Lovitură de teatru în dosarul vameşilor de la Albiţa. Decizia instanţei, în faţa suspiciunilor că o altă persoană s-a pretins investigator acoperit la audiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Caraman a părăsit instanţa în fugă, la audierile din luna februarie
Igor Caraman a părăsit instanţa în fugă, la audierile din luna februarie

Tribunalul Vaslui a decis miercuri, 21 septembrie, reaudierea martorului cheie din dosarul vameşilor de la Albiţa, investigatorul acoperit Igor Caraman, existând suspiciuni că persoana audiată la termenul din 22 februarie, anul curent, ar fi fost o cu totul altcineva decât investigatorul acoperit.

Decizia instanţei din Vaslui vine după ce completul de judecată, investit să judece acest dosar, a fost schimbat, urmare a transferului judecătorului de caz la o altă instanţă din judeţ. 

Noul complet de judecată prezidat de judecătorul Florin Liviu Niculiţă (transferat recent la Tribunalul Vaslui) a avut astăzi primul termen de judecată în dosarul celor 21 de vameşi acuzaţi de fapte de corupţie.

La întâlnirea cu noul judecător, avocaţii au solicitat reaudierea mai multor martori din dosar, consideraţi martori-cheie, astfel încât magistratul să aibă o convingere proprie asupra mărturiilor acestora, atunci când se va pronunţa asupra cauzei. 

La unison, avocaţii au cerut audierea investigatorului basarabean folosit de DNA la instrumentarea acestui caz. Este vorba de ofiţerul Centrului Naţional Anticorupţie de la Chişinău, Igor Caraman, care a mai fost audiat în acest dosar la termenul în luna februarie. Vameşii şi avocaţii au precizat, în susţinerea cererii, că există dubii serioase în legătură cu persoana care s-a prezentat în faţa instanţei de judecată la termenul din 22 februarie. 

”Clienta mea afirmă că în proporţie de 90% persoana care s-a prezentat atunci în faţa instanţei nu a fost Igor Caraman. Consider că este oportum să aflăm dacă persoana care s-a prezentat atunci chiar este investigatorul acoperit sau o altă persoană s-a pretins ca fiind Igor Caraman”, a declarat unul dintre apărătorii vameşilor. 

În opinia avocaţilor, nu doar diferenţele fizice între Igor Caraman, cel care i-a filat pe vameşi la Punctul de Frontieră Albiţa, cât şi declaraţiile ambigue date în luna februarie, le întâreşte convingerea că în sala de judecată a fost prezent o cu totul altă persoană decât investigatorul folosit de DNA la filaj în Vama Albiţa.

Studenţii de la Academie, reaudiaţi

Dată fiind această situaţie, completul de judecată a decis reaudierea investigatorului basarabean Igor Caraman la termenul din luna octombrie. De asemenea, alţi doi martori cheie, Dan Arhire şi Marcel Popica, au fost citaţi pentru a da din nou declaraţii la termenul următor. 

La audierile din aprilie anul trecut, Dan Arhire, şef de tură în cadrul Vămii Albiţa, a anunţat că nu îşi menţine declaraţia, susţinând că procurorii DNA l-au constrâns să semneze declaraţia respectivă, cu care însă nu ar fi fost de acord. Arhire a sărit în apărarea celor 22 de colegi acuzaţi de corupţie, negând că aceştia ar fi pretins şpagă şoferilor care tranzitau frontiera.

De asemenea, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis audierea tuturor studenţilor de la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, aduşi cu autocarul cu ocazia descinderilor de la Albiţa şi folosiţi de DNA ca martori asistenţi.

Cum a căzut lotul Albiţa II

Cei 21 de vameşii de la Albiţa au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în decembrie 2010, sub acuzaţia de dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.  Aproape 150.000 de euro au ridicat ofiţerii anticorupţie din casele şi birourile vameşilor. Pe tot parcursul urmăririi penale vameşii nu au putut justifia provenienţa sumelor mari de bani ridicate de la domiciliile acestora. Unii dintre ei au invocat că îşi ţineau economiile în monede mai sigure, alţii că le-au primit de la rude din străinătate.

Cea mai mare suma confiscată, pentru care se solicită restituirea este 34.915 euro, 3.153 dolari SUA şi 50 lire sterline, bani ridicaţi de ofiţerii anticorupţie de la locuinţa fostului adjunct al Vămii Albiţa, Eugen Cristescu.  

Descinderile procurorilor DNA din toamna 2013 veneau la doi ani după trimiterea în judecată a 47 de poliţişti de frontieră de la Albiţa, acuzaţi la rândul lor de fapte de corupţie. Arestaţi şi eliberaţi, rând pe rând, poliţiştii de frontieră din "Lotul Albiţa I" sunt judecaţi şi la această dată, la instanţa de fond, Curtea de Apel Iaşi.  

În dosarul ”Lotul Albiţa II”18 dintre ei, au fost arestaţi pe 22 octombrie 2013, în urma descinderilor DNA la Vama Albiţa. Ulterior, la începutul anului 2014, toţi vameşii au fost puşi, rând pe rând în libertate, fiind judecaţi sub control judiciar. Din lotul de 22, un singur vameş, Magdalena Coşniţă, a recunoscut acuzaţiile, fiind condamnată în baza acordului de recunoaştere la trei ani de închisoare cu suspendare.

Mai puteţi citi: 

FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA

Podul de şpăgi de peste Prut: negocieri ca la piaţă la Albiţa. Unii angajaţi dădeau rest la banii primiţi mită, alţii stingeau lumina când li se acordau „atenţii”

Lotul „Albiţa II“ se măreşte. Încă un vameş a fost arestat preventiv

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite