Punctul Comun de Contact româno-sârb de la Porţile de Fier I a devenit operaţional
0La Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I, a avut loc vineri, 16 decembrie, ceremonia de operaţionalizare a Punctului Comun de Contact Porţile de Fier I, în format bilateral, româno-sârb.
La eveniment a fost prezent chestorul principal de poliţie Liviu Marius Galoş, adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române şi generalul de poliţie Milenko Bozovic, şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră din Republica Serbia. Cei doi oficiali au semnat Regulamentul de organizare şi funcţionare al Punctului Comun de Contact Porţile de Fier I, document ce va contribui în mod semnificativ la îmbunătăţirea cooperării la frontiera româno-sârbă, întrucât prin intermediul acestei structuri se va realiza schimbul direct de informaţii în domeniul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere.
Punctul Comun de Contact Porţile de Fier I funcţionează pe teritoriul României, în perimetrul punctului rutier de trecere a frontierei “Porţile de Fier I”, în baza Protocolului dintre Ministerul Afacerilor Interne din România şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia privind înfiinţarea şi funcţionarea unui punct comun de contact la frontiera de stat româno-sârbă, semnat la Bucureşti, la 31.05.2013, aprobat pe plan intern prin Hotărârea Guvernului României nr. 763 din 04.09.2014.
“Aceasta structură, în care îşi desfăşoară activitatea reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră din România şi Republica Serbia, va sprijini cooperarea între cele două instituţii pentru soluţionarea tuturor aspectelor aflate în competenţă şi asigurarea respectării regimului juridic al frontierei de stat”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră Română.
Protocolul care asigură cadrul juridic bilateral pentru funcţionarea punctului de contact, conţine toate reglementările necesare privind regulile de funcţionare, autorităţile competente, statutul personalului, domeniile şi modalităţile de cooperare, aspecte tehnice şi reguli privind suportarea cheltuielilor de funcţionare.
Ca mod de desfăşurare a activităţii, personalul celor două instituţii îşi va desfăşura activitatea în loc comun, iar la solicitarea de informaţii a uneia dintre autorităţile competente, cealaltă autoritate efectuează verificările corespunzătoare şi pune la dispoziţie un răspuns în cel mai scurt timp.
Din punct de vedere al personalului, la Punctul de contact partea română contribuie cu şase politisti de frontiera. Tot personalul este vorbitor de limba sârbă, franceză, engleză, cehă.
La nivelul Poliţiei de Frontieră Române mai funcţionează încă şase puncte de contact, aflate în puncte strategice ale tarii, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea aproximativ 80 de poliţişti de frontieră români, împreună cu ofiţeri detaşaţi din alte state europene.