Afacerist vasluian condamnat la 8 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe grave, după ce a încasat o poliţă de asigurare de peste 1 milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sentinţa pronunţată astazi de Tribunalul Vaslui nu este definitiva
Sentinţa pronunţată astazi de Tribunalul Vaslui nu este definitiva

Judecătorii Tribunalului Vaslui l-au condamnat ani astăzi la opt ani de închisoare pe omul de afaceri Cătălin Ursu pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală, fals în înscrisuri. Ursu a fost găsit vinovat de încasarea a unei poliţie de asigurare de peste 11 miliarde de lei vechi, după ce a indus în eroare instanţele de judecată. Afaceristul va trebui să restituie întreaga sumă.

Sentinţa pronunţată astăzi de magistraţii vasluieni vine la doi ani de la trimiterea în judecată a controversatului omul de afaceri. Cătălin Ursu a fost acuzat de procurorii vasluieni că a înşelat o societate de asigurare, obţinând o poliţă de asigurare record, inducând în eroare instanţele de judecată. 
Cătălin Ursu a fost găsit vinovat de săvârşirea a nu mai puţin de cinci infracţiuni. Judecătorii au dispus condamnarea acestuia la 7 ani de închisoare pentru
înşelăciune în contracte cu consecinţe deosebit de grave , 4 ani de închisoare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în contracte cu consecinţe deosebit de grave prev, 4 ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, 7 ani de închisoare   pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi 4 ani de închisoare  pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În urma contopirii pedepselor, a rezultat pedeapsa de 7 ani, la care judecătorii au aplicat un spor de un an, astfel că afaceristul urmează să execute pedeapsa de opt ani de închisoare. În plus, timp de cinci ani de zile, i s-a interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi director/împuternicit/asociat/beneficiar real al unor societăţi comerciale sau împuternicit al acestora, în ţară sau în străinătate. De asemenea, magistraţii i-au nterzis lui Ursu să fie fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţii comerciale, iar dacă a fost ales, dispune decăderea acestuia din drepturi, ca urmare a condamnării pentru infracţiunea de evaziune fiscală.
Afaceristul Cătălin Ursu este singurul inculpat din dosar condamnat la închisoare cu executare, ceilalţi, unii dintre ei victime ale unui afacerist suspectat de mania persecuţiei, au scăpat cu condamnări de suspendare. 

Asistenta persoanlă, 3 ani cu suspendare

Deşi în pledoaria finală a încercat să îşi asume în totalitate faptele, în sensul că asistenta acestuia Oana Elena Apreutesei, partenera de afaceri Daniela Brodoceanu, administratorul firmei care deţine restaurantul Arcadia din Vaslui, sau sora acesteia din urmă Gruia Angelica, nu ar avea nicio vină.

În cazul Oanei Apreutesei, afaceristul a invocat în timpul procesului că aceasta ar fi executat ordinele acesutuia. Instanţa a găsit-o vinovată pentru săvârşirea a două infracţiuni. Astfel, tânăra a fost condamnată la 3  ani de închisoare pentru  înşelăciune în contracte cu consecinţe deosebit de grave, 6 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Instanţa a dispus contopirea celor două pedepse în pedeapsa cea mai grea de trei an, pentru care a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani.

Lista condamnaţilor

Ioan Mihăiuc, inspector daune auto la Groupama Asigurări, cel care a semnat procesul verbal de constatare a daunei, după ce în prealabil a fost completat de omul de afaceri, a fost condamnat la două luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pedeapsă suspendată condiţionat, cu un termen de încercare de 2 ani şi 2 luni. Aceeaşi pedeapsă a primit şi Constantin Mandrea, şoferul tirului implicat în accident. Daniela Brodoceanu, partenera de afaceri a lui Cătălin Ursu,
administrator la S.C. Ermini Bruno S.R.L. Vaslui, a fost condamată la doi ani de închisoare cu suspendare, având termen de încercare de patru ani.
Sora Danielei Brodoceanu, Angelica Gruia a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare pentru  spălare de bani, având un termen de încercare de doi ani şi şase luni.
Cele trei societăţi controlate de omul de afaceri Cătălin Ursu, care au avut calitate de inculpat în dosar, au fostr condamnate la plata unor amenzi în cuantum de 100.000 lei fiecare. SC Sursicom SRL, pentru înşelăciune în contracte cu consecinţe deosebit de grave, iar SC Pranacat Management SRL Vaslui şi SC Bears Distributions pentru spălare de bani. }n plus judecătorii au dispus dizolvarea celor trei societăţi.
Prin hotărârea pronunţată ieri, Tribunalul Vaslui l-a obligat pe Cătălin Ursu, secretara acestuia Oana Apreutesei şi SC Suriscom SA să plătească societăţii de asigurări contravaloarea despăgubirilor încasate de omul de afaceri, 1.112.782,55 lei. În plus, Cătălin Ursu, în solitar cu SC Pranacat Management, va trebui să achite statului 304.512 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.


Arma lui Ursu, atacul

Ancheta în dosarul afaceristului Ursu a demarat în urma autosesizărilor poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Vaslui. Majoritatea poliţiştilor care au intrat în contact cu afaceristul atât cei de la SIF, cât şi cei de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, dar şi procurori au fost hărţuiţi de Ursu, cu nenunmărate plângeri şi reclamaţii, făcute cu scopul de a intimida,  care de-a lungul anilor s-a transformat într- o victimă a sistemului şi a abuzurilor autorităţilor. De altfel, şi în timpul cercetării judecătoreşti, Cătălin Ursu a făcut uz de toate solicitările posibile pentru tergiversarea cercetării: cereri de restituire a dosarului la parchet, recuzarea completului şi a procurorului de şedinţă, strămutarea dosarului (inclusiv strămutarea judecării cererii de strămutare), audierea inspectorilor de control şi a factorilor de la răspundere din instituţiile cu care a intrat în contact în activitatea comercială, solicitări “tehnice” privind efectuarea unor expertize sau restituirea bunurilor (autoturisme de lux) confiscate în timpul urmăririi penale. Avalanşa de cereri a făcut ca însuşi avocatul acestuia să admită că Ursu are o atitudine agasantă: “El însuşi realizează că este agasant, însă încearcă să se apere prin probele care consideră că îi arată nevinovăţia”.


Povestea poliţei de asigurare record

Cătălin Ursu a intrat în posesia celor 1,1 milioane lei vechi, în baza unei hotărâri pronunţate de Tribunalul Bacău. Procurorii l-au acuzat pe Ursu că a indus în eroare instanţa, iar accidentul a fost “un simulacru”. Afaceristul a simulat deschiderea unui punct de lucru la Timişoara şi a organizat transportul unei cantităţi importante de băuturi alcoolice acolo, de la Vaslui. Pe 2 octombrie 2011, tirul care transporta marfa a intrat într-un cap de pod, în timp ce rula cu 20 km la oră pe un drum naţional din judeţul Bacău.
În timpul procesului, Ecaterina Grigoraş, fostul director al Agenţiei Vaslui a Grouppama Asigurări, a recunoscut că a semnat contractul cu firma lui Cătălin Ursu, deşi plafonul maxim admis pentru o agenţie locală era de 200.000 de lei. Ea a mai menţionat că inspectorul se asigurări Ioan Mihăiuc îi comunicase dubiile sale legate de daună. Comportamentul lui Ursu a fost scos în evidenţă şi de directorul firmei care trebuia să asigure transportul băuturilor alcoolice de la Vaslui la Timişoara. După producerea accidentului de pe raza judeţului Bacău, tirul a fost readus la Vaslui, la sediul societăţii din Moara Grecilor.
“Când am ajuns noi la Moara Grecilor, a ajuns şi Cătălin Ursu. Dânsul s-a dus la uşa tirului pentru a se uita la marfă. Atunci a început să înjure, să ţipe, să mă ameninţe că o să plătesc toată viaţa. Mie mi s-a făcut frică, astfel că l-am luat pe şofer şi am plecat de acolo. Ursu a rămas singur în spaţiul de la Moara Grecilor, loc care nu era păzit. I-am spus că am asigurare atât pentru mijlocul de transport, cât şi pentru marfa ce era transportată, dar mi-a spus că nu îl interesează pentru că el are asigurarea lui”, a declarat Adrian Costin în faţa judecătorilor.
Ursu a fost acuzat că, după plecarea directorului Costin şi a şoferului tirului, a distrus în mod voit marfa. Cu banii încasaţi de la societatea de asigurare, Ursu şi-a achiziţionat două autoturisme Audi A8, confiscate de anchetatori.
Sentinţa pronunţată astăzi de Tribunalul Vaslui nu este definitivă, părţile având posibilitatea să o atace cu apel, în termen de zece zile de la comunicare.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite