VIDEO Viaţa insuportabilă la malul Porţilor de Fier când vine primăvară. Cum devine Orşova o imensă groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mizeriile de pe malul lacului de acumulare de la Orşova FOTO Corina Macavei
Mizeriile de pe malul lacului de acumulare de la Orşova FOTO Corina Macavei

Orşova, micuţa localitate de la Dunăre şi cel de-al doilea municipiu din Mehedinţi, îmbracă haine murdare în fiecare primăvară din cauza golirii lacului de acumulare de la Porţile de Fier I, în aşteptarea unei posibile viiturii pe fluviu. Această măsură se ia în baza unei convenţii internaţionale încheiate între statul român şi cel sârb.

La Orşova, în locul în care acum câteva săptămâni era apă, acum poţi merge cu picioarele. Potrivit unei convenţii internaţionale din 1965, Hidrocentrala Porţile de Fier I trebuie să golească lacul de acumulare de la Orşova pentru a nu fi inundate localităţile din amonte de baraj, la vecinii sârbi.

“Tot timpul când se aşteaptă o potenţială viitură de sus se diminuează nivelul din lacul de acumulare Porţile de Fier pentru menţinerea unei cote obligatorii la gura Nerei. Când debitul Dunării creşte şi depăşeşte 10000 mcs deja toată apa de pe Dunăre se tranzitează, nu se mai reţine nimic, este practic regim liber. Este firesc să fie aşa înainte de viitură, lacurile se golesc”, precizează inginerul Ştefan Toloş, şef staţie hidrologică din cadrul Apelor Române Mehedinţi.

image

În fiecare primăvară, nivelul lacului în dreptul Orşovei scade cu câţiva metri, iar gunoaiele lăsate pe faleză împrăştie un miros greu de suportat de către localnici. În plus, peisajul este unul dezolant pentru cocheta localitate, unde ajung mii de turişti în drumul spre pensiunile din Clisura Dunării. 

Cum arată Orşova acum când lacul de acumulare este golit

Faleza, o groapă de gunoi

“În fiecare an e scăzută Dunărea în această perioadă. Nouă nu ne spune nimeni nimic, nici la pescuit nu putem merge, nu trage peştele”, spune un orşovean. Cel mai supărător pentru orşoveni pare să fie însă mirosul lăsat de resturile menajere aduse de apele Cernei în fluviu, care transformă golful şi faleza Dunării într-o adevă¬rată groapă de gunoi.

“A scăzut lacul şi iese murdăria la suprafaţă. Faleza este murdară, mirosul extrem de urât, nu se curăţă. Vin multe resturi de pe râul Cerna, mai ales acum primăvara şi rămân aici”, se plânge un bărbat din Orşova.

Localnicii ocolesc acum faleza, deşi temperaturile de afară te îmbină la o plimbare.

“Calitatea aerului are de suferit din cauza mizeriilor. Poate şi noi ar trebui să fim mai responsabili, deşeurile ar trebui colectate selectiv. Când Dunărea este scăzută, miroase foarte urât şi în perioada caldă este şi mai rău. Faleza este dezagreabilă acum şi o ocolim, deşi în perioada aceasta ar trebui să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta”, a spus un alt orşovean.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite