Stocul de cărbune la Termocentrala Halânga, aproape epuizat. Banii de la Guvern nu au ajuns în conturile regiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala de la Halânga FOTO Corina Macavei
Termocentrala de la Halânga FOTO Corina Macavei

Situaţia de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare rămâne în continuare tensionată. Banii necesari pentru funcţionare nu au ajuns în conturile regiei, în condiţiile în care stocul de cărbune este aproape epuizat.

Stocul de cărbune din depozitul Termocentralei de la Halânga, cea care asigură aburul tehnologic necesar funcţionării Combinatului de Apă Grea, dar şi apa caldă pentru municipiul Drobeta Turnu Severin este de aproximativ 15.000 de tone. Asta înseamnă că de luni, Termocentrala este obligată să-şi închidă activitatea, prin oprire forţată, dacă stocul de cărbune nu este refăcut.

Liderul de sindicat de la Termocentrală, Alexandru Tănase, spune că din informaţiile pe care le deţine suma necesară ar fi fost alocată, dar este blocată, undeva la nivelul Ministerului Afacerilor Interne:

„Situaţia în acest moment este una critică, au trecut aproape două săptămâni de la acea şedinţă de Guvern în care s-a aprobat ordonanţa de rectificare a bugetului pe anul acesta. Avem informaţii că am fost prinşi la rectificare cu suma de 25 de milioane de lei la Ministerul Afacerilor Interne, dar din păcate de atunci nu a fost publicată în Monitorul Oficial, suma nu a fost deblocată, zilele au trecut, iar la ora actuală mai avem rezerve de cărbune pentru a funcţiona până luni”.

Termocentrala are un contract încheiat cu Compania Energetică Oltenia pentru 100.000 de tone de cărbune, dar livrarea este sistată până la plata datoriilor.

Lucrurile sunt extrem de delicate având în vedere că în momentul de faţă Combinatul de Apă Grea trebuie să oprească în mod controlat instalaţiile de pe platformă, iar o oprire bruscă ar însemna un pericol imens dată fiind cantitatea uriaşă de substanţe periculoase existente pe raza Combinatului de Apă Grea şi riscul aparţiei unor avarii majore.

„Situaţia este cu atât mai dificilă la ora actuală cu cât banii nu au venit pentru aprovizionarea cu cărbune, în vederea opririi în mod controlat a acestei instalaţii”, spune şi directorul Combinatului de Apă Grea, Ervin Watzlawek.

„Sperăm ca astăzi, mâine cel târziu să apară acest document în aşa fel încît să fie şi timpul fizic necesar pentru ca banii să-şi facă circuitul. Degeaba au alocat în urmă cu două săptămâni suma care era vitală pentru funcţionarea în continuare, dar eu nu pot să-i folosesc. La ce i-ai mai alocat, dacă nu ai găsit mecanismul ca ei să ajungă acolo unde trebuie în timp util? Faptul că mi-ai locat o sumă, dar eu nu pot să o folosesc este ca şi cum nu ai alocat-o practic. Ne punem întrebarea dacă noi mai valorăm ceva în ţara asta, pentru acest Guvern?”, mai spune liderul de sindicat Alexandru Tănase.

Sindicatele de la RAAN au suspendat momentan protestele, dar este luat în calcul un protest de amploare în faţa Guvernului, la Bucureşti.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite