Romag Prod are nevoie de sprijin pentru conservarea depozitului uriaş de apă grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romag Prod Turnu Severin FOTO Alexandra Georgescu
Romag Prod Turnu Severin FOTO Alexandra Georgescu

De un an de zile, de când s-a oprit producţia de apă grea la ROMAG PROD, conducerea de aici trage semnale de alarmă disperate pentru cei 150 de specialişti rămaşi aici să aibă grijă de depozitul de apă grea.

Aceşti specialişti au o misiune complicată, aceea de a asigura mentenanţa apei grele, având în vedere că aici se află stocată apa grea din rezerva statului, o cantitate uriaşă ce valorează 1,2 miliarde de euro. Fiind un produs sensibil la o serie de factori externi, apa grea trebuie conservată cu multă atenţie pentru a nu-şi pierde din puritatea iniţială şi pentru a nu se deprecia.

Stocul de apă grea aflat în incinta Combinatului de Apă Grea are în prezent doi proprietari: Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale - pentru apa grea deja vândută şi RAAN – pentru apa produsă şi încă nevândută.

Începând cu 1 martie 2016, RAAN nu mai are surse de finanţare, aşa că activităţile Romag Prod se desfăşoară la limita de avarie, ceea ce poate avea efecte deosebit de grave.

Riscul unor pierderi uriaşe

Practic, neîntreţinerea corespunzătoare a stocului de apă grea, care are drept consecinţă deteriorarea cu 0,1 la sută a parametrilor prevăzuţi în contractele de fabricaţie, conduc la pierderea calităţii de produs de interes nuclear şi nu va mai putea fi folosită pentru reactoarele nucleare. În aceste condiţii, specialiştii de la Romag Prod estimează că valorificarea apei grele sub parametrii nucleari, nu se va putea face decât la valori net inferioare preţului mondial, pierderile cifrându-se la peste 800 milioane de euro.

„Reprocesarea apei grele deteriorate existentă, într-o instalaţie capabilă să realizeze acest proces, presupune costuri suplimentare de peste 500 milioane de euro, fără a lua în calcul costurile de transport, durata efectuării lui, durata reprocesării, şi faptul că în Europa nu mai există o instalaţie similară. Achiziţia unei cantităţi de apă grea necesară pentru punerea în funcţiune a grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, la preţul actual estimat al pieţii, presupun un cost minim de 500 milioane de euro. În ansamblu, pierderile pot atinge 2 miliarde de euro”, spune Ervin Watzlawek, directorul Sucursalei Romag Prod.

În opinia specialiştilor de aici, singura soluţie viabilă care să asigure managementul stocului de apă grea ar fi înfiinţarea unei noi entităţi economice.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare este în insolvenţă din toamna anului 2013, iar mâine, 7 iunie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova se vor pronunţa asupra falimentului acestei regii de interes strategic.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite