De 15 ani, la Vaslui, se desfăşoară un concurs de traduceri unic în România, dedicat elevilor pasionaţi de limbi străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 19 mai 2018, Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui va găzdui cea de-a XV-a ediţie a Concursului Naţional de Traduceri ”Corneliu M. Popescu”, competiţie la care sunt aşteptaţi elevi din toate colţurile ţării. Concursul se desfăşoară pe cinci secţiuni (engleză, franceză, italiană, spaniolă şi rusă), iar înscrierea elevilor are ca termen limită data de 12 mai.

Concursul poartă numele unui traducător de geniu al României, Corneliu M. Popescu, care a pierit în urma cutremurului din 1977, pe când avea doar 19 ani. A fost considerat de critici cel mai bun traducător al operei eminesciene în limba engleză. 

În memoria sa, la Vaslui, în urmă cu 15 ani, doi apreciaţi profesori de limbi moderne, Alexandru Mîţă şi Mihaela Liteanu, aveau să pună bazele primului concurs de traducere din România dedicat elevilor. De 15 ani, competiţia a devenit o tradiţie nu doar pe plan local, ci şi la nivel naţional. Sute de elevi din Vaslui şi din ţară, pasionaţi de limbi străine, îşi dau întâlnire în fiecare primăvară în cadrul Concursului ”Corneliu M. Popescu”. Competiţia este înscrisă în Calendarul oficial al concursurilor naţionale şcolare fără finantare de la Ministerul Educaţiei. 

Organizatorii ediţiei 2018 sunt Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Asociaţia Culturală Europea (organizator principal), iar principalii susţinători ai manifestării sunt  Institutul Francez din Bucureşti, Centrul Cultural Francofon Buzău şi ARPF – Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni – filiala Vaslui.

Imagine indisponibilă

Ediţia 2018 se va desfăşura pe 19 mai 2018 şi va cuprinde proba scrisă de la Vaslui (desfăşurată la
Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, începînd cu ora 10:00) şi proba online (desfăşurată în
LMS http://lang‐platform.eu/lms , de la ora 12:00). Fiecare elev poate participa la ambele probe, însă organizatorii recomandă o selecţie internă în fiecare şcoală pentru promovarea la proba scrisă (nu mai mult de trei elevi/profesor/nivel de studiu).
Proba scrisă de la Vaslui a Concursului Naţional de Traduceri „Corneliu M. Popescu” se va desfăşura
pe cinci secţiuni: limba franceză, limba engleză, limba spaniolă, limba rusă şi limba italiană. La fiecare
secţiune, există următoarele categorii: ‐ juniori 1 – clasele a V‐a şi a VI‐a, juniori 2 – clasele a VII‐a şi a VIII‐a, juniori 3 – clasele a IX‐a şi a X‐a, seniori – clasele a XI‐a şi a XII‐a.  

Inscrierea la concurs se face doar online, până pe 12 mai, pe formularul special electronic pus la dispoziţe de organizatori. Pagina oficială a concursului poate fi consultată aici.

Detalii referitoare la structura probei online

Proba online se va desfăşura sîmbătă, 19 mai 2018, între orele 12:00 ‐ 13:30, în spaţiile special
dedicate Concursului Naţional de Traduceri „Corneliu M. Popescu” din Sistemul de Management al
Învăţării – LMS – produs intelectual al parteneriatului strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching
Languages/La BD en classe de langues” http://lang‐platform.eu/lms.

La ediţia 2018, proba online are un caracter experimental şi este organizată în două secţiuni
distincte: limba franceză şi limba engleză. ”Proba online este o combinaţie de viteză în rezolvarea itemilor, cu precizie şi cu dovedirea unui nivel de limbă modernă superior, care să‐i permită participantului furnizarea a cît mai multor răspunsuri corecte. Datorită numărului mare de itemi propuşi, nu este indicată folosirea unor surse alternative de informare, dicţionare sau site‐uri, ci concentrarea în exclusivitate pe conţinutul probei din LMS”, anunţă organizatorii.  

Detalii referitoare la structura probei scrise de la Vaslui

Subiectele de la proba scrisă, desfăşurată la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui pe 19 mai
2018, de la ora 10, vor consta în traduceri literare (fragmente din opere literare, care pot conţine şi
dialog – basme, nuvele, povestiri, posibil poezii, mai ales în vers alb), din română în limba modernă şi
vice‐versa, cu nivel sporit de dificultate. Proba scrisă, va avea durata de o oră şi jumătate. Se
recomandă intrarea elevilor în săli cu cel puţin 30 de minute înaintea începerii probei. Dicţionarele
sau aparatura electronică nu sînt admise în timpul desfăşurării probei scrise.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite