Judecătorii, nemiloşi cu doctoriţele din Vaslui care îşi umileau pacientele, numindu-le „vaci“, „scroafe“ şi „proaste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Andrei si Simna Botez au fost arestate în luna februarie
Doina Andrei si Simna Botez au fost arestate în luna februarie

Magistraţii Tribunalului Vaslui au decis luni să le ţină după gratii pe cele două doctoriţe arestate în luna februarie a acestui an, sub acuzaţia de luare de mită, fals intelectual, avorturi ilegale şi sustragere de documente. Avocaţii celor doi medici au încercat să sensibilizeze instanţa invocând vârsta înaintată a celor două, statutul de intelectual, precum şi faptul că se află de mult timp după gratii.

 Dosarul în care medicii ginecologi Simona Botez şi Doina Andrei sunt cercetate pentru luare de mită, avorturi ilegale, fals şi sustragere de documente a trecut de camera preliminară, judecătorul Tribunalului Vaslui respingând toate excepţiile invocate de avocaţi şi dispunând începerea cercetării judecătoreşti, odată cu rămânerea definitivă a hotărârii. 

Nemulţumiţi că le-au fost respinse solicitările, avocaţii medicilor au contestat hotărârea, dosarul fiind înaintat judecătorilor de cameră preliminară de la Curtea de Apel Iaşi. Atât magistraţii de la Vaslui, cât şi cei de la Iaşi au decis menţinerea arestării celor două doctoriţe, ieri instanţa de la Vaslui prelungind mandatele de arestare emise pe numele celor două doctoriţe şi menţinând măsura controlului judiciar faţă de ginecologul Adrian Tănăsescu, judecat în stare de libertate.

În motivarea hotărârii, Tribunalul Vaslui arată că la această fază procesuală nu se impune lăsarea în libertate a celor două.   

"Judecătorul de cameră preliminară este obligat să vegheze la un just echilibru între durata măsurii privării de libertate pe de o parte si interesul public de protectie a cetătenilor împotriva comiterii de infractiuni grave, dedus din modul de săvârsire al faptei cu privire la care există indicii că a avut loc cu participarea inculpatului si din consecintele acesteia, precum si interesul desfăsurării în bune conditii a procesului penal, în condiţiile în care persoane care sunt plătite din bani publici, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, prin corupţie îşi creează importante avantaje materiale prin  primirea şi pretinderea de bani şi bunuri pentru efectuarea obligaţiilor de serviciu, în condiţiile în care pe o durată lungă de timp, cele două inculpate au persistat în comiterea infracţiunilor pentru care în prezent sunt trimise în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.", se arată în motivarea judecătorilor.

Motivele menţinerii după gratii: numărul mare de infracţiuni, încercarea de a-şi acoperi faptele


Magistraţii susţin că prin menţinerea stării de arest preventiv a celor două, instanţa nu afectează cu nimic prezumţia de nevinovăţie, arestul fiind doar preventiv, pe o durată scurtă, până când vor interveni noi temeiuri care să ducă la punerea în libertate sau la înlocuirea acestei măsuri de arest preventiv cu o alta mai blândă, controlul judiciar sau arestul la domiciliu. 

Simona Botez (foto jos) s-a pensionat după izbucnirea scandalului

arestare doctori vaslui

 Judecătorii arată în motivarea deciziei de a menţine arestarea celor doi medici că încă subzistă motivele pentru care s-a luat măsura împotriva lor: "Multitudinea de acte materiale ale infracţiunii de luare de mită, coroborate cu faptul că în sarcina acestor două inculpate se reţin şi comiterea altor infracţiuni de fals intelectual, iar la inculpata Andrei Doina şi infracţiunea de sustragere de înscrisuri în formă continuată  arată în mod concret o stare de pericol pentru ordinea publică, care nu poate fi înlăturată decât prin menţinerea stării de arest preventiv a celor două inculpate şi neînlocuirea acesteia cu o altă măsură privativă de libertate mai blândă, cel puţin în această fază a Camerei preliminare, urmând ca după începerea judecăţii să se analizeze din nou oportunitatea măsurii de arest preventiv sau o eventuală înlocuire a acestuia cu o altă măsură privativă de libertate mai blândă."

Numărul mare de fapte reţinute în sarcina celor două inculpatee, indică, spun judecătorii, faptul că "acestea aveau un comportament antisocial, în mod constant, obişnuit, devenind un obicei în a obţine mijloace materiale (bani, bunuri) pe seama exercitării profesiei de medic, cât şi de sustragere a unor înscrisuri oficiale, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu scopul acoperirii comiterii unor infracţiuni, cât şi prin falsificarea în mod repetat de înscrisuri oficiale, pe parcursul exercitării profesiei, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, fapt ce atestă un grad ridicat de pericol pentru ordinea publică". 

Un nou dosar pe numele ginecologilor

Magistraţii au avut în vedere şi faptul că medicii Simona Botez şi Doina Andrei sunt cercetate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui într-un alt dosar fiind acuzate de luare de mită, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, fals intelectual, uz de fals, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Potrivit magistraţilor, aceste noi acuzaţii demonstează "activitatea infracţională a acestor două inculpate, ca fiind una foarte extinsă, cu un foarte mare impact social care, atestă un pericol foarte mare pentru ordinea publică prin lăsarea acestora în libertate, sau chiar prin luarea unor alte măsuri privative de libertate mai blânde decât arestul preventiv".

Medicul Doina Andrei a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. La rândul său, Simona Botez este acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual.  Alături de ele a fost trimis în judecată, dar în stare de libertate şi medicul Adrian Tănăsescu, acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de luare de mită. Pentru faptele celor trei medici a fost deferită justiţiei şi fosta şefă a Secţiei Obstetrică Ginecologie, medicul Gabriela Rusu fiind acuzată de abuz în serviciu.

Interceptările realizate de anchetatori în acest caz au scos la iveală modul în care doctoriţele Simona Botez şi Doina Andrei îşi umileau pacientele fără bani. Acestea erau numite ”scroafe”, ”vaci” sau ”proaste”, în timp ce pruncii nenăscuţi erau numiţi ”draci”. De altfel, limbajul violent al celor doi medici a scandalizat atât opinia publică cât şi magistraţii instanţelor din Iaşi şi Vaslui care au decis cercetarea şi mai apoi judecarea lor în stare de arest peventiv. Cei doi ginecologi au fost interceptaţi şi în timp ce încercau să acopere urmele unor culpe medicale soldate cu moartea nou născuţilor. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

 Bursa şpăgilor la ginecologie. Cât plăteau pacientele din Vaslui pentru a naşte sau pentru a fi tratate. Cum erau jignite gravidele fără bani

Cum încercau doctoriţele arestate la Vaslui să muşamalizeze moartea unui bebeluş: „Vezi, poate poţi să faci să fie în dosar. Se lasă cu nasol!“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite