REŢETE DE PAŞTE Ciorba de miel, nelipsită de pe masa mehedinţenilor
0În bucătăriile gospodinelor, dar şi al restaurantelor este forfotă mare zilele acestea. Aici se pregătesc fel de fel de bunătăţi, după reţete tradiţionale, care nu vor lipsi de pe masa de Paşte.
Mai este foarte puţin timp până la Paşte şi românii, potrivit tradiţiei, pregătesc bucatele specifice sărbătorii pascale. Sărbătoarea este un prilej pentru gospodine, ca să-şi arate talentul în bucătărie, dar şi să folosească reţete vechi, cu arome irezistibile.
De pe masa de Paşte nu lipsesc niciodată ouăle roşii, friptura de miel ori cozonacul, care însă se prepară diferit de la o regiune la alta a ţării. Fiecare zonă are specificul ei din punct de vedere gastronomic, iar oltenii sunt vestiţi în toată lumea pentru bucatele gustoase.
Ciorba de miel nu lipseşte de pe mesele îmbelşugate şi este una din specialităţile bucătăriei olteneşti numai bună pentru masa de Paşte.
O reţetă veche de sute de ani, din Mehedinţi, ne-a propus-o Ionel Roşu, bucătar la restaurantul “Taverna Sârbului” din Drobeta Turnu Severin.
Ingrediente:
Capul, oase de miel
250 de grame de zarzavat: pătrunjel, morcov şi ţelină
O legătură de tarhon
O legătură de leuştean
O ceapă
500 de mililitri de borş
O lingură de orez
100 de mililitri de smântână
Un ou, de la se va folosi doar gălbenuşul
Două linguri de ulei
Sare
Modul de preparare:
La ciorba de miel se folosesc capul de miel, oasele pulpelor, pieptul şi gâtul. Acestea se pun într-o oală de cinci litri peste care se toarnă doi litri de apă rece şi se lasă 20 de minute pentru ca gustul de miel să se difuzeze în apă, iar ciorba de miel să iasă gustoasă. Între timp, se toacă ceapa şi se pune la călit în ulei, apoi se adaugă şi zarzavatul tocat (pătrunjel, morcov, ţelină) cubuleţe mici şi, după două minute, oasele şi carnea de miel, împreună cu apa în care au stat, şi 1 linguriţă de sare. Toate se vor amesteca în oala de cinci litri.
Ciorba de miel se fierbe 60 de minute, la foc mic. Oala va fi acoperită cu un capac. După trecerea celor 60 de minute se va adăuga şi orezul, care s eva lăsa să fiarbă timp de 15 minute, după care se va adăuga borşul.
Întregul amestec se va lăsa să dea în clocot. Apoi se va adăuga sare după gust. Se va mai lăsa cinci minute pe foc, după care se va adăuga smântâna amestecată cu gălbenuşul de ou, tarhonl şi leuşteanul. Se acoperă şi se ţine caldă până în momentul servirii.
Citiţi şi:
Ruladă de carne de porc umplută