FOTO Parcul Copou din Vaslui, unul dintre cele mai frumoase parcuri din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Copou este vizitat zilnic de aproximativ 2.000 de oameni FOTO:adevarul
Parcul Copou este vizitat zilnic de aproximativ 2.000 de oameni FOTO:adevarul

În ultimii 6 ani, parcul Copou din municipiul Vaslui a suferit transformări radicale, devenind una dintre cele mai frumoase grădini publice din ţară.

În fiinţat în urmă cu 27 de ani, Parcul Copou este legat de numele fostului primar al Vasluiului, generalul Ion Răşcanu. Mult timp, însă, acest parc a zăcut în paragină, asta până când România a devenit membră a Uniunii europene. Aleşii locali au fost nevoiţi să ţină seama de reglementările europene, care prevedeau că fiecărui cetăţean să îi revină 25 de metri pătraţi de verdeaţă.

Practic, începând cu 2006, investiţiile în această grădină publică au fost făcute în mod susţinut, în anul 2010 fiind modernizat pe jumătate din suprafaţă. Edilii au amenajat până acum un parc de joacă pentru copii, alei, un parc chinezesc şi un teren de tenis. De atunci, an de an, imaginea parcului a suferit importante modificări de imagine, continuându-se seria de cosmetizări şi de plantări. 

În 2011, Copoul din Vaslui arăta ca un colţ de rai. Mai bine de jumătate din totalul celor 11 hectare au fost  repopulate cu arbori şi arbuşti cum nu se mai întâlnesc în această zonă a ţării. Principalele alei sunt înconjurate de mii de flori, de diferite specii, care îţi lasă impresia că te afli într-o altă lume decât cea pe care o ştie orice vasluian. Tot în acest an s-au cheltuit şi cei mai mulţi bani de către Primăria Vaslui, după ce în 2010 s-a obţinut o finanţare de 500.000 de lei de la Ministerul Mediului. Edilii au amenajat până acum un parc de joacă pentru copii, alei, un parc chinezesc şi un teren de tenis.

2.000 de vizitatori pe zi

Vasluienii ştiu, de acum, că aleea principală a parcului este străjuită de statuile lui Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Alecu Russo, Mihai Eminescu, Ion Creangă. Nostalgia zilelor de altădată este amintită de prezenţa foişorului, unde, înainte de anul 1989, diferite formaţii din judeţ obişnuiau să susţină recitaluri de fanfară. Muzica de fanfară continuă să răsune şi astăzi, dar pe o estradă construită recent. Frumuseţea peisajului sau ciripitul păsărelelor nu fac altceva decât să îi atragă pe cei care caută să fugă de arşiţa amiezii sau de zgomotul străzii. „Am venit acasă după mai bine de 8 ani pe care i-am petrecut în străinătate, acolo unde muncesc. Nici acum nu îmi vine să cred cât de mult s-a transformat Copoul nostru. Îmi aduc aminte cum înainte nu erau decât nişte buruieni care mai mult te alungau decât să te atragă.  Tot vedeam poze, tot îmi povesteau rudele că acum e altfel parcul din Vaslui şi nu îmi venea a crede. Chiar că e un colţ de rai“, ne-a spus o vasluinacă. 

O familie de veveriţe, ultima atracţie

De la sfârşitul anului trecut, Parcul Copou are locuitori noi. Este vorba de câteva perechi de veveriţe pe care municipalitatea vasluiană le-a achiziţionat, graţie unui proiect de modernizare a grădinii publice. Ideea autorităţilor locale vasluiene a fost inspirată de la Iaşi sau Vatra-Dornei. Ele sunt ferite de ochii curioşilor pentru a reuşi să se acomodeze în noul mediu. În curând, vasluienii le vor putea hrăni cu alune, nuci sau fructe. Şi cum orice lucru frumos trebuie şi întreţinut, autorităţile au alocat aproximativ 200.000 de lei pe an, o sumă care, susţin acestea, este relativ mică pentru o suprafaţă destul de mare de verdeaţă, care trebuie udată permanent, chiar şi de două ori pe zi. 

     

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite