Activitate blocată la Spitalul din Huşi. Cei trei medici amendaţi de Ministerul Sănătăţii au intrat în concedii şi ameninţă cu demisia
0Trei medici şefi de la Spitalul Huşi au intrat în concediu şi au anunţat că intenţionează se demisioneze, după amenzile date de Ministerul Sănătăţii în urma anchetei demarate în cazul unui copil de patru ani decedat în spital.
Unitatea sanitară se află acum în imposibilitatea de a asigura în condiţii normale liniile de gardă pe compartimentele de Urgenţe şi Pediatrie. Multe urgenţe sunt dirijate spre alte spitale. Spitalul Municipal Huşi se confruntă cu o criză acută de medici şi se află în imposibilitatea de a asigura în condiţii normale liniile de gardă pe compartimentele de Urgenţe şi Pediatrie. Astfel, medicul Gabriela Ababei, şeful Compartimentului de Primiri Urgenţe, care a fost amendat cu 1.500 de lei de comisia de control dispusă de Ministerul Sănătăţii în cazul morţii suspecte a unei fetiţe de patru ani la 40 de minute de la internare, a intrat în concediu, anunţând că demisioneayă în semn de protest faţă de sancţiunea ce o consideră nedreaptă.
Directorul medical al spitalului huşean, Emad Wassouf, sancţionat pecuniar cu 1.000 de lei, a intrat în concediu medical, acuzând unele probleme cardiace. De asemenea, şefa Secţiei de Pediatrie, Floreta Bianu, cea care, de altfel se afla de gardă şi a aplicat tratamentul fetiţei de patru ani, a plecat în concediu de odihnă pentru următoarele două săptămâni. Medicul în cauză a fost amendat cu 2.000 de lei de comisia aflată în control la Spitalul Municipal Huşi. Rămasă fără nici un specialist pediatru în unitatea medicală, conducerea spitalului huşean s-a văzut nevoită să apeleze la serviciile unui medic neonatolog să coordoneze activitatea Compartimentului Pediatrie, rămânând însă problema asigurării gărzilor.
„Situaţia este destul de delicată în momentul de faţă şi, în consecinţă, am solicitat sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru a ne sprijini cu medici pediatrie. Din păcate, răspunsul a fost negativ astfel încât am apelat la DSP Iaşi şi Spitalul de Pediatrie Iaşi, care vor analiza, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie posibilitatea detaşării unui medic la spitalul din Huşi”, a declarat managerul Spitalului Municipal Huşi, Lucia Rotaru.
Singurul urgentist vrea să plece
Situaţia este însă mult mai gravă la Compartimentul de Primiri Urgenţe, odată cu demisia coordonatorului activităţii acestei structuri medicale huşene. „Dacă doamna doctor Gabriela Ababei nu va reveni asupra demisiei, vom fi nevoiţi să închidem Compartimentul de Primiri Urgenţe”, susţine managerul Lucia Rotaru. În ceea ce priveşte coordonarea activităţii medicale, aceasta a fost preluată temporar, pe perioada în care directorul medical Emad Wassouf se află în concediu, de către managerul unităţii huşene, Lucia Rotaru, în condiţiile în care ceilalţi medici din spital au refuzat să se preia această funcţie.
Comisia de anchetă desemnată de Ministerul Sănătăţii în cazul fetiţei de patru ani moartă în condiţii suspecte la 40 de minute de la internare în Spitalul Municipal Huşi, a finalizat, joi, ancheta la unitatea medicală, mai multe instituţii şi persoane responsabile de buna desfăşurare a actul medical au fost sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 25.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor. Astfel, Spitalul Municipal Huşi a fost sancţionat cu 25.000 de lei pe motiv că unitatea medicală nu dispune de un compartiment special pentru pediatrie la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Următoarea amendă ca valoare, în sumă de 20.000 de lei, a fost aplicată Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui deoarece nu a dus fetiţa de patru ani la Compartimentul de Primiri Urgenţe a spitalului huşean, ci direct la Secţia de Pediatrie.
Medicii amendaţi
Pe lângă sancţiunile aplicate celor două unităţi sanitare, comisia de anchetă a mai amendat cu 2.000 de lei pe medicul pediatru Floreta Bianu, pe motiv că a internat copilul în Secţia de Pediatrie, fără a trece pe la Compartimentul de Primiri Urgenţe, aşa cum se procedează, conform procedurilor, cu persoanele aflate în stare gravă. De asemenea, directorul medical al Spitalul Municipal Huşi, medicul Emad Wassouf , a fost amendat cu 1.000 de lei, ca persoană direct răspunzătoare a desfăşurării activităţii medicale în unitatea sanitară. Nu a scăpat de sancţiuni nici şeful Compartimentului Primiri Urgenţe, medicul Gabriela Ababei, amendată cu 1.500 de lei pentru disfuncţionalităţi în desfăşurarea activităţii compartimentului pe care îl conduce. Ministerul Sănătăţii a demarat, în urmă cu o săptămână, ancheta la Spitalul Huşi în cazul fetiţei de patru ani moartă în condiţii suspecte la 40 de minute de la internare, după ce a fost diagnosticată cu laringită acută, pe lângă examinarea documentelor fiind audiate şi cadrele medicale implicate în acest caz. Părinţii fetiţei au depus plângere la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care solicită explicaţii cu privire la decesul fiicei lor. ”Aşa cum prevăd normativele în astfel de cazuri, la nivelul DSP s-a constituit comisia de malpraxis care va analiza dacă a fost vorba de culpă medicală. în acest sens, au fost preluate de la Spitalul Municipal Huşi foaia de observaţie a pacientului (n.r.- fetiţa de patru ani) şi toate celelalte documente medicale, care vor fi analizate de specialişti. Aşteptăm şi concluziile medicilor legişti, iar pe 15 octombrie comisia de malpraxis se va întruni din nou pentru a analiza cazul”, declara directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.
Mai puteţi citi:
Nimeni nu se grăbeşte să afle cine se face vinovat de moartea fetiţei de la Huşi