Procurorul vasluian Vasile Şelaru a fost trimis în judecată după ce a fost cumpărat cu bani şi un miel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Şelaru
Vasile Şelaru

Vasile Şelaru, procuror suspendat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Alături de el, au fost trimişi în faţa instanţei şi doi cunoscuţi oameni de afaceri din Bârlad, Octavian Solomon şi Liviu Rădescu, pentru cumpărare de influenţă, respectiv mărturie mincinoasă.

 Procurorii DNA, Serviciului Teritorial Iaşi, au dispus trimiterea în judecată a procurorului vasluian Vasile Şelaru, pentru  trafic de influenţă. Alături de magistratul suspendat din funcţie au fost trimişi în judecată şi cei care au încercat să cumpere influenţa afaceriştii Liviu Rădescu şi Octavian Solomon, din Bărlad, precum şi alte trei persoane din zona Huşului: Ionel Lăcătuşu, un spărgător de locuinţe, condamnat definitiv pentru mai multe infracţiuni de furt, Cezar Cătălin Puiu şi Iulian Dănuţ Bordea, ultimii doi administratorii unor firme din zona Huşului. Dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie a fost înaintat spre soluţionare Curţii de Apel Iaşi, instanţă care va hotărî astăzi dacă Şelaru va fi judecat în stare de arest aşa cum cer anchetatorii.  

Potrivit procurorilor DNA, la sfârşitul anului 2013  procurorul Vasile Şelaru a solicitat de la un infractor cu state vechi din comuna Stănileşti 130.000 lei, cu titlu de împrumut, dar şi un miel. Bărbatul în cauză, Ionel Lăcătuşu (43 ani) era cercetat într-un dosar de furt calificat aflat pe rolul Judecătoriei Huşi, fiind acuzat de săvârşirea a nu mai puţin de nouă furturi din societăţi şi din locuinţe. "La data de 18.04.2014, la solicitarea inculpatului Şelaru Vasile şi în considerarea promisiunilor anterioare ale acestuia, de folosire a influenţei sale pe lângă magistraţii Curţii de Apel Iaşi, inculpatul Lăcătuşu Ionel i-a remis un miel în greutate de 6-7 kg (n.n. la valoarea minimă de piaţă de 132 lei)", se arat[ ]n comunicatul DNA. Potrivit DNA, Şelaru a primit cu titlu de împrumut cei 130.000 de lei de la fratele lui Ionel Lăcătuşu, fără a stabili un termen de restituire. La câteva săptămâni de la primirea banilor, Şelaru a restituit lui Vasile Lăcătuşu 5000 de lei, diferenţa de 8000 de lei fiind păstrată de procuror pentru „demersuri în sensul soluţionării favorabile    a    cererii    de    recurs”. Pentru cele nouă furturi comise, cu un prejudiciu de 60.000 lei, Ionel Lăcătuşu a fost condamnat în octombrie anul trecut, de Judecătoria Huşi la patru ani şi jumătate de închisoare. Infractorul a atacat sentinţa cu recurs, dosarul aflându-se pe rolul Curţii de Apel Iaşi în momentul tratativelor purtate cu procurorul Şelaru. 

Afaceriştii inculpaţi alături de Şelaru

Liviu Rădescu şi Octavian Solomon, cei doi afacerişti bârlădeni trimişi în judecată alături de Şelaru au fost interceptaţi în timp ce solicitau procurorului să intervină pentru a-l scăpa de arest pe beizadeaua Andrei Solomon. Relaţia de prietenie dintre Vasile Şelaru şi Liviu Rădescu, patronul unei cunoscute firme de protecţie şi pază din Bârlad, era de notorietate. Astfel şi-a permis Rădescu să-i ceară lui Şelaru să intervină pentru prietenul Octavian Solomon.  La mijlocul lunii mai, fiul acestuia, Andrei, a fost implicat, alături de alţi tineri, într-un scandal la o terasă din municipiul Bârlad. Evenimentul venea la o lună după ce aceeaşi beizadea snopise în bătaie un tânăr în centrul oraşului. Pe 29 mai, aflând că fiul său urmează să fie reţinut, Octavian Solomon l-a contactat prin intermediar pe procurorul Şelaru, promiţându-I un sejur pe litoral, dacă va interveni pe lângă procurorul care îi cerceta pe fiul, pentru a-l scăpa de arest. Pe 30 mai, chiar în ziua în care Andrei Solomon era reţinut pentru 24 de ore de procurorii bârlădeni, Vasile Şelaru s-a deplasat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, "pentru a-I creea lui Solomon convingerea că are o influenţă reală asupra procurorului de caz". A doua zi beizadeaua Andrei Solomon avea să fie pusă în libertate, magistraţii Judecătoriei Bârlad dispunând arestarea sa la domiciliu. DNA nu a considerat ca această măsură ar fi fost luată urmare a intervenţiei lui Vasile Şelaru.  "La data de 26.07.2014 cu ocazia audierii sale în calitate de martor, în legătură cu promisiunea folosirii influenţei de către inculpatul Şelaru Vasile pe lângă procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, inculpatul Solomon Octavian a declarat mincinos că nu a avut nicio discuţie vreodată cu acesta, în legătură cu situaţia juridică a rudei sale.", se precizează în comunicatul procurorilor DNA. De menţionat că fiul afaceristului Octavian Solomon a fost cercetat în ultimii ani în nu mai puţin de 26 de dosar penale, însă doar într-un singur caz a fost trimis în judecată.

Un alt afacerist, o altă intervenţie

În perioada 18-22.07.2014, inculpatul Şelaru Vasile a acceptat de la iun alt om de afaceri, Iulian Dănuţ Bordea suma de 15.000 lei pentru ca, în calitatea sa de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, să-şi folosească influenţa pe lângă primarul unei comune din acelaşi judeţ, urmând ca edilul să dispună deblocarea unei sume de 30.000 lei, pentru lucrări efectuate pe raza acestei unităţi administrativ-teritoriale, de o societate controlată de inculpatul Puiu Cezar-Cătălin. Această firmă, subcontractase lucrările de la o altă societate, controlată de inculpatul Bordea Iulian-Dănuţ, Pe 13 august, cu ocazia audierii sale în calitate de martor, Puiu Cezar-Cătălin, spun procurorii, a făcut declaraţii mincinoase, negând existenţa unui astfel de plan infracţional.

Procurorul Vasile Şelaru a fost pus şi sub acuzaţia de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în biroul său de lucru de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui au fost descoperite cartuşe cu glonî deţinute ilegal.

Şelaru, acuzat că şi-a decredibilizat colegii

Procurorii DNA cer judecarea în stare de arest a magistratului vasluian, arătând faptele acestuia sunt de o periculozitate crescută.

“Inculpatul, în calitatea pe are o deţine, de persoană obligată să vegheze la respectarea şi aplicarea legii, a comis faptele prevăzute de legea penală (în  forma concursului, dând dovadă de perseverenţa infracţională) folosindu-se tocmai de această calitate. Starea de pericol pentru ordinea publică, în cazul său, presupune o rezonanţa socială a unei fapte grave atât în rândul colectivităţii locale asupra careia şi-a exercitat influenţa negativă, cât şi la nivelul întregii ordini sociale, impunându-se o reacţie promptă şi eficientă a organelor judiciare”, menţionează procurorii care DNA, care mai spun că “ori de câte ori există suspiciunea rezonabilă că un agent al statului lasă impresia că poate oferi ajutor infractorilor, sprijinindu-i în activitatile lor, luarea de îndată a celei mai severe măsuri preventive se justifică, fiind o necesitate. Măsurile luate împotriva persoanelor care sunt acuzate şi faţă de care există probe că au comis infracţiuni de corupţie trebuie să reflecte nu doar din punct de vedere penal măsura/sancţiunea dar trebuie să reflecte şi mesajul social transmis prin intermediul sistemului judiciar. Circumstanţele personale ale inculpatului, în mod evident favorabile (lipsa antecedentelor penale, studiile superioare) nu pot fi evaluate sub aspectul măsurilor preventive decât în contextul gravităţii concrete a faptelor şi scopului urmărit prin luarea unei astfel de măsuri. De altfel, tocmai profitând de cunoştinţele dobândite în cursul exercitării atribuţiilor de serviciu inculpatul a înţeles să obţină foloase necuvenite de la persoanele cărora le crea impresia că poate să influenţeze deciziile judiciare luate de colegii săi  magistraţi,   care   astfel  sunt   decredibilizaţi, inoculându-se ideea că se poate interveni în luarea procesului decizional de către persoane care au interese ilicite” .

Vasile Şelaru este cel de-al doilea magistrat vasluian trimis în judecată, în ultimii ani, pentru fapte de corupţie. În iulie 2011, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Murgeni a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. Ionel Daniş a fost şi-a ispăţşit pedeapsa şi a fost pus în libertate la începutul acestui an.

Mai puteţi citi şi

Procurorul criminalist Vasile Şelaru, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă

Criză fără precedent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui: un singur procuror criminalist, în judeţul omorurilor

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite