FOTO Cei mai vestiţi vânători vasluieni s-au întrecut la un concurs de artă culinară
0Aproape 1000 de persoane au participat sâmbătă seara la cea de-a doua ediţie a Festivalului Vânătorilor, eveniment organizat de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui, în cadrul căruia cei mai talentaţi vânători din judeţ s-au întrecut într-un concurs de gătit în aer liber.
Mistreţi la proţap, căprior la ceaun, pastramă de mistreţ, cerb şi peşte au fost preparatele cu care reprezentanţii celor 25 de asociaţii de vânătoare din judeţ au încercat să impresioneze atât juriul, cât şi pe vizitatorii care au putut gusta din bunătăţile preparate în poiana din pădurea Paiu. Juriul, din care nu a făcut parte niciun vânător, tocmai pentru ca aprecierea să se facă ţinând cont în primul rând de gust, a desemnat drept câştigătoar al marelui premiu Asociaţia “Bourul” din Muntenii de Jos, care a participat la concurs cu tocăniţă de mistreţ cu căprior şi mistreţ la proţap.
“Locul întâi putea să-l ia oricare dintre colegii mei prezenţi aici. Cred că a fost o concurenţă real pozitivă. E un câştig pentru toţi cei prezenţi. E un mod de a socializa, de a ne distra şi un model pentru alte organizaţii din judeţ de a fi uniţi. Toţi s-au organizat foarte bine şi au dorit să vină cu ce e mai bun la festival. Surpriza festivalului a fost mistreţ la proţap. Nu e aşa de uşor, însă ne bucură că a fost deliciul participanţilor”, a spus Adrian Tighici, preşedintele Asociaţiei “Bourul”.
Atmosfera a fost întreţinută de Trupa Provincialii, dar şi de Fanfara de la Valea Mare. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai asociaţiilor de vânători din toate judeţele Moldovei, precum şi din Republica Moldova. Reprezentanţii AJVPS Vaslui au anunţat că Festivalul Vânătorilor va deveni un eveniment de tradiţie, în fiecare an urmând să vină cu elemente de noutate.
“A fost o acţiune reuşită, ţinând cont de numărul mare de participanţi Invitaţii s-au bucurat de cele 25 de feluri de mâncare, din care cinci feluri de preparate din peşte, care au fost gătite de vânători ”, a spus Vasile Negru, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui.
Pentru organizatori, festivalul s-a dorit a fi nu doar o întâlnire a vânătorilor, ci şi o invitaţie adresată publicului chemat să descopere tradiţiile şi obiceiurile legate de vânătoare.