Alarmant: Cel mai tânăr consumator de droguri din Vaslui are doar 12 ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de droguri în rândul tinerilor vasluieni este un fenomen de amploare, aflat într-o expansiune îngrijorătoare, motiv pentru care poliţiştii împreună cu specialiştii antidrog au demarat o campanie privind descurajarea consumului de stupefiante. Dacă anul trecut campania s-a adresat liceenilor, în prezent cei vizaţi sunt elevii de gimnaziu, după ce s-a identificat cel mai tânăr consumator din Vaslui ca având  doar 12 ani!

Sub sloganul „De la dependenţă, la delincvenţă”, campania de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive este derulată de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) şi specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui până la sfârşitul anului şcolar
“Dacă în anul precedent am desfăşurat activităţi de informare adresate cu precădere liceenilor, această campanie are drept grup ţintă minorii din unităţile de învăţământ cu vârste de 13-15 ani, întrucât au fost sesizate cazuri de consum de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive şi din cadrul acestei categorii de vârstă. Cel mai tânăr consumator identificat la nivelul judeţului Vaslui are vârsta de 12 ani.”, a precizat subcomisarul Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Consumul de droguri, fenomen naţional

România s-a confruntat cu apariţia unor magazine în care se comercializează o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate. Gradul înalt de pericol pentru sănătate al acestor produse este dovedit de numărul extrem de mare de persoane, în special tineri, care se prezintă la spital, în urma consumului de ,,plante etnobotanice”. Efectele produse de aceste substanţe sunt similare cu cele ale substanţelor psihotrope, având efect direct asupra creierului uman. Aceste efecte sunt concretizate în stări confuzionale - pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei, combinate cu efecte adverse ca: puternice dureri de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului. Disponibilitatea mare a acestor tipuri de substanţe pe piaţă, atât prin distribuitori direcţi, cât şi prin intermediul magazinelor online, reprezintă unul dintre factorii care favorizează dezvoltarea acestui tip de consum.

Tinerii vasluieni au renunţat la cannabis şi haşiş

În judeţul Vaslui categoria de persoane cea mai vulnerabilă la implicarea în consumul şi chiar traficul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive este cea a minorilor.  Motivele pentru care tinerii încep să consume acest tip de substanţe sunt legate de insuficienta informare, lipsa de supraveghere, atitudinea permisivă a părinţilor, curiozitate, dorinţa de a părea mai maturi, influenţa grupului de prieteni şi teama de a nu fi respinşi de aceştia, precum şi  accesibilitatea acestor produse, atât prin  „magazinele de vise”, cât şi prin internet. „Consumul de astfel de substanţe a luat o amploare deosebită în rândul tinerilor, aceştia renunţând la consumul drogurilor clasice, cannabis şi haşiş. De asemenea, s-a constatat faptul că vârsta consumatorilor acestor substanţe s-a micşorat drastic”, a mai menţionat subcomisarul Mihaela Ştraub.

Record de traficanţi

În anul 2013, în judeţul Vaslui s-a înregistrat o creştere a numărului de infracţiuni constatate la regimul drogurilor. În urma investigaţiilor derulate de lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, anul trecut, la nivelul judeţului, au fost constatate 37 infracţiuni prevăzute de legislaţia privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi 7 de cea privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanicele). Nu mai puţin de  26  persoane au fost trimise în judecată anul trecut de  procurorii Biroului Teritorial Vaslui al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, pentru trafic de droguri, respectiv etnobotanice. 

Necesitatea derulării acestei campanii derivă din identificarea unor consumatori ai unor astfel de substanţe la nivelul judeţului Vaslui, potenţiala creştere a numărului acestora şi din nevoia de informare a adolescenţilor cu privire la efectele negative atât asupra sănătăţii lor. Aceste substanţe au efect direct asupra comportamentului lor şi a calităţii vieţii lor în general, consumul de substanţe cu proprietăţi psihoactive fiind în majoritatea cazurilor asociat cu implicarea consumatorilor în acţiuni delincvente: furturi, tâlhării, agresiuni.”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui

Citeşte şi:

Tinerii din Iaşi i-au „dat gata” pe doctori cu ultima invenţie în materie de etnobotanice. Drogul de primăvară: „foiţa de cafea“ în ţigară

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite