Cum şi-a terorizat o bătrână bolnavă psihic vecina profesoară. Trimisă în judecată la 68 de ani, a fost condamnată la închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Bârlad au motivat decizia prin care au condamnat o bătrână de 68 de ani pentru că ani la rând a terorizat o profesoară, care ajunsese să se teamă să mai iasă din casă să nu fie omorâtă.

Inculpată şi trimisă în judecată la 68 de ani, cazul Geneziei Ţaga a uimit prin violenţa ieşită din comun de care a putut să dea dovadă o persoană la o vârstă înaintată. Bătrâna a fost acuzată că vreme îndelungată a terorizat o profesoară din Bârlad, ameninţând că o va omorî într-un mod barbar sau că va plăti ţigani să o violeze. Genezia Ţaga o urmărea pe profesoara cu care era vecină de bloc sau o aştepta în faţa imobilului şi o ameninţa că o va tăia cu toporul, că îi va da foc la casă sau că o va scoate din scriu din bloc.

Expertiza medico legală efectuată în timpul procesului a arătat că  bătrâna suferă de tulburare bipolară mixtă şi are discernământ diminuat, ea fiind obligată la tratament medical de specialitate. 

Suferinţa de natură psihică bâtrânei, potrivit psihiatrilor care au evaluat-o, este caracterizată prin existenţa unor episoade repetate, în care nivelele de dispoziţie şi activitate sunt semnificativ perturbate, cu episoade de elevare a dispoziţiei, energie şi activitate crescută (manie sau hipomanie) şi în altele de scădere a dispoziţiei precum şi o scădere a' energiei şi activităţii (depresie).

”În condiţiile de elevaţie când pacienta are sentimente marcate de „bine" şi foarte probabil nu îşi ia tratamentul, prezintă sociabilitate crescută, comunicativitate cu presiunea vorbirii, hiperfamiliaritate, posibil iritabilitate, îngâmfare, comportament grosolan, cu capacitatea de concentrare şi atenţia afectate, cu pierderea inhibiţiilor sociale normale; poate deveni chiar agresivă cu comportament erotic nepotrivit sau glumeţ în circumstanţe nepotrivite; pot exista episoade maniacale cu' dispoziţie iritabilă şi suspicioasă, precum şi acţiuni extravagante şi nepractice cu cheltuieli fără socoteală. Faptele comise de Ţaga Genezia nu sunt direct legate de simptomele bolii, deci nu sunt expresia bolii, însă îi afectează cert sus-numitei modul în care gândeşte, simpte şi relaţionează cu alţii indivizi, asigurând aftfel condiţiile (văzute ca şi cauze interne) manifestării unui comportament de tipul celui incriminat al sus-numitei, comportament declanşat foarte probabil din exterior de o situaţie stresantă sau o traumă psihică, pacientei fiindu-i afectată capacitatea de a-şi controla manifestările, control impus de conveţuirea socială”, au precizat medicii în raportul medico-legal înaintat judecătorilor. 

Potrivit psihiatrilor, faptele de care este învinuită sexagenara au fost comise cu discernământ uşor diminuat, însă ea a putut aprecia consecinţele care decurg din comiterea faptelor.

”În condiţiile actuale care nu permit administrarea tratamentului injectabil, pot există dificultăţi în aplicarea terapiei în astfel de afecţiuni, în special în episoadele cu elevarea dispoziţiei, însă considerăm că pentru sus-numita, cu o participare activă a specialiştilor, se pot obţine rezultate mulţumitoare.
Cu alte cuvinte în cazul în care pacienta urmează cu stricteţe tratamentul, simptomele pot fi atenuate”, au conchis medicii în raportul de expertiză.

Internarea obligatorie refuzată

Prin intermediul avocaţilor, profesoara Diana Stoica a solicitat judecătorilor să dispună luarea unei măsuri de siguranţă de internare într-un spital de psihiatrie a bătrânei.

Cererea a fost respinsă de judecători care au dispus o condamnare de 10 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei. ”Măsura de siguranţă a obligării la tratament medical poate fi înlocuită cu măsura de siguranţă a internării medicale, în cazul agravării situaţiei medicale a bolnavului sau în cazul nerespectării de către acesta a tratamentului medical. Ori în prezenta cauză nici nu a fost făcută o astfel de solicitare în timpul derulării procesului şi nici nu s-a dovedit de către vreuna din părţi că inculpata nu îşi urmează tratamentul la care  a fost obligată”, au invocat judecătorii în motivare.

Decizia a fost contestată atât de profesoară, cât şi de sexagenară, care pe lângă condamnare a fost obligată să achite persoanei vătămate 15.000 lei cu titlul de daune morale. Dosarul a fost înaintat Curţii de Apel Iaşi, care va pronunţa sentinţa definitivă după judecarea căii de atac.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite