Liceenii din Negreşti militează pentru ,,Drepturi egale, şanse egale’’

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30 de liceeni au participat la dezbatere
30 de liceeni au participat la dezbatere

Liceul Tehnologic ,,Nicolae Iorga’’ Negreşti a gazduit ieri o dezbatere, sub egida ,,Drepturi egale, şanse egale’’. La activitatea desfăşurată în cadrul  ,,Campaniei Globale pentru Educaţie’’ au participat 30 de elevi şi cadre didactice coordonate de profesoara Cristina Boghiu.

Elevii au discutat despre  modul în care dizabilitatea afectează educaţia şi participarea scolară, au dezbătut modalităţile de susţinere şi promovare a educaţiei pentru copiii cu dizabilităţi şi au propus măsuri pentru eliminarea obstacolelor întâlnite în drumul spre o educaţie de calitate.  Astfel, elevii liceului s-au alăturat milioanelor de elevi din întreaga lume care promovează accesul la educaţie al tuturor copiilor.
În acest an, sub sloganul ,,Egalitate de drepturi! Egalitate de şanse’’, Campania Globală pentru Educaţie are ca temă de interes accesul la o educaţie de calitate pentru copiii cu dizabilităţi. Pe durata Săptămânii Globale de Acţiune (5-11 mai 2014), în mii de şcoli, din aproape 100 de ţări ale lumii, se vor desfăşura activităţi prin care elevii, profesorii şi invitaţii lor vor încerca să atragă atenţia opiniei publice şi factorilor de decizie asupra faptului că dreptul la educaţie aparţine fiecărui copil şi dizabilitatea nu trebuie să reprezinte o barieră.
Campania Globală pentru Educaţie (CGE) este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial, de o coaliţie de organizaţii neguvernamentale, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume iar, începând cu anul 2001, este coordonat în România de Organizaţia Salvaţi Copiii. CGE are membrii în peste 96 de ţări, care militează pentru realizarea dreptului la Educaţie pentru Toţi, în mod gratuit şi în condiţii de calitate. Se estimează că, în lume, aproximativ 93 de milioane de copii sub 14 ani, 1 din 20, suferă de dizabilităţi moderate sau severe. Copiii cu dizabilităţi reprezintă mai mult de o treime din copiii care nu merg la şcoală (24 de milioane din 57 de milioane).În România sunt peste 72.000 de copii cu dizabilităţi şi doar puţin peste o treime dintre ei frecventează învăţământul de masă.

,,Comunitatea mondială trebuie să ia măsuri pentru a opri marginalizarea severă a copiilor cu dizabilităţi, în educaţie. Existenţa barierelor cu care se confruntă copiii cu dizabilităţi afectează grav şansele de realizare a accesului universal la educaţie - promisiune asumată de comunitatea internaţională atât prin Obiectivele Educaţiei pentru Toţi, cât şi prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.’’, a precizat profesorul Lucian Sava, consilierul de imagine al Liceului Tehnologic Negresti. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite