Blocul din buricul Bârladului unde toţi copiii s-au îmbolnăvit de hepatită virală. Bomba epidemiologică stă să explodeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii blocului CFR Bârlad, locul unde hepatita A a făcut ravagii FOTO Sabina Ghiorghe
Locatarii blocului CFR Bârlad, locul unde hepatita A a făcut ravagii FOTO Sabina Ghiorghe

Situaţie alarmantă şi atipică la Bârlad unde zeci de copii s-au îmbolnăvit de hepatită A, majoritatea având vârsta cuprinsă între 5 şi 15 ani. Cei mai mulţi locuiesc într-un bloc social aflat lângă Centrul de plasament nr 2 aflat în subordinea Protecţiei Copilului Vaslui.

23 de copii şi cinci adulţi sunt internaţi la ora actuală la secţia Boli infecţioase din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad cu diagnosticul de hepatită virală tip A. Numărul îmbolnăvirilor se menţine constant în ultima lună, cele mai multe cazuri fiind identificate a proveni din câteva locuri. Majoritatea pacienţilor locuiesc în blocul CFR de pe str. V. I Popa, bloc cu locuinţe sociale aflat în administrarea Primăriei Bârlad.

Potrivit statisticii prezentate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui pe 25 septembrie, la două săptămâni după ce reporterul „Adevărul” a solicitat acest lucru prin adresă scrisă, numărul total al îmbolnăvirilor în perioada iunie-septembrie a ajuns la 115. Dintre aceştia, doar şapte sunt adulţi. Grupele de vârstă predominante fiind cinci- nouă ani cu 23 îmbolnăviri şi 10-14 ani cu 21 cazuri de hepatită. În acest interval au fost vaccinate 75 de persoane, majoritatea copii.

Pe 11 septembrie, când "Adevărul" a tras primul semn de alarmă cu privire a focarele de hepatită din oraş, la spitalul bârlădean erau internaţi 30 de copii cu hepatită A.

Medicii de la Spitalul Bârlad au precizat că situaţia este atipică şi că nu au avut niciodată atâtea cazuri de hepatită A (boala mâinilor murdare) în sezonul cald, fiind o boală contagioasă care se manifestă în sezonul rece, după aproximativ o lună de la începutul anului şcolar. De mai mulţi ani nu a fost înregistrat niciun caz, lucru care face ca situaţia actuală să fie mai gravă decât pare.

Blocul unde a izbucnit hepatita

În blocul CFR locuitorii nu cunosc să fie vreun copil fără să fi făcut în această vară hepatită. Au scăpat doar câţiva din rândul celor trecuţi de 14 ani. Blocul e o adevărată bombă biologică. Toaletele sunt la comun, la capătul holului şi apa a fost sistată de cinci ani. Mizeria e la ea acasă şi oamenii par resemnaţi. Faţă de începutul lunii spetembrie, când femeile erau în pragul revoltei fiind îngrijorate pentru sănătatea copiilor, acum privesc totul cu resemnare.

Cum aproape că nu există o familie care să nu fi avut măcar un copil bolnav, aceştia au învăţat la spital cum să se protejeze. Chiar şi copiii de cinci-şase ani au aflat că trebuie să se spele pe mâni foarte des şi să nu mai mănânce fructe şi legume nespălate. Nicio autoritate sanitară nu a călcat pragul blocului pentru a constata în teritoriu cum stau lucrurile.

"Am 16 ani. M-am îmbolnăvit de la o prietenă de-a mea pentru că am dormit la ea. Sunt externată de câteva zile şi am scutire medicală pentru şcoală până la jumătatea lui octombrie. Aveam ochii galbeni, dormeam tot timpul şi nu ştiam ce se întâmplă. Din familia mea mai e bolnavă o verişoară. În bloc au avut hepatită toţi copiii”, a spus Elena Şaim.

Din comunicatul de presă al DSP nu reiese dacă au fost identificate sau nu focare de îmbolnăvire, ci au fost precizate doar date statistice şi câteva sfaturi medicale. Prezentăm integral conţinutul:

Hepatita virală acută tip A este cunoscută ca „boala mâinilor murdare”, fiind o boală cu transmiterepe cale digestivă (fecal-orală) astfel că, nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare minime ar putea determina apariţia acestei boli.

Măsuri întreprinse:
- Vaccinarea contacţilor
- Educaţie sanitară efectuată cu implicarea reprezentanţilor DSP prin Compartimentul
Evaluarea şi promovarea sănătăţii şi sprijinul mediatoarelor sanitare.

Recomandări:
Pentru a preveni infectarea cu virusul hepatitei A se recomandă respectarea cu rigurozitate a regulilor de igienă. În primul rând, spălatul mâinilor cu săpun după utilizarea toaletei sau înainte de a prepara şi consuma mâncarea. De asemenea, se recomandă dezinfecţia toaletelor şi a veselei. În plus, este nevoie ca fructele şi legumele să fie spalate înainte de a fi consumate şi mâncarea preparată insuficient termic trebuie evitată. Totodată, se recomandă consumul apei din surse verificate.

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Bombă epidemiologică în buricul Bârladului. Zeci de copii bolnavi de hepatita A în prag de nou an şcolar. Autorităţile sanitare sunt mute

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite