialitate şi singurul din judeţ cu secţie de bolnavi psihici cronici. Pacienţii beneficiază de internare continuă şi paturile sunt ocupate în proporţie de peste 100%. Indicatorii sunt realizaţi în procent de 122%, vă daţi seama că nu putem recurge la reducerea numărului de paturi, dimpotrivă, ar trebui suplimentate. Cât priveşte normativul de personal, suntem subnormaţi cu 47%, deci nici de aici nu am putut tăia din cheltuieli. Pentru a face economie am stâns cureaua cât s-a putut. Am tăiat cheltuielile pentru reparaţii şi întreţinere, am tăiat cât s-a putut cheltuiala cu medicamentele şi materialele sanitare şi facem achiziţii doar după o analiză strictă a necesarului. Am ajuns ca, în loc să evoluăm şi să ne racordăm la gaze, să renunţăm la combustibilul lichid pentru a reveni la lemne“, a declarat Ionel Carp, managerul unităţii. 

Citeşte şi:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, la limita de supravieţuire: fondurile existente mai ajung doar două luni

Aceeaşi conducere în comitetul director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite