Peste 30 de fotografi, mobilizaţi să surprindă frumuseţea judeţului Vaslui. Care este strategia abordată de artişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fotografi vaslui

Peste 30 de fotografi, profesionişi şi amatori, vor încerca timp de un an să surprindă opinia publică cu imagini spectaculoase realizate în judeţul Vaslui, în cadrul unui proiect derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui.

Coordonaţi de cunoscutul Sorin Onişor, cel supranumit fotograful satului românesc, fotografii vasluieni vor străbate judeţul în lung şi-n lat pentru a surprinde cele mai frumoase cadre din judeţ. Un proiect, despre care reprezentanţii CJPCT Vaslui, afirmă că va arăta opiniei publice o altă faţă a judeţului, aceea a ”Vasluiului frumos”. 

Ideea proiectului, susţine Lucian Onciu, directorul CJPCT Vaslui, s-a născut după Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Vaslui, când aceeaşi instituţie a organizat un concurs fotografic. Succesul de care s-a bucurat concursu, i-a determinat să pună bazele noii iniţiative.

Intitulat ”Satul vasluian - tradiţie şi actualitate”, proiectul se va derula pe tot parcursul anului 2017. Lunar sunt organizate workshopuri, susţinute de fotograful Sorin Onişor, şi deplasări în toate colţurile judeţului. 

“Proiectul este la început, vom căuta itinerarii cât mai ofertante, probabil că în acest an vom reuşi să ne deplasăm în aproximativ 15 comune, dar ne-am dori continuarea proiectului, astfel încât să ajungem în fiecare localitate din judeţ. Vrem să vorbim despre satul vasluian, aşa cum este el, simplu şi frumos. Proiectul de fotografie este dublat de activitatea de cercetare, grupul de fotografi este însoţit de colegi de ai noştri care au atribuţii de cercetare etnografică în cadrul instituţiei, iar până la final, sperăm să descoperim şi căt mai mulţi meşteri populari. Etapa următoare este să îi promovăm şi să îi ajutăm să transmită mai departe aceste meşteşuguri, astfel încât ocupaţiile tradiţionale româneşti să nu se piardă”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui. 

Proiectul fotografic se va materializa cu o serie de materiale prin care se doreşte promovarea judeţului: un album fotografic, un calendar ce va cuprinde cea mai frumoasă fotografie a lunii, precum şi expoziţii fotografice. 

”Fiecare om pe care îl întâlnim este o poveste”

Primul workshop la care au răspuns fotografii vasluieni a avut la sfârşitul săptămânii trecute. Timp de trei zile, alături de Sorin Onişor, fotografiii vasluieni au străbătut dealurile Tanacului, tradiţiile Soleştiului dar şi zona încărcată de istorie de la Movila lui Burcel. 

“Am venit cu drag la Vaslui pentru că mi-a placut proiectul. Peisajele sunt minunate, dar întâlnirile cu oameni noi sunt şi mai minunate. Peisajele sunt mai uşor de înţeles, dar întâlnirea cu oamenii înseamnă mult mai mult. Aici mulţi cercetători sau fotografi se descurcă mult mai greu pentru că una este să mergi pe un deal, pe un munte şi să fotografiezi un peisaj şi alta este să intri în casa unui om necunoscut. Pentru asta trebuie să ai o anumită deschidere, altfel nu poţi să convieţuieşti cu ei. Fiecare om pe care îl întâlnim este o poveste. Eu asta fac şi încerc să îi învăţ pe cei de aici să facă: să descopere poveştile şi să le redea în imagini. Eu sunt profesor ca formare, am predat timp de 10 ani, dar la workshop-uri nu vorbim doar despre încadrări, compoziţie şi tehnică fotografică, ci şi despre omenie, despre cultură, despre artă, istorie, geografie. Facem fotografii, dar îmi place tot timpul să leg fotografia de aspectele astea umane, să nu o rupem de context. Doar aşa putem arăta tuturor care este adevărata Românie”, a explicat Sorin Onişor. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite