Reţete pentru cei cu suferinţe hepatobiliare: cum se prepară mâncărurile delicioase pentru o sănătate de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata de ţelină cu măr, recomandată în astfel de cazuri
Salata de ţelină cu măr, recomandată în astfel de cazuri

Persoanele diagnosticate cu probleme medicale hepatobiliare trebuie să evitate, în primul rând, mesele voluminoase, mâncărurile laborios obţinute prin fierbere sau prăjire, alimentele prea reci sau prea calde, produsele de patiserie, condimentele iuţi. Se interzic alcoolul sub orice formă şi alimentele prăjite.

Trebuie acordată o atenţie deosebită modului de pregătire a alimentelor, care va fi cât mai simplu, realizat prin tehnicile de gastrotehnie recomandate în alimentaţia dietetică.

SALATĂ DE ŢELINĂ, MĂR ŞI RASOL DE VITĂ

3 ţeline, 3 mere nearomate, o cană maioneză dietetică, 200 g rasol de vacă (fiert)

Se spală, se curăţă şi se rad ţelinele şi merele. Se amestecă bine cu maioneza (preparată cu multă zeamă de lămâie. Se serveşte după câteva ore, alături de rasol.

CIORBĂ DE CARTOFI

8-10 cartofi, 5-6 roşii, un ardei gras, 4 linguri iaurt, 3 linguriţe zeamă de lămâie, leuştean, sare fără sodiu.

Cartofii se spală, se curăţă, se taie cuburi şi se fierb în apă sărată. Apoi se pun roşiile, spălate, tăiate mprunt, ardeiul, splălat şi curăţat, şi s elasă până se înmoaie; la urmă se adaugă şi leuşteanul tocat, se drege cu iaurt şi se servete acrită cu zeamă de lămâie.

BRÂNZĂ DE VACI DULCE CU PIURE DE LEGUME

300 gr brânză de vaci, 6 cartofi potrivit de mari, 3 dovlecei, un morcov, 3 linguriţe unt, un pahar lapte, un vârf de cuţit sare fără sodiu, verdeaţă tocată

image

Se curăţă cartofii, se spală şi se pun la fiert în apă clocotindă cu sare. După ce au fiert, se scurg de apă, se trec prin sită şi se bat cu jumătate de lapte fierbinte.

Pireurile de dovlecei şi de morcovi se prepară la fel ca cel de cartofi, punându-se la fiert împreună cu restul de lapte.

Pireurile gata preparate se aranjează pe o farfurie. Alături se toarnă, cu un cornet, brânza de vaci pasată şi se serveşte cu verdeaţa tocată şi cu untul proaspăt.

Reţetele sunt publicate în lucrarea „Ah, ficatul – 150 de reţete pentru suferinţele hepato-biliare”, semnată de Auguste Moll-Wies (Editura Venus Bucureşti -1999).

Vă mai recomandăm:

Cum să-ţi satisfaci pofta de dulce în post. Patru reţete simple pentru prăjituri delicioase fără lapte şi ouă

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite