Protest spontan la Combinatul de Apă Grea. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angaja'ii au protestat în faţa unităţii FOTO Corina Macavei
Angaja'ii au protestat în faţa unităţii FOTO Corina Macavei

Peste 400 de angajaţi de la Combinatul de Apă Grea de la Halânga (Romag Prod) din tura de dimineaţă au refuzat să intre miercuri dimineaţă la locul de muncă, aceştia organizând un protest spontan pe platforma din faţa unităţii, nemulţumiţi că nu au primit lichidarea pe luna februaie şi că nimeni din conducerea unităţii nu le comunică date excate privind închiderea combinatului.

Combinatul de Apă Grea de la Halânga stă pe un butoi de pulbere, oamenii sunt îngrijoraţi pentru faptul că îşi pierd locul de muncă, sunt nemuţumiţi că nu aprimit lichidarea pe luna februarie, dar se tem în primul rând pentru viaţa lor. Instalaţiile sunt pline cu hidrogen sulfurat, un gaz deosebit de periculos, care ucide pe loc.

Liderul de sindicat de la Combinatul de Apă Grea, Florin Rogobete, care nu a participat la protest, spune că astăzi, în şedinţa de Guvern, este posibil să se ia în discuţie problema acestei unităţi economice, a memorandumului, care trebuie să stabilească paşii clari privind oprirea controlată a instalaţiilor, dar şi asigurarea finanţării acestei operaţiuni.

„Guvernul trebuie să ia o hotărâre, ori e alba, ori e neagra fiindcă e de neînţeles indiferenţa acestuia. Dacă nu asigură finanţarea, nu putem spune altceva decât că este un Guvern criminal. Vorbim de un gaz foarte periculos, care ucide într-un minut, iar dacă nu este asigurată materia primă pentru aburul tehnologic există pericolul ca acest gaz mortal să se cristalizeze, să se solidifice pe instalaţie”, spune liderul de sindicat Florin Rogobete.

În urma unei discuţii cu reprezentanţii conducererii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, liderului de sindicat i s-a comunicat faptul că întârzirea de salariu este cauzată de faptul că pe primul plan stă asigurarea materiei prime, adică a cărbunelui necesar pentru furnizarea aburului tehnologic.  Nu a fost avansată o dată clară când ar putea anajaţii să primească salariile. 

„Totul ne nemulţumeşte, salariile, nu se ştie nimic de situaţia noastră. Ne este teamă că rămânem fără locuri de muncă, avem copii acasă mici, suntem tineri, excat la vârsta când nu ne mai angajează nimeni, nici la pensie nu putem să ieşim. Şi nu se spune nimic concret, că sunt actele în lucru, că nu s-au aprobat, că sunt trimise la Bucureşti şi aşteptăm”, a spus un angajat, care a refuzat să intre la ora 7,00 la locul de muncă.

„Nu ne-au dat banii de mai multe zile, nu ni s-a spus de ce se întârzie, spun că o sp ni dea, dar nu se face nimic. De aceea, acum am luat hotărârea să rămânem la poartă să ne anunţe oficial, să ne spună la toţi o dată, că aşa ne tot mint, că se dau marţi, că se dau joi. Este posibil să rămânem şi fără locurile de muncă”, a  spus un alt angajat.

Oamenii se tem că vor pleca acasă fără să primească salarii compensatorii, iar tăcerea Guvernului îi pune pe jar.

„În mod sigur vom rămâne fără servici după cum se vorbeşte, dar problema este că nu ne spun nimic, aflăm doar de la radio şanţ, e clar că nu va mai funcţiona, că nu mai au nevoie de apă grea. Problema e că plecăm fără niciun ajutor, fără nimic, asta se aude neoficial, dar să spună clar dacă plecăm în şomaj. Acum se aşteaptă declararea falimentului ca să plecăm acasă fără salarii compensatorii. Banii nu ni se dau, avem rate la bănci, copii la şcoală, ca toată lumea”, s-a plâns un alt angajat.

„Dacă veneau şi ne spuneau şi nouă, ne anunţau oficial ce s-a vorbit la Bucureşti era bine, cinci minute erau de ajuns, dar nu vine nmeni să ne spună ceva. Avem datorii, greutăţi, facturi, suntem în cădere liberă”, a zis un alt protestatar.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, furnizorul de apă grea pentru Centrala de la Cernavodă, trece la disponibilizări în perioada următoare, combinatul de apă grea urmând să intre în conservare. Este vorba de 1800 de angajaţi, care îşi vor pierde locurile de muncă până în vara acestui an.
Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin în luna septembrie 2013, păstrând dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

După intrarea în insolvenţă, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, dar ca o piatră de moară atârnă şi datoriile către bugetul de stat, care sunt în jur de 40 de milioane de lei.

În plus, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 10 milioane de euro, după cum reiese dintr-un raport de control al inspectorilor Finanţelor Publice Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite