Cum s-au înduioşat judecătorii din Vaslui în faţa unui temut interlop, membru al Academiei Infractorilor: pedeapsă redusă pentru „locotenentul“ lui Ţâţă

Cum s-au înduioşat judecătorii din Vaslui în faţa unui temut interlop, membru al Academiei Infractorilor: pedeapsă redusă pentru „locotenentul“ lui Ţâţă

Adrian Botez, ”rectorul” Academiei Infractorilor FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca, unul din locotenenţii celui mai temut interlop din România, Adrian Botez, zis Ţâţă, a reuşit să obţină la Vaslui o reducere a pedepsei, în urma contopirii condamnărilor primite în dosarul ”Bariera”, în care a fost comandată asasinarea interlopului Puiu Mironescu, respectiv reglarea de conturi din ”Cafe Latino”, local unde a fost asasinat interlopul Gheorghiţă Mararu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încarcerat în Penitenciarul Vaslui, Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca a înaintat Judecătoriei Vaslui o solicitare privind contopirea pedepselor primite în cele două dosare. Instanţa a admis cererea interlopului, hotărând contopirea pedepsei de 10 ani de închisoare primită în dosarul privind tentativa de asasinat a interlopului Puiu Mironescu cu cea de 4 ani şi şase luni închisoare pentru reglarea de conturi din Cafe Latino din Piatra Neamţ, judecătorii arătând că faptele din cele două dosare sunt concurente.

În urma repunerii în individualitatea lor şi ulterior a contopirii pedepselor, Judecătoria Vaslui a hotărât ca Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca să execute pedeapsa cea mai grea, de 8 ani de închisoare (cea mai mare pedeapsa din hotararea soldată cu condamnarea la 10 ani), la care au adăugat un spor de 4 ani de închisoare, urmând astfel ca interopul să execute 12 ani de închisoare.

Nemulţumit de sporul mare aplicat de Judecătoria Vaslui, interlopul a contestat sentinţa, iar judecătorii Tribunalului Vaslui i-au dat câştig de cauză reudcându-i sporul şi, totodată, pedeapsa finală.

”Dispune reducerea sporului aplicat prin sentinţa penală contestată de la 4 ani închisoare la 3 ani şi 6 luni închisoare, urmând ca petentul condamnat ZÎMBREAN- SBRANCA VLĂDUŢ-ROMEO să execute, în final, pedeapsa de 11 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II a şi b Cod penal pe o durată de 3 ani. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale contestate şi înlătură dispoziţiile contrare”, se arată în hotărârea pronunţată pe 9 martie de Tribunalul Vaslui.

Sentinţa fiind definitivă, periculosul interlop va putea, peste doar 2 ani, să ceară eliberarea sa condiţionată, având în vedere că a executat deja 6 ani din pedeapsa totală de 11 ani şi 6 luni decisă de Tribunalul Vaslui.

Dosarul Bariera

Vlăduţ- Romeo Zîmbrean Sbranca face parte din gruparea coordonată de interlopul Adrian Botez, zis Ţâţă, din Piatra Neamţ, coordonatorul” Academiei Infractorilor”. Dosarul „Bariera“, în care a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a făcut vâlvă în 2011, deoarece a continuat şirul răfuielilor sângeroase produse în spaţiul public între clanuri rivale de interlopi din Piatra Neamţ. Astfel, în războiul dintre Bogdan Mararu şi Puiu Mironescu, escaladat cu episodul atentatului din Café Latino (soldat cu asasinarea lui Gheorghiţă Mararu de către Cristian Chilat, zis „Falău“), a intervenit Adrian Botez, un nume relativ nou în lumea interlopă din Piatra Neamţ.

Anchetatorii au stabilit că acesta din urmă a fost liderul şi coordonatorul unei acţiuni care avea drept scop lichidarea lui Puiu Mironescu. Fără a exista probe certe de înţelegeri cu Mararii, „Ţâţă“ a mobilizat o armată de şapte „locotenenţi“, care, în seara de 14 februarie 2011, l-au oprit din drum pe Mironescu la trecerea la nivel cu calea ferată din localitatea băcăuană Lilieci.

Chiar la limita cu municipiul Bacău, bătăuşii i-au blocat maşina lui Mironescu şi au tăbărât asupra sa aplicându-i o bătaie soră cu moartea. Norocul lui Mironescu a fost o maşină de Poliţie, care trecea prin zonă, şi i-a înterupt pe atacatori să-şi ducă misiunea la bun sfârşit. Ţinta bătăuşilor a scăpat ca prin urechile acului să fie lichidat, însă, ulterior, a stat prin spitale schilodit timp de mai bine de un an.

Opt persoane au fost condamnate în acest dosar. Iniţial, prima instanţă, Tribunalul Bacău, aplicase sancţiuni ce totalizau 68 de ani, instanţa de control judiciar a majorat toate pedepsele, ajungându-se la un total de 80 de ani.

Răfuiala din Cafe Latino

Scandalul în urma căruia Vlăduţ- Romeo Zîmbrean Sbranca s-a ales cu condamnarea de 4 ani şi 6 luni, a avut loc în 2009, în barul în care avea să fie împuşcat Gheorghiţă Mararu un an mai târziu. Marius Caminschi, un fost sportiv de performanţă, era în vremea respectivă garda de corp a interlopului Mararu. 

În urma conflictului iscat între cele două clanuri rivale, Caminschi s-a băgat să-şi apere „stăpânul” şi a fost snopit de oamenii lui Ţâţă cu bâtele şi tăiat cu o toporişcă, iar iniţial a avut nevoie de 75 de zile de îngrijiri medicale. Ulterior, medicii legişti au opinat că fracturile complexe şi traumatismele severe pe care le-a suferit necesită aproape 200 de zile de îngrijiri medicale. 

Dar cum cutuma interlopilor era să-şi rezolve problemele între ei, după legile lor, Caminschi nu a depus plângere şi a spus că s-a „accidentat”, motiv pentru care a fost judecat pentru favorizarea infractorului. În acest dosar Zîmbrean a fost găsit vinovat pentru vătămare corporală gravă, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

citeste totul despre: