Prefectul-beizadea din Vaslui, martor într-un dosar de trafic de cocaină. Lider PSD, despre contestatari: „Nişte frustraţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Popica, noul prefect de Vaslui FOTO Facebook
Eduard Popica, noul prefect de Vaslui FOTO Facebook

Numirea în funcţia de prefect de Vaslui a lui Eduard Popica (33 ani), ginerele regelui local al asfaltului şi un apropiat al liderilor PSD Vaslui, a stârnit un val de reacţii în mediul online, fiind contestat pentru lipsa de experienţă şi parcursul prefesional dubios, fiind angajat la instituţii de stat conduse sau controlate de PSD. Şefii PSD Vaslui iau apărarea tânărului şi susţin că acesta va fi cel mai bun prefect de Vaslui din ultimii ani.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care este cumătru cu Eduard Popica, acesta din urmă botezându-i nepoata, a avut o reacţie dură faţă de cei care contestă numirea tânărului de 33 de ani, în funcţia de prefect.

Buzatu, care în timpul protestelor #rezist i-a numit ”răgălii” pe românii care protestau în stradă faţă de modificările aduse Codului Penal prin controversata Ordonanţă 13 a Guvernului Grindeanu, i-a criticat din nou pe cei care şi-au exprimat nemulţumirile faţă de numirea lui Popica în funcţia de prefect. Buzatu i-a numit pe contestatari ”frustraţi”, care nu sunt în stare să activeze în plan social sau politic sau să promoveze un concurs pentru ocuparea unei funcţii. În opinia lui Buzatu, Eduard Popica reprezintă noul val de politicieni după Revoluţia din 89. 

”Evident, există un număr mare de persoane frustrate, câteva zeci, probabil sute, care nefiind în stare sã activeze în plan social sau politic, să ocupe o funcţie printr-un concurs, îsi exprimă frustrările pe reţelele sociale. Dar, personal, am mare încredere în capacitatea noului prefect, cred că îşi va exercita funcţia cu profesionalism şi onestitate şi cu înţelegere faţă de cei care vor apela la prefectul judeţului Vaslui”, a declarat Dumitru Buzatu pentru publicaţia locală Vremea Nouă.

Dumitru Buzatu, care ocupă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui şi conduce judeţul de mai bine de 20 de ani, afirmă că noul prefect este ”un om cu o pregătire bună, serioasă”. Ba mai mult, liderul PSD susţine că pentru a nu exista probleme cu numirea sa, Popica chiar a fost de acord să îşi dea demisia din funcţia de consilier judeţean şi din PSD. Din punct de vedere legal, funcţia de prefect este una apolitică, drept urmare Popica era obligat să demisioneze pentru a putea fi numit în această funcţie.

La rândul său, deputatul Adrian Solomon, care este naşul lui Eduard Popica, susţine că acesta este ”un tânăr de viitor” şi va fi ”cel mai bun prefect pe care l-a avut judeţul Vaslui din 2004 încoace”.

image

Fără a exemplifica, dar pentru a-i convinge pe cei care pun la îndoială calităţile noului prefect, deputatul Solomon susţine că Popica, în timpul cât a fost jurist în cadrul Consiliului Judeţean, condus de Dumitru Buzatu, a avut ”multe speţe pe care le-a rezolvat într-un mod strălucit”.

În realitate, în toate litigiile juridice complexe, aflate pe rolul instanţelor de judecată, Consiliul Judeţean Vaslui a angajat avocaţi, pentru serviciile cărora s-au alocat fonduri importante.

Mai mult, este de notorietate dezbaterea organizată de PSD Vaslui, în timpul protestelor #rezist, pe tema Ordonanţei 13. La dezbateri Dumitru Buzatu a venit însoţit de Eduard Popica şi avocatul Ioan Mancaş. De la prezidiu, Eduard Popica a asistat la dezbateri fără a lua măcar o dată cuvântul. 

Noul prefect, condamnat pentru vătămare corporală, martor într-un dosar de trafic de cocaină

Eduard Popica a fost numit de premierul Grindeanu în funcţia de prefect de Vaslui, chiar dacă de trecutul său se leagă mai multe controverse.

În decembrie 2012, după şase ani de procese şi rejudecarea dosarului, Eduard Popica a fost găsit vinovat de Tribunalul Neamţ de săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Noul prefect de Vaslui a fost trimis în judecată în anul 2006 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz fiind acuzat că a provocat un accident rutier, în urma căruia trei membri ai unei familii au fost grav răniţi. După şase ani de proces şi o rejudecare a dosarului, Tribunalul Neamţ a dispus condamnarea lui Eduard Popica la plata unei amenzi penale.

”Aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 7.000 lei amendă penală. Obligă Asigurarea Românească SA să plătească către Mocănaşu Virgil 4.000 lei daune materiale şi 5.000 lei daune morale; Mocănaşu Doina - 2.000 lei daune materiale şi 5.000 lei daune morale; Mocănaşu Oana Maria - 2.000 lei daune materiale şi 5.000 lei daune morale”, se arată în hotărârea pronunţată de Tribunalul Neamţ pe 11 decembrie 2012. 

Numele lui Eduard Popica a apărut şi într-un alt dosar cu acuzaţii extrem de grave, de trafic de droguri de mare risc (cocaină), în care au fost arestaţi un jandarm şi un interlop din Vaslui. Cei doi au fost prinşi în 2013 de procurorii de la Crimă Organizată din Iaşi, după ce au ridicat un colet cu jumătate de kilogram de cocaină expediat din Costa Rica. Eduard Popica a fost martor în acest dosar.

Pe 23 martie 2014, când judecătorii Tribunalului Iaşi au dispus în cazul jandarmului TAI înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, judecătorii i-au impus acestuia o serie de obligaţii, printre care şi aceea de a nu lua legătura cu martorii din lucrări, printre care şi Eduard Popica. Decizia judecătorilor poate fi citită aici. Jandarmul inculpat nu a ajuns însă în arest la domiciliu, decizia Tribunalului fiind casată, ulterior, de Curtea de Apel Iaşi. La finalul procesului, atât jandarmul, cât şi interlopul au fost condamnaţi la închisoare în regim de detenţie.

Parcursul profesional al noului prefect de Vaslui

În vârstă de 33 de ani, Eduard Popica este absolvent de studii juridice şi îl înlocuieşte din funcţia de prefect pe Isabel Bogdan. Popica nu a deţinut nicio funcţie publică de conducere până în prezent, activitatea sa profesională fiind una limitată şi direct legată de apartenenţa politică, activând în instituţii de stat conduse de lideri PSD sau controlate de aceştia.

popica

Şi-a făcut intrarea în administraţia publică în 2013, când a fost angajat consilier juridic în cadrul Consiliului Judeţean Vaslui. Până atunci, Popica a administrat o societate care deţine un post de radio în municipiul Vaslui. În 2014, Popica a fost numit director al Cancelariei prefectului Andrei Puică, funcţie pe care a deţinut-o până în februarie 2016, când prefectul Puică a fost schimbat din post.

La alegerile locale, Popica a candidat pentru un post de consilier judeţean, pe care l-a şi obţinut graţie poziţiei eligibile pe care a fost propulsat, fiind poziţionat pe liste chiar înaintea liderului PSD, Dumitru Buzatu. 

Pe 15 mai, Popica şi-a anunţat demisia din CJ Vaslui, după ce a promovat concursul organizat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, instituţie aflată în subordinea CJ Vaslui, pentru ocuparea unui post de consilier asistent în cadrul Serviciului de Monitorizare şi Management de Caz pentru Copii în Asistenţă Maternală şi Asistenţi Maternali. Popica şi-a început activitatea în cadrul DGASPC Vaslui la data de 15 mai.

În ciuda veniturilor modeste, consemnate în declaraţiile de avere, Eduard Popica este recunoscut în Vaslui ca fiind un tânăr care epatează prin opulenţă, vacanţe exotice şi produse de lux. 

Membru activ în PSD, Eduard Popică are relaţii strânse cu „greii“ PSD din Vaslui. I-a botezat copilul fiului preşedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, iar în iunie anul trecut, când s-a căsătorit cu fiica omului de afaceri Emil Savin, a fost cununat de deputatul Adrian Solomon. Tot Solomon este şi naşul de botez al copilului soţilor Popica.

FOTO La nunta prefectului Eduard Popica de anul trecut, invitatul special a fost manelistul Adrian Minune

popica
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite