Secretele chipului gigantic al lui Decebal de pe malul Dunării. Colosul se află în topul celor mai mari statui din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul lui Decebal din Clisura Dunării
Bustul lui Decebal din Clisura Dunării

Statuia lui Decebal, sculptată în munte şi înaltă de 42 de metri, i-a făcut pe jurnaliştii de la Business Insider să o plaseze în top cinci al celor mai mari statui din lume, alături de Statuia Libertăţii, Colosul din Roodos, Budhha din Myanmar şi Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Chipul lui Decebal, sculptat în stâncă în Clisura Dunării, figurează într-un top 5 cu cele mai spectaculoase statui din lume. Este amplasată în zona Cazanelor, în cea mai spectaculoasă porţiune a Dunării, în tot parcursul ei european. Chipul lui Decebal aduce un plus valoare acestei zone, care este în momentul de faţă unul din cele mai vizitate locuri din sud-vestul României.

„Forma aceasta actuală de stâncă a apărut o dată cu ideea omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, un bun istoric al părţilor noastre care a dorit ca în urma sa să rămână ceva, să rămână un vestigiu, să ne aducă aminte de strămoşii noştri, de legăturile noastre, de patria noastră şi ţelurile noastre viitoare. Ideea probabil i-a apărut în minte o dată cu studierea arhivelor istoriei şi a documentelor. A pus-o în practică începând cu anul 1990, când venind în zonă a recunoscut în această stâncă un vestigiu, care a crescut zona”, spune Alin Dejan Subţire, preot în Dubova şi un antreprenor recunoscut în turismul local.

image

FOTO Alin Dejan Subţire

“Iniţial nici nu am crezut că este în România”

Turiştii care ajung în zonă sunt extrem de încântaţi să vadă cea mai mare statuie din Europa. Orice ai face nu o poţi rata. Spun însă că zona nu este suficient de promovată şi că de bustul lui Decebal au aflat de la prieteni ori după ce au văzut fotografii postate pe reţelele de socializare.

“S-ar face mult mai mulţi bani dacă am avea infrastructură în ţara asta, dacă s-ar face mai multă publicitate zonei. Eu vin din Viena acum, foarte frumos acolo, ştiu să facă şi să scoată bani din orice, noi mai avem de învăţat câteva sute de ani încolo”, spune un turist, care a venit zilele trecute tocmai din Bacău pentru a vedea statuia lui Decebal.

“E ceva nou pentru noi, avem o ţară foarte frumoasă. Ne-am dorit mult să ajungem aici şi nu ne pare rău, merită tot efortul. Am aflat de ea prin prieteni, cunoştinţe, netul ne ajută. Nu mi se pare foarte bine promovată zona”, a spus şi soţia acestuia.

image

FOTO Turist din judeţul Constanţa

“Suntem foarte încântaţi, ne place. Statuia este impresionantă, am citit şi noi câteva comparaţii cu statui celebre din lume. Ar trebui însă popularizată mai mult, eu am văzut-o prima dată în nişte fotografii postate de persoane pe net pe diverse site-uri de socializare. Iniţial nici nu am crezut că este în România”, a spus un turist din Constanţa.

10 ani au durat lucrările

Statuia lui Decebal de la Porţile de Fier are 42 de metri înălţime şi 25 de metri în lăţime, aşa că sare în ochi imediat. Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan şi a durat 10 ani (1994-2004), realizarea ei costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari. În comparaţie cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore, a căror realizare a durat timp de 14 ani (1927-1941), la acel proiect lucrând peste 280 de sculptori-alpinişti, statuia regelui Decebal s-a desfăşurat pe timp de zece ani şi 12 persoane au lucrat la realizarea ei.

„A vrut un rege cu o faţă europeană”

Executarea acestei lucrări s-a desfăşurat sub conducerea sculptorului orşovean Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălţimi, căldură şi vipere. “În 1994 am fost angajat să mă ocup de partea artistică a lucrării. S-au făcut mai multe machete până când profesorului i-a plăcut una dintre ele. A vrut un rege cu o faţă europeană. Până la urmă am scos o machetă care i-a plăcut şi au început lucrările la stâncă, care au durat 10 ani. În 2004 acestea s-au oprit în momentul în care, cred eu, profesorul s-a îmbolnăvit. Au lucrat 12 alpinişti împreună cu mine în două ture de câte şase ore şi lucram cam şapte luni pe an. Lucrarea este cea mai mare din Europa şi chiar mai mare decât Rushmore din Statele Unite. Are 42 de metri cu tot cu cuşmă şi e pusă pe o stâncă de 128 de metri de la baza apei”, spune sculptorul Florin Cotarcea. 

image

Pe pontonul din golful Mraconia se poate ajunge doar pe apă, cu barca. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită. Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrişarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curăţarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viaţa oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca şi cu saci de 40-50 de kilograme în spinare. Legătura cu pontonul a fost asigurată prin două staţii de emisie-recepţie. De la baza stâncii până la schelă, alpiniştii-sculptori trebuiau să se caţere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 7,30 la 13,30 şi de la 13,30 până la 19,30. “Eram foarte tineri atunci şi faptul că a fost foarte dificilă nu s-a prea luat în calcul. Am început nebuneşte şi încet-încet ne-am obişnuit şi ne-am descurcat. Acum nu ştiu dacă m-aş mai încumeta să mă mai apuc de o astfel de lucrare. A fost o lucrare foarte grea şi cu oameni puţini”, mai spune sculptorul orşovean.

Mai este nevoie de bani

Lucrările s-au desfăşurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. O operaţiune la fel de grea şi riscantă a fost cea de manevrare a schelelor. Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpinişti au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, şpiţul şi barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condiţiile de lucru aproape insuportabile. Astăzi, Cotarcea spune că nu şi-ar mai dori un proiect de o asemenea anvergură: „Acum mă simt puţin frustrat pentru că lucrarea nu s-a terminat. Foarte mulţi oameni de artă sau specialişti care vin şi văd şi cărora li se spune că lucrarea este gata spun că lucrarea lasă de dorit. Deci nu este forma pe care aş fi vrut eu să se prezinte”. După estimările sale, ar mai fi nevoie de circa 7 ani de muncă, dar şi de suma de aproximativ 700.000 de euro pentru ca statuia lui Decebal să aibă forma pe care şi-a dorit-o.

Citeşte şi:

Clisura Dunării, punct de atracţie pentru regizorii români şi televiziunile internaţionale

FOTO VIDEO Totul despre Dunărea la Cazane. Chipul lui Decebal şi Mânăstirea Mraconia

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite