ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni elevi din judeţul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce v-am prezentat un top al celor mai bune licee din Vaslui, dar şi cel mai iubit profesor, a venit rândul să facem cunoştinţă cu cei mai merituoşi liceeni din judeţ.

Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“  este una din instituţiile de învăţământ din judeţul Vaslui care produce olimpici pe bandă rulantă. Anul acesta, una din cele mai mari performanţe la un concurs naţional a fost obţinută de Cătălin Cernat care a terminat al doilea pe ţară la olimpiada de informatică. 

Cătălin a fost introdus în lumea computerelor şi a informaticii încă de la o vârstă fragedă, mai exact pe la 5 ani. Pasiunea pentru informatică a fost descoperită cu adevărat în clasa a şaptea, atunci când acesta a compilat cu success în „Visual Basic“, primul program scris de el. După terminarea studiilor gimnaziale, singura obţiune aleasă de Cătălin pentru a merge mai departe a fost „Gheorghe Roşca Codreanu“, liceul care era cel mai prestigios din punctual său de vedere.

„Când am fost nevoit să aleg liceul pe care îl voi urma, decizia nu a fost deloc una grea. Când vine vorba de performanţe, Colegiul <<Gheorghe Roşca Codreanu>>  iese mereu în evidenţă în oraşul Bârlad prin elevii săi. Chiar mă felicit pentru alegerea făcută, deoarece am găsit un colectiv minunat şi am întâlnit colegi şi profesori care îmi împărtăşesc ideile şi pasiunile“, ne-a spus Cătălin.

Informatica şi calculatoarele, marea dragoste 

Deşi era un as al calculatoarelor, Cătălin recunoaşte că olimpiada de informatică era „ceva complet străin“ pentru el. În clasa a IX-a a reuşit să se facă remarcat la clasă şi a fost ales să participe la faza judeţeană a olimpiadei de informatică din acel an. Rezultatele au fost promiţătoare, reuşind să se califice la faza pe ţară. De atunci, Cătălin participă an de an la olimpiade şi concursuri, însă cel mai important premiu l-a obţinut la olimpiada naţională din acest an unde a câştigat medalia de argint. 

Din punctul meu de vedere, calculatorul a devenit ceva esenţial pentru tineri. Acesta, cu ajutorul internetului, a devenit cea mai vastă sursă de informaţii creată vreodată. Fără un calculator la dispoziţie este greu sa ţii pasul cu noutăţile, atât pe plan social cât şi pe plan profesional“, consideră elevul. 

Cătălin vrea să îşi continuie studiile tot în acest domeniu, cel mai probabil la Facultatea de Informatică din Bucureşti. Nu ştie, însă, ce va face după terminarea facultăţii, întrucât „informatica este un domeniu larg si mereu schimbător“.

„Gândul de a părăsi România probabil îl împărtăşesc mulţi tineri, deoarece este clar că în alte tări există oferte mult mai avantajoase. Când vine vorba de a găsi un loc de muncă, domeniul informaticii este foarte flexibil deoarece de cele mai multe ori prezenţa fizică nu este necesară, o persoană putând lucra pentru alta chiar dacă se alfă in parţi diferite ale globului“, mai spune Cătălin care promite că, dacă va reuşi să îşi găsească un loc de muncă satisfăcător în ţară, atunci cu siguranţă nu va pleca peste hotare. 

Andrei Romila, exemplul de elev model al Liceului „Cuza Vodă“ din Huşi

Pentru mulţi dintre copiii din România şcoala a fost pusă pe locul doi, dar mai sunt şi elevi pentru care şcoala reprezintă singura şansă să îşi clădească un viitor. Unul dintre ei este Andrei Romila, absolventul model care a fost ales şi şeful de promoţie al licului „Cuza Vodă“ din Huşi.

În vârstă de 19 ani, Andrei este exemplul de copii cu care noi toţi ne mândrim când vine vorba despre elevii noştri. Deşi provine dintr-o familie amărâtă, părinţii lui au reuşit cu mari sacrificii să îl trimită la şcoală, iar acum a venit şi răsplata. Elev în clasa a XII-a M1, Andrei este şeful promoţiei 2012-2013 de la liceul huşean, datorită mediei generale din cei 4 ani de liceu care a depăşit media oricărui coleg. Oricât ar vrea cineva, nimeni nu poate spune ceva rău despre acest copil, în schimb el are numai cuvinte frumoase la adresa colegilor, dascălilor şi a liceului. 

„Îmi va fi dor de acest liceu, de colegii mei, dar şi de profesorii mei. Este singurul liceu teoretic din Huşi, are profesori foarte bine pregătiţi, de la care am avut ce învăţa, pe lângă materia predată la cursuri şi modul în care trebuie sa mă comport în viaţă pentru a oferi şi a primi respect. Nu îmi pare rău că am ales acest liceu, iar acum pot spune cu mândrie că este cel mai bun din oraşul meu şi cu cei buni dascăli“, ne-a spus Andrei. 

Vrea să plece din România

Cu o asemenea reputaţie, Andrei este un elev polivalent, când vine vorba de învăţat. Nu are o materie preferată, dar recunoaşte că îi plac mai mult obiectele care ţin de partea reală, cum ar fi chimia, fizica, informatica sau matematica. Totuşi, dintre toate a ales matematica, deoarece, ce spune Andrei, „toate celelalte materii au la bază această disciplină“. Pentru Andrei şcoala a fost singura posibilitate de a-şi crea un viitor în viaţă şi, binenţeles, că vrea şi forma de învăţământ superior. 

După terminarea facultăţii, însă, cu părere de rău ne anunţă că vrea să plece din această şară care nu îi oferă nicio alternativă pentru un trai mai bun. „Sincer, nu aş vrea să părăsesc România pentru că este o ţară minunată, dar din cauza condiţiei degradante în care au adus-o toţi cei care au venit la conducerea ei din 1990 încoace, în această ţară nu se mai poate trăi decât dacă devii nepăsător de ceea ce se întâmplă în jurul tău sau să furi asemenea elor care o guvernează“, mărturiseşte elevul. Pentru următorii ani de studii, Andrei a ales Facultatea de Politehnică  din Iaşi, secţiunea Automatică şi Calculatoare.

Citeşte şi:

Topul celor mai bune licee din judeţul Vaslui. „LMK“ conduce clasamentul

ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori de liceu din Vaslui: Florin Racoviţă, cel mai iubit profesor de la Liceul „Mihail Kogălniceanu“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite