Pedeapsă record pentru vameşul care a măsluit tone de usturoi la export. Cum a ajuns funcţionarul să jongleze în vămile de la un capăt la altul al ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vames

Un vameş român care a activat la mai multe puncte de trecere a frontierei, atât din vestul, cât şi din estul ţării, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, fiind acuzat că a măsluit documente vizând exporturi ilegale cu usturoi din China. Prejudiciul: aproape un milion de euro!

Vameşul Petru Tarcea a fost găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene sau către bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, faptă pentru care a primit şase ani de închisoare.

Pedeapsa, mult peste sentinţele pronunţate alte dosare având acelaşi obiect, vine ca urmare a numărului foarte mare de fapte reţinute în sarcina vameşului inculpat: 222 acte materiale. Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă, sentinţa fiind contestată atât de inculpaţii din dosar, cât şi de procurorii DNA.

La pedeapsa principală, judecătorii Tribunalului Vaslui, care au instrumentat, pe fond, acest dosar, au mai aplicat vameşului un spor de un an, fiindu-i contopită pedeapsa pe care acelaşi vameş a primit-o în 2011 pentru luare de mită, fiind inculpat în dosarul ”lotul Moraviţa”. Alături de Petru Tarcea, judecătorii au dispus condamnarea şi a unui coleg de tură de=al acestuia, Florin Haida. Având în vedere că în cazul acestuia din urmă au fost reţinute doar două acte materiale, judecătorii l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiindu-i stabilit în termen de supraveghere de 5 ani.

A străbătut România pentru a nu-şi pierde postul de vameş

Originar din judeţul Arad, Petru Tarcea a ajuns să lucreze în celălalt căpăt al ţării, la Vama Albiţa, în urma restructurărilor din sistemul vama. Atunci avea de ales între transferul la Direcţia Finanţelor publice sau să rămână în sistem, dar la o altă vamă. În ciuda distanţei faţă de domiciliu, Tarcea a ales să lucreze la Vama Albiţa, în judeţul Vaslui. Potrivit presei locale din Vaslui, vamesul venea la serviciu la volanul unul Mercedes SLK şi se lăuda colegilor că este posesorul unui hotel situat într-o statiune montană din Austria, trecut pe numele soacrei sale.

La doar câteva luni se la sosirea sa, în Vama Albiţa a izbucnit scandalul ”Usturoiul”. În vara anului 2007, au apărut primele suspiciuni că unul dintre vameşi ar fi sprijinit un agent economic să exporte ilegal cantităţi impresionante de usturoi, din spaţiul extra-comunitar (China).
Concret, usturoiul având provenienţă extra-comunitară a fost introdus pe teritoriul vamal al comunităţii europene şi plasat în regim suspensiv, evitându-se astfel plata taxelor vamale (respectiv 9,60%+120 euro/100 kg usturoi), taxe care ar fi trebuit achitate în cazul valorificării mărfurilor în interiorul spaţiului vamal comun.

Scandalul ”Usturoiul” a început să miroasă la Albiţa în 2007

Vameşul Tarcea şi colegul său Haida sunt acuzaţi că au vămuit fictiv transporturile de usturoi către Republica Moldova, creând astfel aparenţele că respectiva marfă doar a tranzitat spaţiul comunitar.
În realitate, ustutoriul nu a ajuns în Republica Moldova, ci în Austria şi Olanda fiind valorificat fără plata taxelor vamale de intrare în spaţiul comunitar.

”În perioada 24 aprilie - 05 noiembrie 2007 inculpaţii Tarcea Petru şi Haida Florin Eugen, în calitate de controlori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa, au confirmat, în mod nereal, atât electronic, în sistemul NCTS (New Computerised Tranzit System), cât şi scriptic prin aplicarea ştampilei de serviciu şi a semnăturii pe documentul MRN, realizarea unui număr total de 224 operaţiuni de tranzit, având ca obiect mărfuri de provenienţă extracomunitară (usturoi), prezentând astfel în sistemul informatic faptul nereal părăsirii spaţiului vamal comun de către respectivele mărfuri (care, în realitate, au rămas pe teritoriul comunitar), cu consecinţa directă a exonerării de plata taxelor vamale datorate pentru importul în Uniune al acestor mărfuri”, se arată întru-un comunicat DNA.
Din totalul de 224 operaţiuni, 222 au fost confirmate de către inculpatul Tarcea Petru, iar două de către inculpatul Haida Florin Eugen.

Tirurile cu usturoi din China, exportat fictiv în Moldova, dar faptic ajungea în Europa de Vest

Cei doi sunt acuzaţi că au falsificat cuprinsul registrelor vamale de export ale Biroului Vamal Albiţa, atestând faptul că respectivele mărfuri au fost scoase de pe teritoriul României, către Republica Moldova, ştiind că respectiva marfă nici nu fusese adusă în Vama Albiţa. Având în vedere că în circuitul infracţional au fost implicaţi şi cetăţeni străini, ancheta s-a exstins şi în Austria, respectiv Olanda.

”În ceea ce priveşte implicarea în circuitele frauduloase a unor cetăţeni străini (reprezentanţi ai comisionarilor vamali/principali obligaţi şi proprietari ai mărfurilor), au fost demarate cercetări în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Activitatea infracţională a acestora nu a fost comisă pe teritoriul României. Adevăraţii importatori ai mărfurilor, cu privire la care există indicii că ar fi un cetăţean chinez şi un cetăţean maghiar sunt cei care au beneficiar de sumele de bani ce ar fi trebuit virate la bugetul comunitar, importând mărfurile în spaţiul vamal comun şi procedând la punerea lor în circulaţie fără plata taxelor vamale”, au explicat procurorii DNA.

După ce ecourile scandalului ”Usturoiul”, s-au stins, în timp ce era cercetat de procurori, vameşul Tarcea a revenit în vestul ţării, lucrând la Vama Moraviţa. Aici avea să fie arestat în urma descinderilor DNA din 2011, alături de alţi 170 de vameşi şi poliţişti de frontieră. În acel dosar, în care Tarcea a fost interceptat în timp ce afirma că s-a săturat de atâta şpagă, vameşul a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Sechestru pe avere şi interzis să mai lucreze în vămi

În dosarul ”Usturoiul”, judecătorii de la Vaslui pe lângă pedeapsa aspră l-au obligat pe vameş să restituie statului român prejudiciul creat: 3.808.000 lei. În vedere recuperării prejudiciului, magistraţii au instituit sechestru pe un imobil de 720 de metri pătraţi, pe care Tarcea o deţine în municipiul Arad, precum şi pe o suprafaţă de 20.000 m.p. de teren arabil. În plus, vameşului i s-a interzis să mai activeze ca lucrător vamal sau să mai deţină vreo funcţie publică timp de doi ani după executarea pedepsei.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite