Patronul Teoclinik, judecat pentru evaziune fiscală: „Mi-a prezentat un bileţel în care era precizat cum să întocmesc factura“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi foşti angajaţi ai clinicii medicale Teoclinik Vaslui au fost audiaţi miercuri, 6 septembrie, la Tribunalul Vaslui în dosarul în care patronul unităţii medicale, Marius Cătălin Botezatu, este judecat pentru evaziune fiscală.

Patronul inculpat nu a fost prezent în sala de judecată, acesta fiind reprezentat în faţa judecătorilor de avocat. Botezatu a fost pus sub acuzare în acest caz în urma unei plângeri formulate împotriva sa de Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Vaslui.

În martie 2014, AFP Vaslui a formulat o plângere penală împotriva lui Botezatu reclamând faptul că a vândut un autoturism deşi faţă de acesta fusese impusă măsura sechestrului asigurator pentru recuperarea unor debite către bugetul de stat. „În prealabil, AFP notificase societatea comercială în legătură cu instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, s-a stabilit că, în luna februarie 2014, Marius Cătălin Botezatu a vândut un autoturism Volkswagen Golf, aflat sub sechestru asigurator, unui alt om de afaceri din Vaslui, administratorul SC Acs Pigal SRL, societate care deţinea spaţiul în care funcţiona cu chirie Teoclinik. 
La finalul urmăririi penale, în noiembrie 2015, procurorii au dispus trimiterea in judecată a lui Marius Cătălin Botezatu, sub acuzaţia de sustragere de sub sechestru. Iniţial, în primă instanţă, Judecătoria Vaslui a dispus achitarea inculpatului pe motiv că fapta reţinută în sarcina patronului Teoclinik nu este prevăzută în legea penală.

Procurorii au contestat sentinţa, iar Curtea de Apel a dispus desfiinţarea hotărârii Judecătoriei Vaslui şi trimiterea dosarului spre rejudecare, la Tribunalul Vaslui, în sarcina lui Marius Cătălin Botezatu fiind reţinută infracţiunea de evaziune fiscală. 

Declaraţiile foştilor angajaţi

Mioara Priescaru, fostă a angajată a Teoclinik, cea care a întocmit factura pentru vânzarea autoturismului Volkswagen Golf, aflat sub sechestru, a relatat judecătorilor împrejurările în care a întocmit documentul.

”În acea perioadă lucram la Teoclinik. Factura a fost completată la indicaţiile domnului Botezatu, care era şeful meu. Mi-a prezentat un bileţel în care era precizat cum să întocmesc acea factură. Am întocmit factura şi am lăsat-o împreună cu celelalte documente pe biroul domnului Botezatu. În momentul în care am primit citaţia, am mers la dumnealui şi i-am spus că sunt chemată la Poliţie. Mi-a spus că probabil sunt chemată să mă întrebe cu ce mă ocup în cadrul clinicii. După ce am dat declaraţia la Poliţie, am mers la inculpatul Botezatu să îi povestesc pentru ce am fost chemată de fapt. Atunci dumnealui a spus că îi pare rău că m-a pus într-o asemenea postură”, a declarat Mioara Prisecaru judecătorilor. 

Cel de-al doilea martor audiat de judecători la termenul de miercuri a fost Florin Blăjan, fost reprezentant legal al Teoclinick în relaţia cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Administraţia Finanţelor Publice. 

”În timp ce eram angajat al Teoclinik la societate a avut loc un control financiar de fond, în urma căruia am fost chemat la Finanţe şi m-au informat că vor institui sechestru pe autoturismul Volkswagen Golf. Având în vedere că era un autoturism cumpărat în leasing, eu le-am prezentat un contract de custodie şi le-am spus că nu pot institui poprire pe un bun ce nu era proprietatea Teoclinik. Imediat după control, cred că luna următoare, mi-am dat demisia de la Teoclinik şi nu ştiu ce s-a mai întâmplat. Teoclinik funcţiona cu chirie într-un spaţiu ce aparţinea unei societăţi, Acs sau Ags, nu mai reţin numele exact. Majoritatea bunurilor clinicii erau achiziţionate prin credite, leasing, sau fonduri europene. Controlul ANAF a avut loc la sediul clinicii, ulterior au mai fost prezentate diverse documente la sediul Finanţelor. Autoturismul la care se face referire era folosit pentru transportul medicilor de la Iaşi la Vaslui”, a declarat Florin Blăjan, în faţa completului de judecată. 

Procesul va continua luna viitoare cu audiera altor martori, absenţi la termenul curent, care urmează a fi citaţi cu mandat de aducere. 

Teoclinick Vaslui a fost înfiinţată în anul 2007, iar de-a lungul anilor a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale din mediul privat, fiind prima clinică medicală din judeţ care a oferit servicii de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică.
În ciuda faptul că ani la rând a fost singura clinică medicală care efectua investigaţii medicale prin computer tomograf, aici fiind dirijaţi şi pacienţii spitalelor din judeţ care aveau nevoie de astfel de servicii, clinica a acumulat datorii uriaşe către bugetul de stat şi funizori. 

Sufocaţi de datorii, în 2012, reprezentanţii Teoclinik au solicitat Tribunalului Vaslui intrarea în insolvenţă. Cauza se judecă şi în prezent.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite