FOTO Psihologul criminalist Tudorel Butoi, la Vaslui: ”Am scăpat caii în lucernă cu testarea poligraf”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Butoi, la întâlnirea cu psihologii vasluieni
Tudorel Butoi, la întâlnirea cu psihologii vasluieni

Prezent la Vaslui la un curs de formare destinat psihologilor care doresc devină experţi în psihologie aplicată în justiţie, profesorul universitar Tudorel Butoi a vorbit despre tehnica poligraf, pe care chiar el a introdus-o în România, arătând că folosirea acesteia a scăpat de sub control.

În opinia psihologului criminalist, testarea poligraf a devenit o armă periculoasă pentru anchetatori, care de multe ori văd  în rezultatele de la poligraf cheia cazului, fără a mai căuta alte probe solide care să demonstreze vinovăţia suspectului în faţa judecătorilor.
”În ultimii ani, în România, am scăpat caii în lucrenă cu testarea poligraf. Ea poate da nişte indicii şi nimic mai mult. Să te duci în instanţele şi să fluturi nişte diagrame, fără nişte probe solide în spate, este foarte periculos. Astăzi lucrurile se mişcă altfel”, a declarat Tudorel Butoi.
La cursul de formare profesională  organizat de Colegiul Psihologilor Vaslui, şi care se ce se derulează pe durata a doi ani, pe lângă psihologi, au  fost prezenţi şi magistraţi, şi poliţişti. De altfel, sesiunea de astăzi a fost prezidată de preşedintele Tribunalului Vaslui, judecătorul Diana Elena Sîrghi.
Tudorel Butoi le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa expertizei psihologice în anchetele judiciare, prezentând aspecte tehnice legate de realizarea acesteia, precum şi studii de caz.
Tudorel Butoi este profesor universitar şi psiholog criminalist, cu peste 35 de ani de experienţă în domeniul criminalisticii. A lucrat în Serviciul criminalistic al Poliţiei Capitalei, ocupând funcţia de şef al laboratorului de detecţie a comportamentului simulat. Are meritul de a fi introdus tehnica poligraf în România şi, de asemenea, de a fi pregătit primii psihologi români în această tehnică inovatoare. Are contribuţii însemnate în domenii precum criminologia, medicina legală, tactica criminalistică sau ştiinţele penale. A publicat numeroase tratate şi cărţi de specialitate, cum ar fi Psihologia Judiciară, Criminali în serie, Psihologia Interogatoriului.

Prima provocare pentru psihologii vasluieni

Cursul destinat perfecţionării psihologilor vasluieni este  prima acţiune de acest gen organizată în judeţul Vaslui. În opinia psihologului Ionel Brătianu, preşedintele Colegiului Psihologilor Vaslui, fiecare dintre participanţi a avut câte ceva de învăţat.
Consider că fiecare participant a aflat unde se află psihologul în demersul judiciar, care sunt competenţele expertului psiholog şi care sunt aşteptările magistratului de la expertul psiholog. Prof. univ dr Tudorel Butoi, expertul psiholog criminalist, ne-a demonstrat cum au fost demontate ipoteze, versiuni ale anchetatorilor în diferite cazuri penale. De asemenea, ne-a arătat cât de importantă este expertiza psihologică în cauzele penale, şi cât de mult trebuie să muncească un psiholog pentru a realiza o expertiză psihologica ştiintifică - demonstrativă pentru convingerea intimă a magistratilor. Dar precizarea obiectivă, cu argumentare ştiintifică, academică a fost întarită printr -o susţinere cu exemplificării frumoase susţinută de dr Ştefan Iulian Laurenţiu. Aşadar suntem convinşi că expertiza psihologică este utilă, necesară actului de justiţie care se doreşte a fi obiectivă, imparţială, astfel ca fiecare parte din demersul judiciar – părţile să aibă convinegerea că a găsit adevărul şi dreptatea. Fiecare participant: judecator, procuror, avocat, psiholog clinician a aflat lucruri noi, utile pentru a-şi provoca noi situaţii pentru a se perfecţiona profesional.  A fost prima organizare a unui astfel de curs de formare continuă. Sper ca a fost constructiv. Multumesc tuturor participanţilor.”, a subliniat psihologul Ionel Brătianu.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite