Cum au salvat medicii unui spital de provincie un pacient cu faţa mutilată cu flexul, deşi nu sunt specialişti în astfel de intervenţii
0O echipă mixtă de medici de la Spitalul Bârlad a colaborat pentru a opera de urgenţă, cu succes, un pacient care şi-a tăiat faţa cu flexul în urma unui accident casnic. Spitalul nu are competenţe pe acest gen de intervenţii
Un bucureştean de 64 de ani, aflat la rude în oraşul Murgeni (Vaslui), a avut ghinionul să fie victima unui accident casnic care a fost la un pas să se soldeze cu deces. Bărbatul folosea un flex când pânza acestuia s-a rupt şi bucăţile ascuţite de lamă l-au lovit direct în faţă. Partea dreaptă a obrazului a fost secţionată şi principalul risc a fost hemoragia abundentă.
A fost adus de rude la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, cea mai apropiată unitate medicală, în şoc hemoragic. Imediat a fost preluat şi transferat la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, spital în care nu are competenţe pe partea de Bucomaxilofaciale şi nici măcar chirurgie ORL. Norocul pacientului a fost să fie în acel moment la spital dr. Cătălin Angheluţă, medic primar ORL pensionat care face consultaţii în ambulatoriu.
Echipajul medical s-a mobilizat conştientizând că viaţa pacientului este în real pericol şi nu ar rezista unui nou transfer. A fost eliberată o sală de operaţii şi o echipă mixtă de medici, anestezişti şi chirurgi generalişti, s-au pus pe treabă. Intervenţia a fost făcută sub supravegherea şi coordonarea doctorului Angheluţă.
În cele aproape trei ore de operaţie, medicii au reuşit să oprească hemoragia, au fost extrase fragmentele de corp străin fixate în obraz, a fost evaluată gravitatea plăgii şi după ce a fost perfuzat, intubat etc a fost trimis de urgenţă la Clinica de chirurgie Bucomaxilofacială Iaşi.
“Am rezolvat ce s-a putut la Bârlad, strict partea de urgenţă. Colegii au răspuns promt, s-au mobilizat exemplar. Am 71 de ani, nu mai pot să operez cu siguranţa de altădată”, a explicat dr. Angheluţă.
Pacientul prezenta o plagă tăiată de 13-14 cm, foarte adâncă (tot obrazul drept), cu fracturi ale oaselor feţei, cu retenţie copr străin (fragmenete de flex), secţionarea canalului salivar şi afectarea gladei parotide (Glanda parotidă este fiecare dintre cele 2 glande salivare, situate dedesubtul urechilor, de o parte şi de alta a maxilarului inferior).
Alături de doctorul Cătălin Angheluţă au participat la această intervenţie Ioan Chilinciuc, medic anestezist, Anton Popovici şi Octavian Marcu, chirurgi generalişti.
Pacientul a fost transferat la Clinica de chirurgie Bucomaxilofacială joi seara (25 iunie), la puţin timp după intervenţia chirurgicală de la Bârlad.
Citeşte şi: