Pe cine trimite IGPR să-i verifice pe poliţiştii din ţară. Comisar „uns” cu un pat, miei şi vin, după un control la Poliţia Vaslui: „Frate, vreau şi două noptiere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul şef Mihai Axente, din cadrul Direcţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), arestat pe 19 decembrie, alături de şeful Biroului Rutier Vaslui, a fost prezent miercuri, 30 decembrie, în faţa judecătorilor Tribunalului Vaslui, solicitând să fie eliberat din arestul Poliţiei şi plasat în arest la domiciliu.

Acuzat că a primit mită de la şeful Biroului Rutier Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu, produse alimentare şi alcoolice, respectiv un pat confecţionat artizanal, comisarul Axente a cerut clemenţă judecătorilor susţinând în faţa instanţei că nu va încerca să influenţeze ancheta şi nici nu va comite noi infracţiuni, având în vedere că, odată cu punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, a fost suspendat din funcţie. 

Avocatul comisarului Mihai Axente a cerut judecătorilor înlocuirea măsurii arestării preventive, arătând, printre altele, că infracţiunea reţinută în sarcina clientului său este una sporadică, comparativ cu celălalt inculpat din dosar, subcomisarul Iulian Munteanu, în sarcina căruia procurorii DNA au reţinut peste 20 de acte materiale. În plus, apărătorului fostului şef al Poliţiei Autostrăzi din cadrul IGPR, a invocat lipsa unor indicii temeinice care să ateste că acesta a primit şpaga.

Comisarul Mihai Axente susţine că ar fi plătit o anumită sumă de bani pentru bunurile primite de la subalternul de la Vaslui pe care tocmai îl controlase. În acest sens, avocatul comisarului a invocat în faţa judecătorilor o interceptare din luna iulie a acestui an, când Mihai Axente l-a sunat pe şeful Biroului Rutier Vaslui spunându-i că îşi doreşte şi doua noptiere, pe lângă patul promis. 

”Frate vreau şi două noptiere, să îmi spui cât să plătesc”, a transmis comisarul Axente lui Iulian Munteanu, care a replicat superiorului: ”Şeful, nu v-am uitat”. ”Bine, să îmi spui cum să procedez”, a conchis ofiţerul din IGPR.

Procurorii DNA susţin însă că nu există dovezi care să ateste că ofiţerul Axente ar fi achitat vreo sumă de bani primită de la subalternul din Vaslui. Ofiţerul din IGPR nu a a reuşit să argumenteze de ce şi-a dorit un pat de la Vaslui (tocmai de la un poliţist pe care îl controla), în condiţiile în care el locuieşte în Ilfov. 

Foto: Comisarul Axente a fost condus la instanţă de trei poliţişti

image

Judecătorii au respins solicitarea lui Mihai Axente de a-i fi înlocuită măsura arestării preventivă, cu cea a arestului la domiciliu, decizie contestată deja de comisarul din cadrul IGPR.

”Analizând probele administrate se desprinde concluzia că atât materialul, manopera cât şi transportul care ar fi trebuit inclus în preţul patului confecţionat au avut caracter gratuit, astfel încât nu poate fi primită apărarea inculpatului Axente Mihai cu privire la plata unei părţi a produsului.”, se arată în referatul DNA

Pat de 1,60/2,00 m pentru şeful din IGPR

Comisarul şef Mihai Axente este acuzat de DNA că a primit de la şeful Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) şi băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) şi ”a acceptat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la începutul lunii mai 2015, din partea subcomisarului de poliţie Munteanu Iulian promisiunea unui obiect de mobilier confecţionat artizanal (pat din lemn de esenţă frasin, având dimensiunile de 1,60/2,00 m), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale comisarului-şef Axente Mihai, respectiv pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui şi pentru a nu aplica eventuale sancţiuni ca urmare a controlului de fond efectuat la nivelul Biroului Rutier Vaslui, în perioada 30.03.2015 - 20.04.2015.”

Controlul de la Vaslui

În luna aprilie, la nivelul IPJ Vaslui s-a desfăşurat un control de fond care a avut ca obiective evaluarea managementului şi a activităţii unităţii de poliţie, prin prisma rezultatelor şi indicatorilor profesionali obţinuţi în anul 2014, comparativ cu anul 2013. Din echipa de control, desemnată de conducerea IGPR, a făcut parte şi comisarul şef Mihai Axente. Acesta a verificat activitatea poliţiştilor pe linie rutieră.

”Având în vedere deficienţele constatate pentru 50 de poliţişti, dintre care 36 de ofiţeri cu funcţii de conducere, s-a dispus cercetarea prealabilă în vederea stabilirii existenţei/inexistenţei vreunei abateri disciplinare şi a vinovăţiei, cu privire la aspectele constatate, la cauzele şi împrejurările concrete în care acestea s-au produs.”, au precizat reprezentanţii IGPR într-un răspuns furnizat ziarului Adevărul în luna iulie.

Totodată pentru 105 poliţişti, în sarcina cărora au fost identificate nereguli în activitate, s-a dispus atenţionarea acestora în temeiul art. 58 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare. Reprezentanţii IGPR au anunţat că au dispus atunci un plan de măsuri cu termene şi responsabilităţi precise, pentru eficentizarea activităţii desfăşurate la nivelul I.P.J. Vaslui.

Adevărul a făcut demersuri pe lângă Biroul de Presă al IGPR pentru a comunica măsurile dispuse în urma declanşării procedurii prealabile faţă de cei 50 de poliţişti din Vaslui, precum şi rezultatele evaluării planului de măsuri dispus în cauză. Reprezentanţii IGPR nu au comunicat, însă, niciun punct de vedere.

Foto: Poliţiştii de la Arestul IPJ Vaslui s-au purtat cu mănuşi faţă de fostul superior de la IGPR. Astfel, la plecarea de la instanţă au cerut o maşină cu geamuri fumurii, astfel încât ofiţerul Axente să nu fie surprins de camere de filmat, deşi iniţial a fost adus cu o maşină obişnuită.

image
Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite